Šport > Zimski športi
12247 ogledov

En samcat britanski turist je Wengen spravil na kolena

wengen Epa
Za velik porast okužb na kultnem prizorišču tekem svetovnega pokala naj bi bil odgovoren britanski turist.

Pred dnevi se je uresničil najbolj črn scenarij v Wengnu, kjer so švicarske oblasti zaradi pandemije covida-19 uradno odpovedale tridnevno prireditev za svetovni pokal, petkov in sobotni smuk ter nedeljski slalom.

Prve informacije o odpovedi so krožile že pretekli konec tedna, nato pa se je zdravstvena slika v Wengnu in okolici še poslabšala.

Dodatne skrbi je povzročalo dejstvo, da so praznike na tem območju praznovali tudi gostje iz Velike Britanije, zato je obstajal strah o prenosu novega tipa koronavirusa, ki je bolj nalezljiv.

 | Avtor: Epa Epa
Za nenaden porast okužb, ki je botroval odpovedi tekem, kar za Wengen predstavlja pravo katastrofo, naj bi bil odgovoren britanski turirst, ki je z Otoka prinesel še bolj nalezljiv sev koronavirusa. 

Letovišče v Wengnu je do sredine decembra zabeležilo le deset primerov okužbe, nato pa se je krivulja začela strmo vzpenjati. Britanski turist, ki je bil nastanjen v hotelu v Wengnu, je po poročanju BBC-ja neposredno povezan z najmanj 27 okužbami.

Organizatorji so se na vse pretege trudili rešiti dirke, a tudi zapiranje šol in omejevanje vstopa ni bilo dovolj za popravilo nastale škode.

"Wengen je obupan. Proga Lauberhorn je eno od vrhunskih prizorišč tekem svetovnega pokala. Švicarji jo obožujejo," piše BBC.

 | Avtor: Epa Epa
Odnosi med Švicarji in britanskimi turisti so se močno ohladili že konec lanskega leta, ko je na stotine Otočanov zbežalo iz Verbierja, potem ko jim je bila odrejena desetdnevna karantena. Številni med njimi so ob vrnitvi domov od hotelirjev zahtevali povračilo denarja. Za pobeg so hotelirji izvedeli šele, ko so pladnji, katere so po dogovoru puščali pred vrati, ostali nedotaknjeni.

Švicarji za odpoved tekem v Wengnu in posledično gospodarsko škodo krivijo Britance, a stvari niso povsem črno-bele.

Italija in Francija sta med prazniki zaprli svoja letovišča za tujce, medtem ko je Švica uvedla zgolj določene omejitve. Zaprli so zgolj bare in restavracije, smučišča pa so pustiliostala odprta. Vlečnice so delovale z dvotretjinsko kapaciteto. 

Kot se je izkazalo na primeru Wengna, ima lahko že ena sama okužba zelo resne posledice.

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:54 15.januar 2021.

    Kateri od 27-ih pa se je od Britanca nalezel na samem smučišču? Grem stavit, da prav noben in da so se vsi prenosi zgodili v notranjih prostorih.

  • blayo 23:52 14.januar 2021.

    Hehe pravi specislci... noben ni vedu da jih ni več v Verbierju :)))