Šport > Zimski športi
319 ogledov

V Pekingu pobrala tri zlate kolajne, zdaj napovedala konec

Therese Johaug Profimedia
Johaugova bo končala kariero.

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je napovedala, da se bo po koncu sezone upokojila. Johaugova je na minulih zimskih igrah v Pekingu osvojila tri zlate kolajne, eno zlato pa ima tudi že z iger v Vancouvru, poroča AFP.

"V tej sezoni je še nekaj tekem, potem pa bo prišel trenutek za konec in čas, da se osredotočim na življenje zunaj vrhunskega športa," je Norvežanka zapisala na Instragramu. Štirinajstkratna svetovna prvakinja bo v soboto tekmovala na Holmenkollnu, kjer je pred enajstimi leti osvojila svoj prvi naslov.

Therese Johaug | Avtor: Profimedia Profimedia

V svoji karieri, v kateri je zabeležila tudi 80 zmag v svetovnem pokalu, je doživela tudi nekaj razočaranj. Največje je bila 18-mesečna prepoved tekmovanj, ker je bila pozitivna na steroid, ki naj bi ga zaužila z uporabo kreme, to ji je pripisal reprezentančni zdravnik. Športno arbitražno sodišče (Cas) ji ni očitalo goljufanja, ampak jo je spoznalo za krivo malomarnosti.

Zelo so jo tudi prizadele tudi obtožbe, da je smučarski tek zaradi njene prevlade postal nezanimiv. "Trudim se 365 dni na leto, da bi postala boljša smučarka, da bi napredovala. Ljudje pa mi pravijo, da škodim športu, da mu manjka napetosti. Depresivno, če se moraš ves čas braniti," je pred časom dejala Johaugova.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 07:57 05.marec 2022.

    Glede obtožbe o malomarnosti... Norvežani so vrhunski športniki, imajo pa tudi potuho mednarodnih športnih organizacij - protidopinških agencij in sodišč. Pri zimskih športnikih je npr. pogosta astma in ogromno njih jemlje zdravila proti njej. Ti preparati so sicer na seznamu ...prikaži več prepovedanih sredstev, a si športniki uredijo zdravstvene izjeme. Na OI v Tokiu je prišlo v medije, da so Norvežani prijavili na igre vnos količine zdravila, zadosten za celo norveško državo! Je bilo pa vse po predpisih :)

Sorodne novice