Šport > Zimski športi
3036 ogledov

Smučarska legenda pozdravlja revolucijo, a opozarja: "Slaba stvar bi bila ..."

Val d'Isere Epa
Rekordno število odpovedi tekmovanj v sezoni 2023/24 bi lahko že kmalu prineslo pravcato revolucijo v koledarju tekmovanj alpskega smučanja. To pozdravlja tudi legendarna Nemka, a obenem opozarja na morebitno težavo, ki bi nastala ob pomanjkanju snega.

Skorajda ni bilo vikenda v tej sezoni, ko ne bi poročali o vsaj eni odpovedi, bodisi zaradi pretoplega vremena bodisi premočnega vetra ali goste megle. Letošnja sezona je bila res težavna za organizatorje, skupno so odpovedali ali prestavili kar 19 preizkušenj, tudi marsikatera izpeljana pa je bila zaradi raztopljenega snega na robu regularnosti. Za primerjavo: v sezoni 2022/23 je bilo skupno odpovedanih ali prestavljenih 12 preizkušenj, v sezoni 2021/22 pa le devet. 

Tudi zato so na Norveškem konec marca pripravili idejo, ki bi pomenila pravcato revolucijo v tekmovanjih, kjer bi prizorišča razdelili v posamične sklope. Razlog pa v prvi vrsti naj ne bi bili zgolj trenutni vremenski vplivi in odpovedi, pač pa tudi bolj trajnostno razmišljanje in skrajšanje dolgih potovanj, nad katerimi se pritožujejo tekmovalci, saj naj bi tudi ta botrovala k številnim poškodbam, ki smo jim bili priča v tej sezoni.  

Norveška smučarska zveza je namreč v sodelovanju z revizijsko hišo KPMG pod motom "Spremeni progo" razvila nov koncept, s katerim si želijo alpsko smučanje na splošno narediti bolj trajnostno (zmanjševanje C02 emisij) in mu tako zagotoviti prihodnost v luči klimatskih sprememb, ki vse bolj vplivajo tudi na smučarska središča po Evropi in svetu. Predlagatelji so prepričani, da lahko na takšen način zmanjšajo CO2 emisije za 29 odstotkov.

Po besedah ​​Norvežanov bi bilo tekmovanje za svetovni pokal v prihodnje lahko razdeljeno na štiri različne sklope. Ti sklopi bi temeljili na geografski lokaciji prizorišč svetovnega pokala. Kaj lahko bi se zgodilo, da uvodna tekma ne bi več potekala na avstrijskem ledeniku Sölden, pač pa bi se prvič tekmovalci in tekmovalke preizkusili novembra v ZDA. Tekmovalna sezona bi bila krajša. 

"Upamo, da bo ta pobuda lahko vodila k temu, da bodo dejavniki, kot so dobro počutje športnikov in trenerjev ter emisije, postavljeni višje na mednarodni dnevni red in da bo finančna prihodnost športa videti v bolj dolgoročni perspektivi kot doslej," je ob predstavitvi predloga dejal športni direktor za alpsko smučanje Claus Ryste.

Nemška smučarska legenda Maria Höfl-Riesch pozdravlja predlog in se ji takšno oblikovanje koledarja zdi smiselno, saj bi se nekatera potovanja tako precej skrajšala, nekaterim pa bi se lahko tekmovalci celo izognili. "To ne bi služilo samo trajnosti, ampak bi bilo tudi v interesu športnikov v smislu časa regeneracije in možnosti treninga," je za Merkur.de poudarila Maria Höfl-Riesch. "V vsakem primeru bi morale biti vse dirke v ZDA povezane, da tekmovalcem ne bi bilo treba dvakrat na dolg let s spremembami časa, prevozom materiala itd. Ali na začetku ali na koncu sezone," je izpostavila. 

Kar pa se odpovedi tekmovanj zaradi vremenskih vplivov tiče, pa je poudarila, da je tu še vedno prisoten faktor sreče. 39-letnica je ob tem opozorila na morebitno težavo oblikovanja koledarja po regijah: "Slaba stvar bi bila, da bi v primeru pomanjkanja snega v določeni regiji to lahko pomenilo, da bi organizatorji morali te preizkušnje odpovedati ali preložiti." Odpoved zaporednih preizkušenj pa bi bila lahko precejšen udarec za alpsko smučanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.