Šport > Zimski športi
5 ogledov

Veleslalom je (slovenska) nočna mora

Didier Cuche je kljub 34 letom v vrhunski formi. Žurnal24 main
Po premieri v Söldnu je jasno, da je veleslalom naša nočna mora. Slovenci niso videli finala, Švicarji najbolj veseli na uvodu v novo sezono, ki se nadaljuje sredi novembra na Finskem.
 

Preberite še

Intervju: Ted Ligety
Jure Košir pred sezono
Intervju: Aleš Gorza

Slovenci so svojo zgodbo na premieri sezone 2008/09 na ledeniku nad Söldnom zaključili že po prvem teku. Matic Skube je bil 44., Bernard Vajdič pa 54. Petnajsttisočglavo množico v ciljni areni je navdušil Daniel Albrecht , ki je skupaj z rojakom Didierjem Cuchem ponižal tekmece. Tretji Ted Ligety je namreč zaostal že za debelo sekundo.
 
 

To je realna slika našega veleslaloma, nekaj takega smo lahko pričakovali.

Urban Planinšek, trener moške ekipe

 
To je realna slika
"Jasno je, da nismo zadovoljni, če nimamo nobenega tekmovalca v drugem teku. A to je realna slika našega veleslaloma, nekaj takega smo lahko pričakovali," je kruto slovensko realnost v tej disciplini povzel trener moške reprezentance Urban Planinšek . Razočaral je predvsem Vajdič: "Tudi jaz sem si želel, da bi se o mojem nastopu pogovarjali šele po drugem teku, ampak sem enostavno naredil preveč napak. V bistvu sem se ves čas le boril s progo, namesto da bi smučal tako, kot znam." Bolj zadovoljen je bil Skube: "V strmini sem dobro smučal, a žal to še ni dovolj za finale." Res je sicer, da tudi pred ledeniškim uvodom pričakovanja v moškem taboru vsaj po poškodbi našega najboljšega veleslalomista Aleša Gorze niso bila visoka. In tudi ta tekma je potrdila, da v tej sezoni, če ne bo na startu Črnjana, v finalu ne bomo imeli nikogar. Planinšek se je s tem delno tudi strinjal: "Lahko se zgodi, čeprav ne bi tako pesimistično gledal." Glavni trener se zaveda, da v veleslalomu, ki je osnovna disciplina, Slovenci že nekaj časa šepamo. "Res je, že leta imamo samo po enega dobrega veleslalomista, prej je bil to Pavlovčič, zdaj je Gorza. Veleslalom je že kot nočna mora, ampak če ni uspehov niti v evropskem pokalu, jih ne more biti tudi v svetovnem. Žal je tako."

Ted Ligety, najboljši veleslalomist lanske sezone, je tokrat moral priznati premoč Švicarjema. © EPA

 
A ker so Slovenci tudi lani v Söldnu po odstopu Gorze ostali brez točk, nato pa sezono zaključili s tremi stopničkami, ostaja upanje, da se bo ta zgodba ponovila tudi letos. Prvo priložnost za vidnejše uvrstitve bodo imeli Slovenci že 16. novembra, ko bo slalom v Leviju. Na Finskem bodo verjetno nastopili trije Slovenci Mitja Dragšič, Mitja Valenčič in Vajdič.

Uspeh Švicarjev
Avstrijski smučarji niso ponovili uspeha svojih kolegic, saj so ostali celo brez stopničk. Tik za njimi je končal njihov najboljši Benjamin Raich . Zvezdi uvodne tekme pa sta bila Švicarja Albrecht in Cuche, ki sta tako napovedala tudi boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Bila sta nepremagljiva," je priznal najboljši veleslalomist lanske sezone in včeraj tretji Američan Ted Ligety. Med najbolj razočaranimi sta bila v nedeljo Hermann Maier , zadnji avstrijski zmagovalec Söldna, in Ivica Kostelić , ki sta ostala brez finala.

Daniel Albrecht samo še v superveleslalomu ni stal na stopničkah. © EPA

 
Miniintervju z Danielom Albrechtom: SP bo zgodba zase

S to zmago ste mnoge presenetili, morda tudi sebe?
Na nek način res. Ker pred prvo tekmo sezone nikoli ne veš, kako hiter si. A že po prvem teku mi je bilo jasno, da smo res dobro trenirali, saj smo bili tudi kot ekipa uspešni. Kljub temu sem bil pred finalom živčen, vendar se je na koncu odlično razpletlo. Navdušen sem, ker sem zmagal.

Drugi smučarji pravijo, da boste trd oreh v boju za veliki kristalni globus …

Me veseli, da tako pravijo. Ampak za zdaj je še prezgodaj govoriti, ker ne vem, kako dober sem v hitrih disciplinah. Po turneji po Severni Ameriki bo slika bolj jasna. Je pa seveda moj dolgoročni cilj, da bi zmagal v skupnem seštevku. To so tako ali tako sanje vsakega smučarja. A za zdaj si želim le to, da bi bilo tudi nadaljevanje sezone tako dobro, kot je bil začetek.

Na SP boste branili naslov v superkombinaciji. Kakšni so vaši cilji v Val d'Iserju?
Seveda bi bilo lepo, če bi spet zmagal, ampak se s tem ne obremenjujem, vsaj ne še. Pomembno je, da bom dobro tekmoval v svetovnem pokalu, ker bom potem tudi bolj samozavesten in sproščen odšel na SP. Tam bo pa vsaka tekma zgodba zase.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.