Slovenija
305 ogledov

Spregledali so milijone

vila Rajka Hrvatiča
1/3
Suzana Kos
Odkritje. Geodetska uprava nekaterih vil na Obali v vrednotenje sploh ni vključila. Poceni razkošje. Eno od domovanj, ki naj bi bilo vredno vsaj milijon evrov, so ocenili na borih 37 tisočakov.

Razvpiti primorski poslovnež Rajko Hrvatič naj bi za svojo razkošno večnadstropno vilo z bazenom nad Portorožem iskal kupca. Po naših informacijah želi zanjo iztržiti šest milijonov evrov. Ko smo hoteli preveriti, na koliko je vrednost objekta ocenila Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs), se je izkazalo, da Hrvatičeva vila v množično vrednotenje nepremičnin sploh ni bila vključena.

Gurs vidi le parcelo

Register Gursa pove, da objekt na naslovu Kampolin 113, kjer je poslovnež doma in ima registrirano podjetje, sploh ne obstaja. Vrednost parcele pa je ocenjena na vsega 17.708 evrov.
Vilo z bazenom Hrvatičevega prvega soseda, znanega kirurga in nekdanjega izolskega župana, Tomislava Klokočovnika, so ovrednotili na nekaj več kot 400 tisočakov. Po Gursu hiša nima ne kanalizacije ne interneta.

Še en primer površnosti popisovalcev in geodetov je večnadstropna hiša Danila Daneua, predsednika turistično-gostinske zbornice, katere vrednost so ocenili na 38 tisoč evrov, nepremičninarji pa pravijo, da je vredna najmanj milijon evrov.

"Na prijave se odzovemo"

V registru nepremičnin je 84 milijonov podatkov. "Ob takšnem obsegu podatkov vseh napak ni mogoče odkriti in odpraviti takoj. Na javljanja za konkretne primere, kot je vaše, pa se seveda vedno prednostno odzovemo," trdijo na Gursu.

"To je rezultat slabega vrednotenja. Dejstvo je sicer, da so vile vredne natančno toliko, kot je kupec zanje pripravljen plačati. Nedvomno pa bi jih moral Gurs glede na lego in vrednost parcel, na katerih stojijo, oceniti na od 700 tisoč do milijona evrov, odvisno pač od tega, kaj vse so vilam lastniki dodali (bazen in podobno). Pred krizo so te hiše na trgu kotirale v vrednostih od tri do pet milijonov evrov," je Gurs okrcal nepremičninski strokovnjak Gašpar Gašpar Mišič.

Vila Danila Daneua | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

 

 

 

Večnadstropna vila Danila Daneua je po oceni nepremičninskega strokovnjaka vredna od enega do 1,5 milijona evrov, Gurs jo je ocenil na 38 tisočakov.

Miniintervju Aleš Seliškar, vodja Gursa

1. Pojasnite besedno zvezo slab popis ...

Popis  so  na  terenu  opravljali  zunanji  izvajalci (študenti, brezposelni, upokojenci in drugi), pri projektu popisa nepremičnin pa je bilo aktivnih skupaj 1.983 ljudi. Ob  taki množici ljudi ter količini popisanih stavb in delov  stavb  obstaja  verjetnost,  da  so  bili  nekateri podatki zbrani pomanjkljivo.

2. Ali podatke sploh preverjate?

To seveda izvajamo ter v okviru možnosti odpravljamo pomanjkljivosti in izboljšujemo podatke. Nepremičnin je veliko, več kot šest milijonov, zato pregleda in izboljšave podatkov ni mogoče izvesti v kratkem času. Primeri neustreznega vrednotenja pa seveda še obstajajo.

3. Kako ste izračunavali vrednost nepremičnin?

Na podlagi podatkov, ki so evidentirani v registru nepremičnin. Ti podatki so pridobljeni različno, od načina pridobitve pa je odvisna njihova kakovost. Najboljši so podatki, pridobljeni z vpisom stavbe v kataster stavb. Ta se izvede na podlagi elaborata, ki ga izdela geodetsko podjetje ali projektant. Najslabši pa so podatki za objekte, za katere ni bil izveden popis nepremičnin ali je bil izveden slabo.

Komentarjev 14
  • mia 07:43 27.april 2012.

    mogoče je vila črna gradnja, potem je le parcela?

  • dd 15:30 26.april 2012.

    Že Hrvatičeva kovana ograja je vredna več kot moje stanovanje. Pa ga je dani popisovalec ocenil nadpovprečno.Mislim, da so te popisovalce uvedli le zaradi prekrivanj.

  • Žurnalček 13:16 26.april 2012.

    Kako lahko popisovalec napiše parcela , če na njej stoji vila z bazenom in ograjo vredno več kot kakšno stanovanje! Zgleda , da bo treba poslati na Obalo popisovalce iz LJ , da se ne bodo mogli iti lokalnih spletk ...prikaži več in na novo po foto posnetku področja popisati vsako IZBOKLINO na terenu !