Šport > Zimski športi
4821 ogledov

Štuhčeva prodira na rajon Shiffrinove

Ilka Štuhec Saša Despot
Podredila si je smukaško elito in dokazala, da je ena najboljših superveleslalomistk na svetu, a slovenska kraljica belih strmin se s tem ne namerava zadovoljiti.

Za trenutno najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko Ilko Štuhec je sklop uspešnih in intenzivnih enomesečnih bazičnih priprav v Čilu. O njenem nastopu na uvodnem veleslalomu konec meseca v Söldnu se v njeni majhni ekipi še niso odločili. Cilji za svetovni pokal in olimpijske igre so najvišji: "Pokazati najboljše na vsaki tekmi, tako kot vedno."

Štuhčeva je v minuli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in kombinacija.

Minulo sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin, ki je dominirala v tehničnih disciplinah. Prav slalomu in vesleslalomu se je v okviru priprav veliko posvečala tudi slovenska šampionka.

mikaela shiffrin | Avtor: Profimedias Profimedias

Rekordna sezona prinaša tudi veliko medijskih in sponzorskih obveznosti, med drugim je postala članica Milkine družine najodličnejših alpskih smučark in bo v novi zimi nosila prepoznavno Milkino vijolično čelado.

Ilka Štuhec Milkini dekleti Šport Ilka: Vonnova ni bila tako suverena, da bi iskala nove izzive

"Drugače je predvsem to, da je še en kup drugih obveznosti, za katere se nam pred lansko sezono ni niti sanjalo, da pridejo v takšnih razsežnostih. Ampak tako je, da vse, kar spada zraven, vzameš v zakup in nekako poskusiš čim bolj smiselno prilagoditi trening in počitek, da ne rušijo preveč ritma priprav na tekme. Zdaj mislim pa, da je že skoraj čas, da se čim prej vse skupaj konča, kajti sezona je pred vrati in treba se je res osredotočiti na to, da lahko najboljše opravim svoje delo. Včasih je zelo nehvaležno, ko moraš kaj odkloniti, ampak vsi bi radi normalno delali, če ti preveč moti ritem, niti sam ne moreš normalno delati svojega osnovnega dela, zakaj si sploh prišel do teh rezultatov. Ko se vse skupaj smiselno zloži, pa je prav zabavno," je po koncu priprav v pogovoru z novinarji ob predstavitvi novega sponzorskega sodelovanja z Milko razmišljala Štuhčeva.

"Poskusili smo, kolikor se je dalo poleg hitrih disciplin še kaj drugega delati, se pravi slalom ali veleslalom. Preden smo sploh lahko začeli pošteno voziti smuk v Čilu, smo se kar dosti ukvarjali s tehničnimi disciplinami."

Ilka Štuhec

S pripravami v Čilu je zadovoljna: "Kolikor nam je vreme nagajalo, to ni bilo v načrtu, dvakrat je v Čilu res močno snežilo, padlo je veliko snega, potem je bilo nekaj dni malo mehkeje, tako da smo morali prilagoditi trening. Ampak drugače sem zadovoljna s tem, kar smo opravili, zdaj so na sporedu še tiste zadnje finese. Mislim, da je isto, kot je bilo pred začetkom lanske sezone. Poskusili smo, kolikor se je dalo poleg hitrih disciplin še kaj drugega delati, se pravi slalom ali veleslalom. Preden smo sploh lahko začeli pošteno voziti smuk v Čilu, smo se kar dosti ukvarjali s tehničnimi disciplinami."

"Začela bom z ničle, nimam privilegijev"

Programa ne sestavlja sama, vse prepušča odločitvam trenerja Grege Koštomaja in mame Darje Črnko, ki ji bosta tudi prižgala zeleno luč za nastop na veleslalomski premieri nove sezone svetovnega pokala v Söldnu: "Mislim, da bo odločitev padla kmalu. Glede na to, da gremo v naslednjih dneh spet na sneg. Najprej v Saas Fee v Švico, nato od tam v Avstrijo. Bomo videli, kako in kaj zadeve stojijo."

"Za formo in splošno pripravljenost skrbi ekipa, trenerji, priprave niso bile kaj dosti drugačne, vedeli smo, kaj bi bilo dobro popraviti oziroma izboljšati v primerjavi z lani in smo se posvetili temu. Ko bomo prišli tako daleč, da bodo spet tekme, pa je seveda s hitrimi disciplinami, ki se bodo začele decembra, do olimpijskih iger februarja kar nekaj časa in je v bistvu vsaka tekma za sebe pomembna. Tako da od začetka vsekakor korak po korak, na olimpijskih igrah pa štiri leta dati v tisto minuto, dve, pa je, kar je," razkrije Štuhčeva načrt, kako se bo lotila sezone, katere vrhunec bodo olimpijske igre v Južni Koreji.

O občutkih pred novo sezono ...

Na vprašanje, ali gre kaj lažje v sezono, bolj sproščeno, ko že ima vse te rezultate, je odgovorila: "V bistvu niti ne, rezultati so stari, 'lanski', čisto nič ne bo drugače. Ko bom stala na startu, bom ravno tako začela s časom 0,0, nimam nobenih privilegijev in bo treba spet na novo pokazati, kako in kaj se je delalo, kdo je v kakšni formi. Je že sicer prijetno, ko pomisliš, da si nekaj že dosegel, ampak da se še veliko, veliko več, mi je vsekakor izziv."

O fizičnem počutju ...

Na vprašanje, kako se počuti v primerjavi z enakim obdobjem lani, je odgovorila: "Rahlo prehlajeno trenutno. Drugače pa super. Kar se tiče treningov v Čilu, smo bolj pozorno spremljali tudi tiste ob-smučarske dejavnosti, se pravi kondicijo, počitek in vse skupaj. Tako da sem sicer bila utrujena po enem mesecu, valda, ampak malo manj in smo tudi vedeli, kako to na hitro popraviti. Sem nekje približno isto močna, samozavestna, taka kot moram biti, najboljša."

O opremi ...

Od opreme ni zadovoljna edino z novimi smučarskimi čevlji: "Vpeljali so neke nove modele oziroma cel čevelj je drugačen, plastika je spet nova, drugačna, in mi najbolj ne ustreza. Ni tako ogromna panika, mislim, da so še vedno lanski dovolj dobri, da jih lahko uporabljam. Upam, da bomo kmalu našli dobre nove. Ostalo vse štima, kot vedno. Smučke so super, tako kot vedno. Imela sem več časa v Čilu se poigrati z njimi, poskusila sem še moške. Lani smo bolj iskali tisto, kar mi res ustreza, da bom potem lahko uporabljala, letos smo se pa lahko še malo igrali."

O tehničnih disciplinah ...

Glede tehničnih disciplin, nastopi na slalomih in veleslalomih so pomembni zaradi končnega cilja v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa je dejala: "Točke so vedno potrebne, kakšen pa bo načrt, pa ne odločam jaz. Bomo videli, kako se bo odvijala sezona. Vsi vemo, da je program zelo naporen, prioritete so tudi znane, bomo videli sproti, kako in kaj."

Ilka Štuhec | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice