Šport > Zimski športi
1572 ogledov

Zupančič razložil glavno težavo Emine poškodbe, tako pa je z Niko

Zoran Zupančič Profimedia
Glavni trener slovenske ženske smučarske skakalne reprezentance ima tekom letošnjega svetovnega prvenstva v Planici veliko skrbi.

Smučarske skakalke po razočaranju na uvodni tekmi domačega svetovnega prvenstva v Planici, ko je bila na posamični tekmi na srednji skakalnici najboljša Slovenka Nika Križnar z 11. mestom, v soboto čaka še ekipna preizkušnja.

Selektor Zoran Zupančič je določil, da bodo Slovenijo ob Križnar zastopale še Ema Klinec, Nika Prevc in Maja Vtič. Nastop prvih treh je bil zanesljiv oziroma dogovorjen že prej, za zadnje mesto sta se potegovali Vtič in Katra Komar, na koncu ga je dobila izkušenejša tekmovalka.

Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje

Najslabši tekmi skakalk to sezono ravno pred domačimi navijači v Planici navkljub je selektor Zupančič odločen, da bodo v soboto njegove varovanke napadale kolajne. "Vsi smo še razočarani, ampak veste, kakšno je stanje. To je svetovno prvenstvo in tu moraš biti 100-odstoten. Upali smo na nekaj sreče, ampak to so smučarski skoki, ne človek ne jezi se. Moraš biti 100-odstoten, manjše napake so včeraj takoj pomenile zaostanek. Lahko nas veselita finalna skoka obeh Nik. Bila sta dobra, z lepim telemarkom. Dva takšna skoka bi že pomenila boj za medalje."

Zdravstveno stanje v slovenski vrsti je skrb vzbujajoče. Križnar preboleva gripo - danes se sicer počuti že nekoliko bolje -, Klinec pa je zaradi bolečin v kolenu končala na magnetni resonanci, ki je razkrila, da stanje ni optimalno. "Žal je bil ritem ekipe pred Pekingom in Oberstdorfom popolnoma drugačen kot ta pred letošnjim prvenstvom. Takrat smo bili v naletu, letos pa imamo že celo zimo nekaj težav, nazadnje še bolezen Nike Križnar in poškodba letos naše najboljše tekmovalke Eme Klinec. Potem je veliko težje sanjati o kolajni. Si pa obe zaslužita pohvalo, da sta kljub težavam 'izborbale' in nastopile na svetovnem prvenstvu."

Planica 2023 To se je dogajalo Šport Klinec razkrila razlog za slabše skoke: "Nisem mislila, da bo prišlo v javnost"

Kot je poudaril trener, pa so pri Klinčevi težave tudi psihološke, saj so se enake bolečine v kolenu pojavile tudi pred zadnjo hujšo poškodbo. "Ema je pri pristanku v kvalifikacijskem skoku začutila bolečino, nato je bila odpeljana v dislocirano bolnišnico tukaj, kjer sta jo pregledala dva travmatologa, ki sta ji odredila pregled še z magnetno resonanco. Tako sva se zvečer odpeljala še v bolnišnico na Jesenice, kjer slika ni pokazala ničesar. Razbrala sta jo ortoped Matej Drobnič in pa radiolog. Šlo naj bi za psihološko težavo za Emo, ker čudi podobno bolečino, kot pred drugo poškodbo. V bistvu ji je 'odtrgalo' koleno potem, ko je imela pred tem podobne bolečine."

"Upam na vse najboljše, vem, da gredo tekmovalke v takih primerih dostikrat preko sebe. Situacijo z Emo rešujemo na fizioterapevtski mizi, zjutraj se zbudi s trdo nogo, ki je ne more do konca stegnit in skrčit. To je velika težava, saj ne more narediti primerne priprave na tekmovanje. Podobno je z Niko Križnar, ki se ne more recimo zmasirati, ker pač leži in jo imamo izolirano. Ne more priti v stik z maserjem," je še pojasnil Zupančič in se tako dotaknil še svoje druge skakalke. Nika se sicer danes vendarle počuti nekoliko bolje. "Nika je danes malenkost boljše, a še vedno leži. Naredili bi celo kakšno infuzijo, ali uporabili močnejše tablete, a jih ne smemo zaradi dopinga."

Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno"

Se pa po zadnjih slabših nastopih nekoliko govori tudi o načetih odnosih v slovenski reprezentanci. "Sigurno so težave, da bi bili pa prav kaj skregani med seboj, pa mislim, da ne. Če je katera tekmovalka kaj rekla, bo to motala povedati tudi naravnost. Tukaj smo, da delamo za punce, od a do ž, vedno smo pripravljeni pustiti vse za sabo in pomagati dekletom. Letos smo imeli dobro podporo s strani smučarske zveze. Ne vem za kakšne načete odnose. Žal pač imamo te poškodbe in toliko moramo biti realni, da se zavedamo, da tiste operativne tekmovalke, ki so trenutno na voljo, so boljše kot lansko leto. Manjkata nam zgolj ena močna Urša in ena močna Nika, pa bi bilo super. Je pa seveda psihološko stanje v ekipi načeto."

Zato bo še toliko bolj pomembno, da dekleta čim hitreje pozabijo četrtkove skoke in se pripravijo na sobotno ekipno tekmo, kjer bo konkurenca izjemna. "Tu je vsekakor pet zelo močnih ekip: poleg naših Norvežanke, Japonke, Avstrijke, Nemke. Upam na dober dan, da se tudi mi vmešamo v boj za kolajne. Tukaj smo, ampak verjetno bi potrebovali res dober dan," je zaključil glavni trener slovenske skakalne reprezentance.

Sara Takanaši Planica Šport Najboljša vseh časov padla, odpeljali so jo z reševalnim vozilom Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Jerneja Brecl Slovenska orlica Šport "Prav poseben občutek je, ko zmagaš na tekmi svoje kariere" Miha Šimenc "Sem razočaran!" Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Želel sem napasti, ko se mi je znašel pod nogami" Planica 2017 "To nekatere bega" Šport Bivši slovenski skakalec razkril skrivnosti Planice Planica 2023 Policija na delu Šport Navijači, tega nikar ne nosite v Planico! Planica nordijsko SP Nič kaj množično Šport Katastrofa v Planici, prazni tudi blejski hoteli
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice