Slovenija > Komentarji in kolumne
7 ogledov

Sprememba? Niti ne.

Ne v Cerarjevih, usoda države je v istih rokah kot prej

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Že drugič zapored je na predčasnih volitvah zmagal nekdo, ki je mesec dni pred njimi ustanovil stranko. Če se vrtimo v krogu, potem je seveda na mestu vprašanje, ali bo Miro Cerar čez tri leta tam, kjer je Zoran Janković danes. Pred pragom parlamenta. Tako Janković kot Cerar se ne znajdeta v državni politiki. Prvi je to, kljub izkušnjam s parketa, dokazal s trmo in postavljanjem svojega ega pred interese vseh živih.

Niso ga uničili poročilo KPK, preiskave, uničil se je sam. Sesul je stranko, sesul je vlado. Cerar je povsem drugačen. Brez izkušenj z velikimi zvermi, manjka mu odločnosti in idej kako. Njemu se lahko zgodi, da ga bodo interesi znotraj njegove stranke, ki bodo prišli na plano ob prvem kadrovanju, odnesli tako hitro, kot ga je prinesel  vakum na sceni. Ekipo je sestavil na hitro, brez tehtnega premisleka in verjetno še sam ne ve dobro, s kom vse je šel v posteljo. Za razliko od Jankovića se mu lahko stranka in vlada sesujeta sama. Ne le zaradi strahu, da bodo Cerarja hitro pojedli voluharji, rezultat volitev nikakor ne more biti pomirjujoč.

Na drugem mestu je zapornik, z bronasto medaljo pa se je okitil človek za vse vlade in vse režime, ki bo pravice upokojencev vedno postavljal pred interese vseh ostalih. Gledano v celoti, v nobenem primeru nismo usmerjeni v prihodnost, pa še hudičevo daleč od strukture politike, kot jo pozna Evropa. 

Vlado bomo dobili le na dva načina. Če je vez med Desusom in SD dovolj trdna, potem ju bo moral Cerar obravnavati kot enega enakopravnega partnerja in ne bo ne prodaje državnega premoženja, ne nujno potrebnih reform, kar bi bila katastrofa za državo. Ta dvojček bo težko preigral s karto malih koalicijskih partneric, Bratuškove, ki je v internem boju z Jankovićem velika zmagovalka teh volitev, NSi in še s kakšnim odpadnikom, medtem ko Združena levica verjetno ne gre v noben scenarij. Vprašanje je torej, ali bomo dobili Cerarja in levo vlado, ali Cerarja in bolj desno, a še vedno levo vlado. Druge kombinacije odpadejo. 

Torej ne v Cerarjevih, usoda države je v rokah koalicijskih partneric. In med temi so na voljo isti stari obrazi, le da je po dvajsetih letih z zemljevida odneslo SLS. Kaj se je torej rodilo iz velike želje po spremembah? Ne veliko.  

Komentarjev 1
  • smejka 19:44 13.julij 2014.

    Čisto nehote sem ta in slične članke najprej želela poiskat pod rubriko KRONIKA