Zdravje > Življenjski stil
81 ogledov

Športna aktivnost z erotičnim pridihom

Ples ob drogu Shutterstock
Slovenija bo kmalu gostila mednarodno tekmovanje v plesu ob drogu, na dogodku bo nastopila tudi svetovno znana Anastasia Sokolova.

Uporaba droga za vadbo je po nam znanih podatkih potekal že 800 let nazaj v Indiji kot tradicionalni šport z imenom Mallakhamb. Tako sta nama pojasnila Tina Perko in Uroš Resnik, ki organizirata mednarodno tekmovanje v plesu ob drogu, ki bo v soboto 22. novembra v Ljubljani.

“Kasneje se je pojavila uporaba droga na Kitajskem, kjer sta bila v uporabi dva drogova, na katerih so moški izvajali tako imenovane gravity defying tricks s preskakovanjem droga na drog na približno 20 metrov višine,” pojasnjujeta. V letu 1920 je postala to cirkuška disciplina, kasneje pa se je ples ob drogu preselil iz cirkuških šotorov v bare v kombinaciji s plesom imenovanim  burlesque. “Kot prvi pravi ples ob drogu se je v zgodovino zapisalo leto 1968 in nastop Belle Jangles v nočnem klubu Muguwump v Oregonu v ZDA. Od leta 1980 se je ples ob drogu izvajal v nočnih klubih najprej v Kanadi in nato v ZDA,” pravita. Dodajata, da si je v letu 1990 ples ob drogu končno pridobil priznanje kot umetnost in kot oblika športne aktivnosti. Od takrat je ples ob drogu postal priljubljen način vadbe za rekreacijo in kot tekmovalni šport. Od leta 2003 potekajo različna tekmovanja in prvenstva.

Za vse starosti

Tudi v Sloveniji poučevanje plesa ob drogu ponuja že veliko plesnih šol in studiev ter nekateri fitnes centri. “Vaje so prirejene za vse starostne tipe in v vadbi lahko uživajo tako mladostnice kot ženske v zrelih letih. Seveda, vrata so odprta tudi za moške,” pravita organizatorja tekmovanja. Predhodne plesne izkušnje za obisk tečaja niso potrebne, prav tako ne predhodna fizična pripravljenost, saj jo pridobite z vadbo.

Tina Perko in Uroš Resnik, ki sta tudi vodji plesnega studia Mademoiselle, v katerem poučujejo tudi ples ob drogu, tovrsten ples opisujeta kot intimen izrazni ples, ki zahteva dobro telesno pripravljenost, hkrati pa poudarja ženskost skozi prizmo intimnosti in zapeljivosti. “Ples ob drogu je oblika predstavitve umetnosti pri katerem se kombinacija plesa in akrobacije izvaja na in ob vertikalnem drogu. Z zapeljivimi in mehkobnimi akrobatskimi gibi s prepletanjem elementov jazz baleta, čutnega izraznega plesa, gimnastike, ritmične gimnastike in pilatesa,” pojasnjujeta. To je po njunih izkušnjah zabavna, razgibana in izvrstna vadba za oblikovanje telesa, primerna za vsako žensko.

Še vedno stereotipiziran

Ples ob drogu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Mnogi ob drogu pomislijo na striptiz klube, pa vendar striptiz nima veliko skupnega z modernim plesom ob drogu, v katerem se z rahlo erotičnim pridihom prepletata umetnost in športna aktivnost,” pravita. Ples ob drogu je po njunih besedah odlična vadba za telo kot tudi za dušo, ki v ženski zbudi in spodbudi ženstvenost in seksapil. Pri tej vadbi se pridobi na moči, fleksibilnosti, pripomore k boljšemu počutju in zdravem ter čvrstem telesu. Hkrati pa je odlična rekreacija za sprostitev in zabavo. “Ples ob drogu okrepi samozavest, ko se osvojijo osnove in pridobi mišično moč. S okrepitvijo samozavesti se ta kaže v lepši pokončni drži telesa,” pravita. Obljubljata, da že samo ena vadba plesa ob drogu lahko pripomore sprostiti nakopičen adrenalin, telo bo pričelo proizvajati endorfine, hormone zaradi katerih se počutje izboljša po vadbi je občutje sreče in mirnosti. 

“Ta način vadbe je primeren tudi za kosti in sklepe v rokah, te se vedno znova krepi zaradi oprijema droga. Tako pridobite močnejše kosti in sklepno tkivo ker povečate mobilnost sklepov,” opisujeta vodji plesa. Ta zvrst vadbe po njunih besedah poveča občutek za stabilnost, poveča sposobnost kalkulacije kje se nahaja vaše telo v 3D prostoru v povezavi z drugimi objekti v prostoru. Ples ob drogu je vadba, ki vam lahko kasneje v življenju, ko se odločite za nosečnost, pomaga. “Pri tej vadbi pridobite močnejši hrbet, kar pomaga in sicer zmanjšuje bolečine v hrbtu v času nosečnosti, ter pripomore k manj  bolečemu porodu,” sta sklenila.

Nauči se ga lahko vsak

Ples ob drogu sicer zahteva dobro koordinacijo, gibčnost, vzdržljivost in kar nekaj fizične moči. Se ga pa lahko postopoma in ob pomoči inštruktorja nauči prav vsaka ženska. Sestavljen je iz treh osnovnih elementov, plesnih korakov ob drogu in na tleh, elementov vrtenja na drogue in raznih položajev in akrobatskih figur na drogu brez stika s tlemi.

Na mednarodnem tekmovanju v plesu ob drogu, ki bo v soboto 22. novembra ob 19.00 v ljubljanskem Cirkusu, bo sodelovala tudi svetovno znana plesalka ob drogu Anastasia Sokolova, ki je zaslovela v šovu Ukrajina ima talent. Njeni posnetki na YouTubu pa imajo tudi več kot 50 milijonov ogledov. V žiriji bo tudi naša balerina Ana Klašnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.