Šport
60 ogledov

Muhammad Ali: "Mandela je živel nad mavrico"

Nelson Mandela se ne bo udeležil uradnega odprtja in uvodne tekme med Južnoafriš Reuters
Tako kot cel svet je tudi športna javnost zavita v črnino po četrtkovi smrti enega najvplivnejših svetovnih voditeljev, nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Legendarnemu Nelsonu Mandeli so se poklonili praktično vsi vplivni ljudje v športu na čelu s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom BachomVeliki borec proti rasni diskriminaciji in apartheidu, ki je umrl v starosti 95 let, je bil po Bachovem mnenju pravi športnik. "Mandela je vedel, da šport lahko gradi mostove, ruši zidove in širi humanost," je ob smrti Nobelovega nagrajenca za mir dejal Bach.

Spoštljive besede je izrekel tudi predsednik Fife Joseph Blatter, ki meni, da je bil Mandela eden največjih humanistov našega časa. "Eden od najbolj čustvenih dogodkov v mojem življenju je bil tisti 11. julija 2010, ko je Mandelo pozdravila množica na stadionu v Johannesburgu. Videlo se je, da je živel v njihovih srcih," je povedal Blatter.

Ali: "Za vedno svoboden"

Olimpijski in svetovni prvak ter rekorder v sprintu, atletski zvezdnik Usain Bolt, pravi, da je bil Mandela ena največjih osebnosti vseh časov. "Naj ti duša počiva v miru, največji borec na svetu," so bile Boltove besede sožalja. Legendarni boksarski šampion Muhammad Ali je spomnil na dobrohoten značaj Mandele, rekoč, da nas je Mandela učil odpuščanja. "Učil nas je, da smo vsi bratje, ne glede na barvo kože. Mandela je bil človek svobodnega duha, ki je živel nad mavrico. Danes je njegova duša v nebesih, zdaj je za vedno svoboden," je bil čustven Ali, ameriški golfski zvezdnik Tiger Woods pa pravi, da ga je Mandela navdihoval.

Smrt Mandele, ki je bil eden ključnih pri izvedbi ragbijskega svetovnega prvenstva 1995 v JAR, je prizadela tudi veljake in športnike v tej panogi. "Bilo mi je v čast, da sem lahko bil ob njem v tistih zgodovinskih dnevih leta 1995 in da sem videl, kakšen vpliv je imel na ljudi. Njegova modrost, inteligenca in že sama prisotnost so bile nekaj čudežnega," je izjavil predsednik mednarodne ragbi zveze Bernard Lapasset.

Tina in Ilka sta se oglasili iz Severne Amerike

Legendarni brazilski nogometaš Pele je poudaril, da moramo vsi nadaljevati po poti, po kateri je hodil "Madiba", zelo spoštljivo pa so o Mandeli govorili še številni drugi funkcionarji in športniki, množično tudi prek družbenih omrežij.

Odzvali so se tudi nekateri slovenski športniki, kot na primer alpski smučarki Tina Maze in Ilka Štuhec, boksar Dejan Zavec, košarkarja Primož Brezec in Boštjan Nachbar, ki sta na Twitterju napisala "Počivaj v miru Nelson Mandela. #freedom", in drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.