Šport > Zimski športi
18471 ogledov

Grd padec in neslaven konec "zlomljene" Vonnove

lindsey vonn
1/13
Epa Prvo od predvidenih dveh tekem je končala v snegu. Drugo dejanje njenega slovesa bo nedeljski smuk.
Sanje o uvrstitvi na zmagovalne stopničke so se za ameriško smučarsko zvezdnico končale s padcem in trdim pristankom v zaščitni ogradi.

Veliko zmagoslavje Američanke Mikaele Shiffrin za uvod v 45. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Areju je zasenčil grd padec najuspešnejše smučarke vseh časov in Lindsey Vonn. 

Ilka Štuhec Are SVSL Šport Ilka Štuhec potegnila kratko v igri stotink

Dvakratna svetovna prvakinja je zaradi nekoliko slabše vidljivosti slabo ocenila teren in pri skoku v srednjem delu proge zapeljala skozi vratca ter silovito treščila v zaščitno ogrado. Na pomoč so ji priskočili reševalci ki so s seboj prinesli tudi aki. Na srečo ga 34-letna veteranka ni potrebovala, saj se je uspela sama postaviti na noge in odsmučala do cilja. "Želela sem smučati na vso moč in napasti. Tik pred mojim startom je postalo bolj temno in nisem imela pravih leč. Terena nisem videla tako dobro, kot bi ga morala. Zapelo mi je smuči in zapeljala sem naravnost skozi vratca," je razloge za odstop pojasnila Vonnova.

Američanka se je še pred začetkom prvenstva poslovila od svetovnega pokala in napovedala, da bosta tekmi v Areju zadnji v njeni karieri. Upala in verjela je, da je sposobna še enega odmevnega rezultata, a se ji je nastop na superveleslalomu povsem ponesrečil. Zadnjo priložno bo tako imela na smuku. Nastop v njeni paradni disciplini za zdaj naj ne bi bil pod vprašajem, vse pa bo odvisno od tega, kako se bo po padcu odzvalo telo.

Lindsey Vonn se bo dokončno poslovila na nedeljskem smuku (10. februar), na katerem bo Ilka Štuhec branila naslov svetovne prvakinje.

"Glavni razlog za upokojitev je ta, da ne morem več smučati tako, kot bi si želela. Morda mi na zadnjem svetovnem prvenstvu uspe še kakšno presenečenje, a moja kolena preprosto ne prenesejo več neprestanih treningov in tekem. V desnem kolenu nimam hrustanca, v levem pa sprednje križne vezi. Nosim opornice na obeh kolenih. Ne morem trenirati. Težko se je znajti v tem položaju, vendar moram gledati na prihodnost," je dejala pred uvodno preizkušnjo.

Namero o upokojitvi je javnosti prvič predstavila pred nekaj dnevi. Priznala je, da so za njo najbolj čustveni tedni v njenem življenju in čeprav ji motivacije za nadaljevanje ne manjka, ji telo tega preprosto ne dopušča. "Na žalost moja glava in telo nista na isti strani. Po mnogih neprespanih nočeh sem sprejela odločitev, da ne zmorem več tekmovati. Moje telo je nepopravljivo zlomljeno in mi ne dovoljuje, da bi imela takšno zadnjo sezono, kot sem si jo želela. Telo mi kriči STOP in čas je, da mu prisluhnem," je takrat sporočila 34-letnica.

 | Avtor: Epa Epa

V svetovnem pokalu je vztrajala v veliki želji, da bi podrla rekord 86 zmag na tekmah svetovnega pokala v lasti legendarnega švedskega smučarja Ingermarja Stenmarka. Za Vonnovo ki ima na računu 82 zmag, bo ta rekord ostal nedosegljiv.  "Če bi mi do rekorda manjkala ena zmaga, bi morda vztrajala, a v tem trenutku ne morem smučati dovolj dobro za zmage. Ni vredno, da za pet zmag uničim svoje telo," je dejala.

Vonnova je v karieri dobila 26 superveleslalomov za svetovni pokal, kar je največ med vsemi tekmovalkami. Na drugem mestu je Avstrijka Renate Götschl (17), na tretjem Nemka Katja Seizinger (16), četrto pa si delita Francozinja Carole Merle (12) in Švicarka Lara Gut (12).

Komentarjev 2
  • Janez_53 08:37 06.februar 2019.

    Se vam ne zdi, da uporabljate čedalje bolj butaste naslove??? Takšne podle privoščljivosti si ne bi smel privoščiti noben novinar, ki da kaj nase! Po mojem mnenju bi takšen novinar moral po hitrem postopku "neslavno" (torej z odpustitvijo) končati svojo kariero!

Sorodne novice