Šport
61 ogledov

Zmaga Kittlu, Froome udeležen v padec

Marcel Kittel EPA
Nemec Marcel Kittel je zmagovalec 2. etape kolesarske dirke po Franciji.

Marcel Kittel, tekmovalec ekipe Quick-Step, za katerega je to deseta etapna zmaga na touru, je v ciljnem sprintu 203,5 kilometra dolge preizkušnje med Düsseldorfom in Liegem ugnal Francoza Arnauda Demarja in rojaka Andreja Greipla. Skupno vodstvo je zadržal Britanec Geraint Thomas (Sky).

Glavnina je sicer kilometer pred ciljem ujela še zadnja dva ubežnika, najboljši sprinterji pa so se nato pomerili za zmago. V izenačenem sprintu je Kittel potrdil vlogo favorita etape, do zmage je prišel po boju v zadnjih 500 metrih, ko se je prebijal iz zavetrja v zavetrje tekmovalcev pred njim, na koncu pa švignil mimo in čez ciljno črto. "Zelo sem vesel te zmage. Etapa se je začela v Nemčiji pred ogromno ljudmi, zato je bil tudi moj cilj danes dobiti to preizkušnjo," je po etapi povedal Kittel, ki je po uradnih podatkih toura v sprintu dosegel hitrost 69,19 kilometra na uro.

S to močjo in hitrostjo je za sabo pustil Demarja in Greipla, četrti pa je bil Britanec Mark Cavendish. Zalomilo se je še enemu sprinterskemu mojstru, Slovaku Petru Saganu, saj ga je njegova ekipa prehitro spustila v veter, tako da je končal na desetem mestu.

Trideset kilometrov pred ciljem je sicer na spolzkem cestišču ob vstopu v enega izmed rondojev prišlo do skupinskega padca, na tleh sta se znašla tudi lani prvi in drugi na dirki po Frabciji - Chris Froom in Romain Bardet. Oba so moštveni kolegi uspešno pripeljali nazaj v glavnino, ki je ob tem nekoliko upočasnila svoj tempo. Med tistimi, ki so se znašli na tleh je bil tudi v rumeno oblečeni Thomas.

Etapo je sicer zaznamoval dolg beg, ta je trajal več kot 200 kilometrov. Taylor Phinney, Thomas Boudat, Laurent Pichon in Yoann Offredo so bili ves čas v ospredju, a brez velike prednosti. Ob koncu je nekaj časa kazalo, da bo obema "preživelima" ubežnikoma Phinneyju in Offredu uspelo, še 3,5 km pred koncem sta imela več kot pol minute prednosti, toda kljub temu ju je glavnina kilometer pred ciljem ujela.

Slovenski kolesarji so bili danes bolj v ozadju, ciljno črto pa so - razen Boruta Božiča (Bahrain-Merida), ki je zaostal 51 sekund in bil 163. - prečkali v času zmagovalca. Primož Roglič (LottoNl-Jumbo) je bil 121., Janez Brajkovič 122. in Grega Bole (oba Bahrain-Merida) 159. Skupno je Roglič 58. z 52 sekundami zaostanka, Bole je 120., Brajkovič 121. in Božič 171. Thomas ima na vrhu pet sekund prednosti pred Švicarjem Stefanom Küngom (BMC) in šest pred današnjim zmagovalcem Kittlom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.