Šport > Zimski športi
13 ogledov

V Kranjski Gori je prvič …

Ted Ligety si želi biti v prihodnosti bolj konkurenčen tudi v boju za veliki kri Žurnal24 main
Pred začetkom sezone je eno najbolj vročih imen v svetovnem pokalu zagotovo tudi Ted Ligety. Američan, ki se je lani dokončno uveljavil v svetovnem vrhu, ima smele načrte.
 

Preberite še

Zettel: Presenečena nad drugo vožnjo
Lindsey Vonn: Obožujem Zlato lisico
Denise Karbon: Tina Maze lahko preseneti
Časovni stroj: Klammer Express

Simpatičnega in vedno nasmejanega 24-letnega Teda Ligetyja se večina slovenskih ljubiteljev smučanja spomni iz lanske sezone, ko je bil nepremagljiv na veleslalomu v Kranjski Gori . Za piko na i je poskrbel na finalu v Bormiu , ko je v drugem teku vključil turbo pogon in se s sedmega mesta zavihtel na najvišjo stopničko ter tako drugemu Benjaminu Raichu tik pred nosom odnesel še veleslalomski globus.

Prvi veleslalom sezone je tik pred vrati. Vaš cilj?
Lepo bi bilo, če bi bil spet na stopničkah. V lanski sezoni sem bil tu drugi, na prvi tekmi v Söldnu pa osmi, in to z visoko startno številko 64. To je bila vedno proga, na kateri sem dobro smučal in dosegal lepe rezultate. Ampak pred začetkom prvega veleslaloma je težko karkoli napovedovati, ker ne veš, kako dobro so pripravljeni vsi ostali. Pustimo se presenetiti.

V prejšnji sezoni ste bili najboljši veleslalomist. Boste tudi v novi?
To je vsekakor moj cilj. Ampak, kot sem že rekel, težko je že zdaj kaj reči, ko so še vse tekme pred nami.


Ted Ligety je v Bormiu po sanjskem razpletu osvojil mali kristalni globus. © Action Images

 
Kdo bodo vaši največji tekmeci za veleslalomski globus?
To sezono bo res huda konkurenca. Benjamin Raich je vedno tekmec, na katerega moraš računati. Ne smem pozabiti na Aksla Lunda Svindala, ki se vrača po poškodbi. Bode Miller je menda spet odlično pripravljen tudi v veleslalomu. Tu je še Manfred Mölgg. Ogromno je fantov, ki mi lahko prekrižajo načrte, ampak držim pesti, da bom jaz najhitrejši.

 
 

Pred začetkom prvega veleslaloma je težko karkoli napovedovati, ker ne veš, kako dobro so pripravljeni vsi ostali. Pustimo se presenetiti.

Ted Ligety

 
Kakšni so torej vaši cilji v tej sezoni? Glavni je verjetno svetovno prvenstvo ...
Če je katera tekma, na kateri bi res rad zmagal, potem je to slalom ali veleslalom na svetovnem prvenstvu. Imam pa še veliko drugih ciljev. Poleg tega, da bi rad ubranil naslov najboljšega veleslalomista, želim biti na koncu sezone tudi med najboljšimi tremi slalomisti. In seveda je cilj tudi čim več stopničk na tekmah svetovnega pokala.

Vam je Val d'Isere, ki bo februarja gostil svetovno prvenstvo, všeč?
Ja, še posebej nova proga za smuk. Ta je res super. Na veleslalomski progi, ki je nižje od smukaške, pa še nisem tekmoval. Ampak ni strahu, da se ne bi znašel.

Ste se na to sezono pripravljali kako drugače kot prejšnja leta?
Ne, program je bil podoben. Sem pa več treniral tudi hitre discipline, ker imam tam še veliko rezerv. Odlične treninge smo imeli v Čilu, pa tudi na Novi Zelandiji in v Park Cityju smo imeli srečo z vremenom in snegom. V prihodnosti si res želim, da bi točke zbiral v vseh disciplinah in bil tako bolj konkurenčen za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, čeprav kakšnih stopničk v tej sezoni v smuku in superveleslalomu še ne pričakujem. Bom pa zato toliko bolj nevaren v naslednjih letih. (smeh)


Letos si na premieri v Söldnu želi stopničke. © Getty Images

 
Težav s poškodbami nimate?
Ne, sem zdrav. Moram potrkati. (in potrka na svojo glavo)

 
 

Na veleslalomski progi svetovnega prvenstva še nisem tekmoval. Ampak ni strahu, da se ne bi znašel.

Ted Ligety

 
Spomini na odlično prejšnjo sezono so verjetno še živi. Kaj vas je najbolj navdušilo?
Zagotovo zmaga na veleslalomski tekmi v Bormiu, ko sem bil po prvi vožnji šele sedmi, moj tekmec za globus Beni Raich pa drugi. Zame ni prišlo v poštev nič drugega kot zmaga, a se je vse izteklo kot v sanjah. Na drugi progi sem smučal odlično in ko je Beni zaostal za mano, je bil naslov veleslalomskega zmagovalca moj. To je bilo res nekaj posebnega, nekaj, česar ne bom nikoli pozabil.

Tudi zmaga v Kranjski Gori vam je verjetno ostala v lepem spominu …
Seveda. Sicer pa je Kranjska Gora že od nekdaj ena od mojih najljubših tekem v svetovnem pokalu. Prav tam sem se prvič v karieri uvrstil v drugo vožnjo, prvič med najboljših deset … Veliko stvari, ki so se mi zgodile prvič, je bilo prav v Kranjski Gori.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.