Šport > Zimski športi
76 ogledov

Priprave na SP v Planici kljub koronavirusu potekajo normalno

Planica 2019 Anže Petkovšek Planiška velikanka
Priprave na novo sezono v smučarskih skokih 2020/21, ki se bo začela 21. in 22. novembra vWisli, kljub poslabšanju koronske krize v Evropi potekajo po načrtih. Prav tako intenzivno potekajo priprave na SP v poletih, ki bo sredi decembra v Planici.

"Za zdaj naše priprave na svetovno prvenstvo v Planici potekajo s polno paro po začrtanih smernicah. Novi vladni odlok za nas ne spreminja ničesar, še vedno dovoljuje organizacijo mednarodnih tekmovanj, velja pa za mesec dni, za čas epidemije," je glede letošnjega SP v poletih, ki so ga zaradi covida-19 z marca prestavili na 11. do 13. december, povedal predstavnik za odnose z javnostmi Tomi Trbovc.

Znano je, da vlada navkljub razglasitvi epidemije pri nas dovoljuje organizacijo mednarodnih tekmovanj brez gledalcev. "Vse naše velike prireditve ostajajo del mednarodnega programa, procesi tečejo dalje, dejavnosti se usklajujejo z organizatorji in s pristojnimi ministrstvi ter z drugimi ustanovami," je v sredo zagotovila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

"Sredi novembra bodo znane vse podrobnosti glede tega, kako in pod kakšnimi pogoji bo predvidoma potekalo svetovno prvenstvo v Planici. Do takrat si bomo vzeli čas, da se prilagodimo razmeram in dorečemo podrobnosti," je za STA še dejal Trbovc.

Organizatorji uvodne postojanke svetovnega pokala v Wisli pa so za spletno stran Mednarodne smučarske zveze (Fis) potrdili, da imajo v izteku skakalnega prizorišča Adam Malysz že na voljo 600 kubičnih metrov snega. Z opremo, ki jo imajo na Poljskem na voljo, lahko namreč sneg izdelujejo praktično pri kateri koli zunanji temperaturi, tudi poleti, saj jim ni treba čakati, da se ozračje ohladi.

Če so noči hladne, kot so bile v zadnjih nekaj dneh, potrebujejo poljski prireditelji le nekaj dni, da ustvarijo dovolj snega za pokritje celotne skakalnice HS 134. Vendar pa tovrsten sneg ni preveč priljubljen med skakalci, saj ima zapleteno sestavo in je na takšno podlago težko pristajati. V preteklosti sta tovrsten sneg skupaj z ozkim pristajalnim radijem v izteku botrovala številnim padcem.

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Na prizorišču v rojstnem mestu legendarnega poljskega skakalca Adama Malysza sneg izdelujejo že več kot teden dni, vse gre po načrtih. To pomeni, da vsaj sneg ne bo težava na uvodu v novo sezono svetovnega pokala, katere prvi vrhunec bo SP v poletih v Planici, sledi tradicionalna novoletna turneja, februarja pa pred tradicionalnim finalom sezone v Planici še SP v Oberstdorfu.

In če sneg ne bo težava, pa organizatorjem precej več preglavic povzroča covid-19, saj številke novih okužb na Poljskem kot tudi drugod po Evropi niso spodbudne. Tudi zato so za zdaj zaustavili prodajo vstopnic za uvod v sezono, končno odločitev o tem, ali bosta tekmi v Wisli potekali z omejenim številom gledalcev ali celo brez, bo predvidoma znana 1. novembra.

Najverjetneje je, da bodo organizatorji v sodelovanju z zdravstvenimi oblastmi skušali ogled v živo zagotoviti vsaj 1000 gledalcem, lahko pa se zgodi, da bodo vrata smučarskega središča zanje ostala zaprta. A tekmovanje ni ogroženo, saj bo za prenos skakalnih bojev skrbela televizija.

Domen Prevc Smučarski skoki Šport Domen Prevc utrpel hudo poškodbo

Poljaki velike napore vlagajo v varno organizacijo tekem v skladu s priporočili za boj proti covidu-19, še pišejo pri Fisu. Velika prednost zanje so izkušnje, ki so jih pridobili na poletni veliki nagradi v Wisli, ki je bila letos edina poletna tekma, vse preostale so bile zaradi koronavirusa odpovedane.

Sezona za najboljše skakalce se bo tako začela čez štiri tedne. Za uvod je prijavljenih 65 skakalcev iz 17 držav, med njimi tudi vsa velika imena tega športa. Branilec naslova v sezoni, nad katero bo po več kot 25 letih vladavine Avstrijca Walterja Hoferja po novem bdel Italijan Sandro Pertile, je Avstrijec Stefan Kraft.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice