Šport > Zimski športi
5020 ogledov

Kranjec iskreno o Odermattu: "Nemogoče, da do konca kariere ..."

Žan Kranjec Profimedia
Najboljši slovenski smučar Žan Kranjec verjame, da bo nekoč v prihodnosti premagal letos nepremagljivega Marca Odermatta, ki je po devetih veleslalomskih zmagah v letošnji sezoni na pragu popolnega točkovnega izkupička v tej disciplini.

Najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec se bo v soboto podal v boj za končno razvrstitev sezone v seštevku veleslaloma svetovnega pokala. Tudi to sezono je bil stalni udeleženec finalnih voženj, trikrat se je prebil na stopničke, kar mu je prineslo trenutno peto mesto v seštevku. Tako kot lani si želi sezono končati med tremi najboljšimi.

"Seveda pogledam, kje sem, kakšne so razlike, ampak na koncu vem, če bom dobro dirkal, sem verjetno lahko oziroma bom verjetno med prvimi tremi. Če ne, ne bom. Tako da moram smučati tako, kot znam, potegniti največ, kar lahko. Kje bom na koncu, težko rečem, ampak sigurno je želja biti med tremi najboljšimi," Kranjec ne skriva ambicij na zaključku sezone.

Namesto da bi 9. in 10. marca nastopili na veleslalomu in slalomu za 63. Pokal Vitranc, so alpski smučarji morali na prisilni počitek. Odpoved tekem v Kranjski Gori je pomenila, da alpske smučarje čakajo le še štiri finalne tekme v veleslalomu, slalomu, superveleslalomu in smuku v Saalbachu. Kranjec si je nastop med 25 najboljšimi zagotovil v veleslalomu.

Preteklo sezono je prvič v karieri s tretjim mestom stopil na stopničke v veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala. Tudi letos je v boju za stopničke v tem posebnem seštevku.

Za mali kristalni globus tokrat ni imel možnosti ob popolni prevladi Švicarja Marca Odermatta, ki je od decembra zmagal na devetih od prav toliko izpeljanih veleslalomih. Švicar je konkurenci prepustil boj za drugo in tretje mesto. V najboljšem izhodišču je Hrvat Filip Zubčić, pred Kranjcem pa sta še Norvežan Henrik Kristoffersen in Švicar Loic Meillard. Razlika med Kranjcem in Zubčićem znaša zgolj 23 točk.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

"V veleslalomu je vseeno nekaj več konstantnih smučarjev kakor mogoče v slalomu, ampak sigurno se bi strinjal, da sem med tistimi, ki so bolj konstantni. Delam manj napak, sem bolj stabilen smučar, mogoče tudi malo manj brezglav kot kakšen drug. Res je, nimam veliko odstopov. Če se ne bi uvrstil v drugi tek z normalno vožnjo, bi bil zelo razočaran," je na vprašanje STA odgovoril Kranjec.

Enaintridesetletni slovenski as se nazadnje ni uvrstil v finale 8. januarja 2022 v Adelbodnu. Njegova veleslalomska stalnost tako traja že več kot dve leti. Stalnost ga je krasila tudi v tej sezoni. Na devetih veleslalomih od devetih se je uvrstil v finale.

Od decembra je sedemkrat veleslalome končal v deseterici, trikrat od tega je bil na stopničkah s tretjim mestom. Kranjec je bil v tej sezoni zelo zanesljiv na prvih progah.

Le v Adelbodnu, kjer je zmagal leta 2020, se mu je prva vožnja povsem ponesrečila in se je uvrstil v finale kot 27., na preostalih pa ni bil slabši kot osmi. V Aspnu, kjer so se smučarji marca merili nazadnje, je bil deseti in sedmi.

Odermatt je v tej sezoni zmagal tudi, ko je delal napake. Kranjec tekmecu priznava, da premore "cel paket", psihološko in fizično moč. "Tehnično na prvi pogled ni videti ravno najlepše, ne moreš pa reči, da je njegovo smučanje slabo, ko pa zmaguje."

Kranjec seveda upa, da ga bo enkrat premagal. "Enkrat bo sigurno padel, ker je nemogoče, da do konca kariere zmaga na vseh tekmah."

Žan Kranjec je v 11 sezonah nastopil na 145 tekmah v svetovnem pokalu, na 14 veleslalomih je stal na stopničkah, na dveh na najvišji. Prvo zmago je dosegel leta 2018 prav v Saalbachu, na progi Schneekristall, vendar pa decembra v drugačnih pogojih. Je tudi zadnji moški zmagovalec veleslaloma v Saalbachu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.