Šport > Zimski športi
171 ogledov

Šimencu dosežek kariere, Lampičeva ob rdečo majico

Velik uspeh slovenskega sprinterja.

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je na tekmi za svetovni pokal v Areju na Švedskem v sprintu v prosti tehniki izpadla že v četrtfinalu, bila je 18., ter je izgubila prvo mesto v razvrstitvi sprintov. Za najboljši slovenski izid tekme je poskrbel Miha Šimenc, ki je izpadel v polfinalu in je bil z izidom kariere skupno sedmi. Preostala slovenska predstavnika se nista uvrstila v izločilne boje; Katja Višnar je imela 57. čas kvalifikacij, Janez Lampič je bil 55.

Zmagala sta Norvežanka Therese Johaug, ki je še povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala, in njen rojak Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, za Rusom Aleksandrom Bolšunovom drugi v skupnem seštevku.

Lampičeva se na vzponu na progi za svetovni pokal v alpskem smučanju ni najbolje znašla. Bila je četrta v prvi četrtfinalni skupini in je že po drugi skupini ostala brez možnosti za nastop v polfinalu, s tem pa je morala rdečo majico vodilne v sprintih predati Švedinji Linn Svahn, ki je bila v finalu šesta (+6,98). Lampičeva je sedaj druga s 418 točkami, Svahnova ima na prvem mestu le točko več (419).

Druga na tekmi je bila Norvežanka Heidi Weng (+1,73), tretja pa njena rojakinja Astrid Uhrenhodlt Jacobsen (+2,47). Za prepričljivo prvim Klaebom je bil drugi Italijan Federico Pellegrino (+2,39), tretji pa Francoz Renaud Jay (+3,70).

Za mesto popravil najboljši izid

Šimenc je dosegel najboljši izid v svetovnem pokalu doslej, pred tem je bil trikrat med deseterico, najvišje v začetku leta, 4. januarja v Val di Fiemmerju, kjer je bil na novoletni turneji osmi. Izkazal se je že v četrtfinalu. V peti, zadnji skupini je bil prvi v cilju, ves čas vzpona pa je bil v boju za zmago, ki jo je na koncu slavil z desetinko prednosti pred Norvežanom Paalom Golbergom.

V polfinalu je Šimenc tekel v drugi skupini, v kateri je bil tudi vodilni v svetovnem pokalu  Bolšunov, ki je bil šele tretji v prvi četrtfinalni skupini in si je drugi nastop zagotovil kot srečni poraženec.

Klaebo je bil zanesljiv zmagovalec prvega polfinala, drugi pa je bil veliko bolj razburljiv. Bolšunov se je že na začetku vzpona zapletel v padec z Norvežanom Simenom Hegstadom Kruegerjuem. Slednji je v cilj prišel zadnji, Bolšunov pa je ujel stik z vodilno trojico, a mu Šimenca, ki je bil na koncu tretji, ni uspelo prehiteti. Zmagal je Golberg, Pellegrino je zaostal za 14 stotink, Šimenc pa 1,6 sekunde in je izpadel, ker je bila prva skupina precej hitrejša ter je dala štiri finaliste.

Štiriindvajsetletna Lampičeva je imela pred tekmo v razvrstitvi sprintov na čelu pred drugouvrščeno Svahnovo 20 točk prednosti. V prvi četrtfinalni skupini je tekla prav s Svahnovo. V vzponu Slovenka ni našla stika s tremi tekmovalkami na čelu in je za Švicarko Nadine Fähndrich, ki je bila najhitrejša, zaostala 9,43 sekunde.

Druga je bila Norvežanka Maiken Caspersen Falla (+0,79), tretja pa Svahnova (+1,76). Slednja je imela najboljši čas med tekmovalkami, ki se po mestih niso uvrstile v polfinale ter je tja napredovala kot ena izmed dveh srečnih poraženk. Svahnova je nato zmagala v drugem polfinalu, v prvem je bila najboljša Johaugova, ki je nato dobila tudi finalni obračun. "Nora dirka, ampak meni vzponi zelo ustrezajo. Trdo sem garala in sem zelo vesela, da sem dobila ta nastop," je povedala Johaugova.

Bila je najboljša tudi v kvalifikacijah, kjer je Anamarija Lampič dosegla 16. čas. Šimenc se je prebil v izločilne boje s 25. časom kvalifikacij, ki jih je dobil poznejši zmagovalec tekme Klaebo.

Skandinavska turneja svetovnega pokala se bo nadaljevala v četrtek, ko bosta v Storlien-Merakerju, v bližini Trondheima, tekmi na 38 km s skupinskim startom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.