Šport > Zimski športi
2895 ogledov

Vonnova še nikoli tako blizu

lindsey vonn Epa
Smučarska in deskarska zveza ZDA bo v Zürichu predstavila predlog o nastopu alpske smučarke Lindsey Vonn na tekmi moškega svetovnega pokala.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) bi ob pozitivnem mnenju za nastop Vonnovi v nadaljevanju sezone prepovedala nastopati na ženskih tekmah svetovnega pokala.

lindsey vonn | Avtor: Getty Images / Eurosport Getty Images / Eurosport
Ameriška smučarska šampionka se želi že dalj časa v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma". Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) je napovedala vložitev uradne prošnje, da bi 32-letna Američanka v Lake Louisu lahko nastopila na moški tekmi.

Tehnični sestanki bodo sicer v Zürichu potekali od 3. do 7. oktobra, poleg "primera Vonn" bodo obravnavali tudi prireditelja finala svetovnega pokala 2019 med Banskim in Lenzerheidejem ter spremembe moške smučke za veleslalom. V četrtek se bo še enkrat predstavila Planica s kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju 2023, o kateri bo Fis nato odločala prihodnje leto na kongresu v Grčiji. A sam sestanek je namenjen predvsem morebitnim dopolnitvam planiške kandidature. Vnovič pa bodo na Fis razpravljala tudi o sistemu kvalifikacij za tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, kar so tekmovalci sicer poleti že preizkusili, zdaj pa mora Fis sprejeti tudi sklep o morebitni spremembi pozimi.

USSA in FIS na nasprotnih bregovih

Medijsko je seveda najbolj izpostavljena Vonnova. Američanka, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta ter po tem povlekla črto pod kariero. Od Fis pričakuje, da ji bo vsaj ponudila možnost, da se lahko preizkusi v takšnem izzivu, glede na to, kaj je vse dala smučarskemu športu in glede na vse njene dosežke. Vonnova se pripravlja na olimpijske igre v Pyeongchangu, tekmovalno upokojitev pa napoveduje po koncu sezone 2018/19. Je rekorderka po številu osvojenih smukaških zmag, teh je v svoji karieri zbrala že 39. Skupno pa ima Američanka kar 77 zmag v svetovnem pokalu in 130 uvrstitev na zmagovalni oder.

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA
Zdaj se znova zapleta. Medtem ko se ameriška zveza zavzema, da bi Vonnovi dovolili nastopiti le enkrat, in sicer s startno številko 21, potem pa bi nadaljevala v ženskem svetovnem pokalu, Fis predlaga, da lahko ima na prvi tekmi status predtekmovalke na moški tekmi, v primeru, da bo nastopila na uradni moški tekmi, pa bi ji potem na naslednjih tekmah na kanadskem prizorišču prepovedali nastopiti.

Če bi nastopila s številko 21, tako predlaga USSA, bi to imelo še najmanj posledic na preostali del nastopajočih, poleg tega bi objavili uradni čas Vonnove, a točk svetovnega pokala ne bi prejela. Njen nastop ne bi vplival na dodeljevanje točk moškim tekmecem. Fis se zavzema za možnost, da bi nastopila kot predtekmovalka, oziroma s startno številko 1, njen dosežen čas pa bi objavili izjemoma.

Za posledico bi njen nastop na moški tekmi imel to, da ne bi več nastopala na ženskih tekmah prizorišča v Lake Louisu, kjer ima največ posamičnih zmag (18). Glede na pravila namreč smučar z vidika poštenosti do drugih pet dni pred tekmo na isti progi ne sme trenirati. Treningi v svetovnem pokalu namreč štejejo za del tekme.

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 13:50 02.oktober 2017.

    Če bo spremenila spol potem pa lahko gre na moško tekmo

Sorodne novice