Svet
12 ogledov

Sprejeli novi zakon o radioteleviziji

Grška televizija Reuters
Grški parlament je sprejel novi zakon o javni radioteleviziji, ki bo nasledila sedanjo ERT.

Novi izdajatelj vsebin se bo imenoval Novi helenski radio, internet in televizija oziroma Nerit. Za zakon je glasovalo 155 od 300 poslancev, poroča agencija dpa.

V ponedeljek naj bi po zagotovilih namestnika ministra za kulturo Pantelisa Kapsisa, bodo v ponedeljek razpisali 2000 delovnih mest, na katera se bodo lahko prijavili tudi delavci ERT, ki so jih odpustili. Prejšnji teden je sicer vlada že izvedla poskusno oddajanje Nerita, ko je na nekdanji frekvenci ERT predvajala logo nove radiotelevizije.

Do začetka delovanja Nerita, kar naj bi se zgodilo še letos, bodo sicer predvajali filme in dokumentarne filme.

ERT je sicer grški premier Antonis Samaras ukinil junija v okviru varčevalnih ukrepov. V juliju so začeli vnovič oddajati program, a le filme, dokumentarne filme in glasbene oddaje. Televizija oddaja iz studia nekega zasebnega podjetja.

Grčija naj bi s tem privarčevala 300 milijonov evrov na leto, poleg tega pa se je število uslužbencev javnega sektorja zmanjšalo za 2700 ljudi.

Ukinitev ERT je sicer sprožila številne kritike in proteste, ne le novinarjev v Grčiji, ampak tudi drugod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.