Šport > Zimski športi
20 ogledov

Spet slavje Stocha, Tepeš skočil med deseterico

smučarski skoki kuopio stoch freund ito EPA
Zmagovalec tekme smučarskih skakalcev v finskem Kuopiu je Poljak Kamil Stoch. Drugi je bil Japonec Daiki Ito, tretji pa Nemec Severin Freund. Najboljši Slovenec je bil Jurij Tepeš na 8. mestu, Peter Prevc je bil 13., Robert Kranjec 20. in Matjaž Pungertar 27. Gregor Schlierenzauer je s petim mestom tudi teoretično osvojil veliki kristalni globus.

Poljak Kamil Stoch (142,3 točke) je bil v vodstvu po prvi seriji tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v finskem Kuopiu. Drugi je bil Nemec Severin Freund (134,4), tretji pa Norvežan Anders Bardal (130,9). V finalu so nastopili štirje Slovenci, med njimi je bil v najboljšem položaju Jurij Tepeš (124,9) na 11. mestu.

Robert Kranjec (123,2) je na 14. mestu, tik za njim je Peter Prevc (123,0), sicer najdaljši v ponedeljkovih kvalifikacijah, na 19. mestu po prvi seriji pa je Matjaž Pungertar (121,2). Brez trideseterice so ostali trije slovenski skakalci. Andraž Pograjc (112,3) je bil 31., Jaka Hvala (106,2) 37., Matic Benedik (10,7) pa je po napaki na odskočni mizi končal na zadnjem mestu.

Tepeš skočil med deseterico

Kot prvi od naših je v drugi seriji nastopil Matjaž Pungertar, doskočil pri 115,5 metra in tako izgubil veliko mest, uvrstil se je na 9. mesto po 12 skakalcih v finalu. Pred nastopom Petra Prevca in Roberta Kranjca je vodil Čeh Jan Matura. Prevc je dosegel 125,5 metra in prišel na tretje mesto, zaostal je tudi za Wolfgangom Loitzlom. Še malce slabše je nastopil Kranjec, ki je pristal pri 121, 5 metra in zasedel takratno sedmo mesto.

Matura je bil na prvem mestu tudi ob nastopu najboljšega Slovenca po prvi seriji, Jurija Tepeša. Slednji je zmogel 127 metrov in prevzel vodstvo pred zadnjo deseterico. Že takoj zatem je Tepeša prehitel Stefan Kraft z daljavo 130,5 metra. Avstrijca je z vrha izrinil Daiki Ito s 132 metri. Za njim je nastopil Gregor Schllierenzauer, s 128 metri skočil na drugo mesto in si tako dokončno zagotovil tudi veliki kristalni globus.

Tretji po prvi seriji Anders Bardal je skočil 127,5 metra in prišel na drugo mesto, za Ita in pred Schlierenzauerja. Severin Freund je doskočil pri 130 metrih in prav tako zaostal za Japoncem. Zato pa je pritisk vzdržal Kamil Stoch, ki je zmogel 129 metrov in tako potrdil zmago za Poljsko. Jurij Tepeš je končal na 8. mestu, Prevc je bil 13., Kranjec 20. in Pungertar 27.

Schlieri že zapečatil veliki kristalni globus

Avstrijski šampion Schlierenzauer, ki ima rekorden zbir 48 zmag v svetovnem pokalu, si je po današnjem petem mestu na drugi tekmi nordijske turneje že zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala štiri tekme pred koncem sezone. To je njegov drugi veliki kristalni globus v karieri; prvič je bil najboljši v sezoni 2009, dve skupni zmagi pa ima v žepu tudi slovenski šampion Primož Peterka, ki je bil najboljši leta 1997 in 1998, rekorderja pa s po štirimi skupni zmagami ostajata Finec Matti Nykänen in Poljak Adam Malysz.

Triindvajsetletni Schlieri ima dva tedna pred koncem sezone v svetovnem pokalu neulovljivih 469 točk prednosti pred Norvežanom Andersom Bardalom, najboljši Slovenec je Kranjec na sedmem mestu.

Janus zadovoljen s tekmo

"Z današnjo tekmo sem zadovoljen. Čestitke Juriju za osvojeno osmo mesto. Nekoliko več sem pričakoval od Petra in Roberta, vendar je bila tekma zelo težka. V kolikor nisi imel pravih pogojev nad hrbtiščem, je bilo zelo težko narediti kaj več. S štirimi skakalci med dobitniki točk sem zadovoljen. Roboti nismo, ne moreš biti v ospredju ves čas. Tekme so različne, danes smo videli slabši nastop zmagovalca Lahtija, Richarda Freitaga. Škoda za Andraža Pograjca, ki je naredil en lep skok, kar pa je bilo premalo za finale. Vidi se, da je krog favoritov zelo širok in se je vanj težko prebiti. Ko pa si enkrat 'noter', pa je vse toliko lažje," je po tekmi razmišljal glavni trener slovenske vrste, Goran Janus.

V petek skakalce ob 16.30 čaka tekma na veliki skakalnici v Trondheimu, ob 16.45 bodo na srednji skakalnici nastopile tudi skakalke, zadnja tekma finsko-norveške nordijske turneje pa bo v nedeljo v Oslu. Po koncu nordijske turneje sledi le še veliki finale sezone svetovnega pokala v dolini pod Poncami.

Svetovni pokal, Kuopio, posamična tekma (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.