Šport
18 ogledov

Sporting od 4-3-3 do "divje" ofenzive

Sporting Lizbona Maribor Liga prvakov trening
1/7
EPA
Večerna tekma med Mariborom in Sportingom je oddaljena le še nekaj ur. Številni navijači slovenskih prvakov upajo na zmago proti portugalskim podprvakom, ki so v Ljudskem vrtu vsekakor ranljivi. Kaj lahko pričakujemo od lizbonskih levov?

Lizbonski Sporting sezone v portugalskem prvenstvu ni začel na željen način, saj je na prvih štirih tekmah kar trikrat remiziral, pri tem pa nikoli ni zabil več kot enega zadetka. V prvem kolu so zeleno-beli levi remizirali pri Académici (1:1), edini gol za goste je proti "študentom" zabil perujski napadalec André Carrillo. V drugem kolu je Sporting na svojem stadionu José Alvalade dosegel svojo prvo in doslej edino letošnjo zmago, ko je, sicer z golom Carlosa Manéja šele v 93. minuti, premagal Arouco (1:0).

Pred reprezentančnim premorom je bil na sporedu veliki lizbonski derbi, ki se je na stadionu Luz končal brez zmagovalca (1:1). Benfica je povedla, zadetek orlov pa je izničil alžirski napadalec Islam Slimani. Tudi za ta zadetek je bil najbolj zaslužen Carrillo, ki je izkoristil napako domačega vratarja. Perujec je še enkrat reševal Sporting za srečanju četrtega kola, ki je bilo odigrano prejšnji konec tedna - Carrillo je namreč zadel za točko na domačem obračunu proti skromnemu Belenensesu (1:1). Leões so tako v 18-članski Primeira Ligi trenutno šele na osmem mestu s šestimi točkami in razliko v golih 4:3. Na vrhu je Rio Ave, sledita mu Porto in Benfica. Vse tri omenjene ekipe so zbrale že po deset točk.

Od 4-3-3 do "divjih" 3-5-2

Trener Sportinga Marco Silva, sicer nekdanji igralec zeleno-belih, se večinoma odloča za osnovno postavitev 4-3-3, na zadnji tekmi pa je odpočil nekatere svoje glavne napadalne adute. Tako sta proti Belenensesu s klopi šele po dobri uri igre vstopila Mané in prodorni krilni napadalec Diego Capel, nekdanji igralec Seville. Takrat je strateg Sportinga, v lovu na zmago, formacijo spremenil v 4-2-3-1, vlogo centralnega vezista je ob odličnem defenzivnem vezistu Williamu Carvalhu opravljal Adrien Silva

V končnici so domači zaigrali še bolj ofenzivno, saj je brazilskega centralnega branilca Maurícia zamenjal nevarni kolumbijski napadalec Fredy Montero. Niti tveganje s precej napadalno različico formacije 3-5-2 se Sportingu ni obrestovalo, Belenenses je z Alvaladeja odnesel nenadejano točko. V sodnikovem dodatku je svoj drugi in posledično izključujoči rumeni karton dobil še domači levi bočni branilec, Brazilec Jefferson

Izkušnje Slovencev z Benfico in Brago

Maribor je v evropskih pokalih odigral dve tekmi proti portugalskim klubom, obe proti ekipi Sporting Braga v skupinskem delu Evropske lige v sezoni 2011/12. V Ljudskem vrtu se je končalo z remijem (1:1), na Pirenejskem polotoku pa so Portugalci deklasirali Štajerce (5:1). 

V spominu slovenskih ljubiteljev nogometa sta še dva slovensko-portugalska obračuna. Prvi se je zgodil daljnega septembra 1970, ko je ljubljanska Olimpija v šestnajstini finala Pokala pokalnih zmagovalcev igrala z Benfico. Za Bežigradom so zmaji iztržili remi (1:1), v Lizboni pa so bili povsem nadigrani (8:1).

Benfica je bila tudi eden prvih tekmecev slovenskih klubov po osamosvojitvi. Leta 1992 se je klub, ki ima največ članov med vsemi športnimi kolektivi na svetu, v Pokalu Uefa pomeril z Izolo (takrat Belvedur Izolo) in zabeležil dve prepričljivi zmagi (3:0 na Luzu, 0:5 na izolski Bonifiki).

Postava Sportinga na tekmi proti Belenensesu:

(4-3-3) Rui Patrício; Esgaio, Maurício (od 80. Montero), Sarr, Jefferson; Martins (od 61. Mané), Carvalho, Silva; Carrillo (od 61. Capel), Nani, Slimani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.