Šport
22 ogledov

Športniki na OI dobro zaščiteni

komar EPA
Južnokorejski športniki bodo na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru nosili oblačila z dolgimi rokavi, ki bodo impregnirana s sredstvom za odganjanje komarjev. S tem se želijo zaščititi pred virusom zika.

Brazilija, epicenter izbruha virusa zika, bo OI gostila avgusta letos. Virus zika prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, ki so jih opazili v 130 državah. Pojavili pa so se tudi dokazi, da bi lahko okuženi moški virus prenašali s spolnimi odnosi. Virus je nevaren predvsem za nosečnice oziroma plod. Pri novorojencih namreč lahko povzroči mikrocefalijo, prirojeno napako, ki se odraža v neobičajno majhni glavi in možganih.

V Braziliji so doslej zabeležili že 1,5 milijona primerov okužbe z ziko, na desettisoče pa tudi v sosednjih državah. V Braziliji so od oktobra lani zabeležili 745 primerov mikrocefalije pri dojenčkih, kar je štirikrat več od prejšnjih letnih povprečij. Poročali so tudi že o primerih Guillain-Barrejevega sindroma, ki bi ga lahko povzročila zika.

Zaradi zaščite pred tem so v Južni Koreji predstavili olimpijska oblačila za trening ter za odprtje in zaprtje iger, ki bodo pokrivala večino telesa in bodo impregnirana s sredstvom proti komarjem.

Tekmovalna oblačila pa ne morejo biti za "odporna" proti komarjem zaradi strogih pravil. "Toda športnikom bomo razdelili pršila s sredstvom proti komarjem in jih bomo cepili tudi proti drugim boleznim, ki jih lahko širijo komarji v tistem delu sveta," pravijo pri korejskem olimpijskem komiteju.

Ta bo športnike tudi podučil, kako se izogniti pikom komarjev. Zdravila ali cepiva za ziko še ni, pri večini ljudi pa povzroči le izpuščaj, bolečine v sklepih ali vročino.

Južna Koreja ima sicer visoke cilje za OI v Riu. Tam si želijo osvojiti najmanj deset zlatih kolajn in biti med najboljšimi desetimi državami po številu kolajn. Ena izmed kandidatk za zlato je lokostrelka Ki Bo-Bae, ki je na OI v Londonu 2012 osvojila zlato v posamični in ekipni konkurenci. Pravi, da je zika ne skrbi preveč.

"Dvakrat sem bila v Braziliji na treningu. Ljudje se mi niso zdeli zaskrbljeni zaradi tega, prav tako niti športniki nismo imeli nikakršnih težav. Zato se počutim sproščeno," pravi lokostrelka.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.