Šport > Zimski športi
27494 ogledov

Peter Prevc spregovoril o temnih dnevih, ko je zapadel v globoko krizo: "Bil sem ..."

Planica 2024, Mina Prevc, Peter Prevc Saša Despot
Peter Prevc je minuli konec tedna končal svojo impresivno skakalno kariero, po koncu kariere pa je spregovoril o temnejših časih svoje kariere.

31-letni Peter Prevc se je na veličasten način poslovil od aktivnega skakanja, v domači Planici je pred številnimi navijači namreč z zmago spisal eno najlepših sloves v zgodovini smučarskih skokov. Ob koncu kariere si je vzel čas za številne medije in spregovoril tudi o temnejših časih.

Ko je zablestel v zgodovinski sezoni 2015/16 in vpisal tudi rekordni dosežek po zmagah in osvojenih točkah v eni sezoni, ki ga do danes še nihče ni presegel, se je zdelo, da je zanj le nebo meja in da je na poti k temu, da postane eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov. Toda sledila je kruta realnost smučarskih skokov, ki so v preteklosti že marsikaterega šampiona skorajda čez noč postavili v sivo povprečje. To se je zgodilo tudi Petru Prevcu. 

A slovenski šampion je vendarle dokazal, da se s trdim delom in predvsem sproščenostjo v skokih da narediti marsikaj. Tudi zmagati, ko te že vsi odpišejo. Peter Prevc je namreč z izjemnim zaključkom sezone vpisal zmago, prvo po skoraj štirih letih. 

Potem ko je Prevc v sezoni 2015/16 slavil skoraj popolno sezono – 15 zmag v svetovnem pokalu (rekord), osvojil novoletno turnejo in postal svetovni prvak v smučarskih poletih – je sledil za marsikoga presenetljiv globok padec. Po Prevčevih besedah ​​si je naložil preveč bremena. "Nekako sem se ubil," je povedal v pogovoru za nemški ZDF. To pa je pri njem sprožilo psihično blokado.

Prevc se je vse bolj vrtel v začaranem krogu. Slabši kot so bili njegovi rezultati, več je zahteval od sebe: "Bil sem prestrog do sebe in nisem našel izhoda," danes priznava sveži "upokojenec". 

Čeprav se je 31-letniku uspelo osvoboditi padca, nikoli ni mogel graditi na uspehih iz preteklosti. Zdaj je potegnil črto pod kariero poklicnega skakalca. "Obstaja sto razlogov za nadaljevanje, a tudi sto razlogov za prenehanje. Zdaj je pravi čas, ko sem še dovolj mlad in lahko začnem znova, da naredim nekaj drugega – in preživim več časa z družino," je zaključil za nemški ZDF.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 14:48 31.marec 2024.

    Vlačijo ga po medijih četudi so mu prav mediji povzročili največ škode. To se je pred tem dogajajo Peterki.

  • Pierre 13:01 31.marec 2024.

    Vsaka čast, ampak teh ''člankov'' o Prevcu je kar preveč!!! Dejte mu mir!!!!