Zdravje > Aktualno
101 ogledov

Sprememba, ki pa ne bo skrajšala čakalni vrst?

Zdravstvo Profimedias
Na novelo o pacientovih pravicah kritike, da ne skrajšuje čakalnih vrst-

Predlog novele zakona o pacientovih pravicah je uspešno prestal prvo obravnavo v DZ. Poslanci so jo podprli z 55 glasovi za in 19 proti.

Na predlog se kljub temu zvrstile številne kritike, tudi iz koalicije, da ne bo skrajševal čakalnih dob in da bo povečal administracijo za zdravstvene uslužbence.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da je cilj zakona zagotavljanje transparentnosti in boljšega upravljanja čakalnih seznamov, ureditev celostnega nadzora nad seznami ter kakovostne in primerne zdravstvene obravnave.

Kot je pojasnila, se bodo elektronsko vodili čakalni seznami za vse zdravstvene storitve, medtem ko se bodo lahko bolniki naročali na storitve neposredno v ordinacijah, po pošti, telefonsko in elektronsko.

Po drugi strani pa novela strožje opredeljuje obveznosti bolnikov, ki bodo morali deset dni pred načrtovanim posegom ali specialističnim pregledom izvajalcu sporočiti svojo odsotnost, sicer jih ne bodo uvrstili na seznam za isto storitev še tri mesece.

Številne kritike

V državnem zboru poteka prva obravnava, na njej pa se vrstijo številne kritike. Poslanka SDS Nada Brinovšek tako meni, zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ampak se bo po njenem zgodilo ravno nasprotno. "Noben zakon o pacientovih pravicah, ki določa najdaljši čas v čakalnici, ne bo pomagal pri skrajševanju čakalnih dob. To je le pesek v oči," je dejala. Po njenem mnenju bi moralo ministrstvo skupaj s stroko najprej pripraviti sistemske spremembe, namesto tega pa je pripravilo novelo, za katero Brinovškova meni, da bo povzročila odvečna birokracijo za izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Zakon le mrtva črka na papirju?

Poslanka koalicijske SD Bojana Muršič je sicer dejala, da predlogu ne bodo nasprotovali, ob tem pa pozorila  na dodatna administrativna opravila, medtem ko novela ne prinaša ukrepov za skrajševanje čakalnih dob. Razočarani so, da je iz besedila zakona izpadla sprva predvidena ustanovitev neodvisne institucije za spremljanje kakovosti in varnosti oskrbe bolnikov.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi Jernej Vrtovec (NSi) opozarja, da se čakalne vrste zaradi tega besedila zakona ne bodo nič skrajšale. Te so po njegovem mnenju posledica "bolnosti našega zdravstvenega sistema". Opozoril je, da sankcij za to, če bo bolnik čakal v ordinaciji dlje od pol ure, ni. Sprašuje pa se tudi, kako bo lahko bolnik dobil drugo mnenje pri izvajalcu v javni mreži, če so v javni mreži že danes nedopustno dolge čakalne dobe.

Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev meni, da od tega zakona ne bo ostalo nič drugega kot mrtva črka na papirju. Glede na predlog zakona bi sicer pričakovali, da bo po novem red v čakalnicah. A ti ukrepi so predvideni brez evra dodatnega denarja, čeprav imajo bolnišnice že danes izgubo, saj nimajo dovolj sredstev, je opozorila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.