Slovenija
81 ogledov

Strokovnjaki ugotovili, da gre za ponaredek

Simčič Žurnal24 main
Spričevalo poslanca Ivana Simčiča je bilo overjeno že teden dni prej, kot je bilo uradno izdano.

Dolgoletni šef centra za forenzične preiskave na notranjem ministrstvu Janez Golja je za Kanal A povedal, da je na srednješolskem spričevalu poslanca DeSUS-a Ivana Simčiča, ki so ga pridobili novinarski kolegi, opazil neujemanje datumov. Sarajevsko sodišče je spričevalo overilo 17. decembra 1991, spričevalo pa je bilo izdano teden dni pozneje - 23. decembra 1991. Golja meni, da je listina antidatirana in da gre za očiten ponaredek.

Da je spričevalo ponarejeno, je za POP TV ocenil tudi grafolog Borut Pogačnik. Po njegovem je razrednika podpisala ista oseba, ki se je na spričevalu podpisala tudi kot ravnatelj. Nekdanji direktor gostinsko-turistične šole v Sarajevu Milan Šakota pa je izjavil, da podpisi na Simčičevem spričevalu niso njegovi, ampak lažni, saj se nikoli ni podpisoval s celim imenom in priimkom, kot je to na Simčičevem spričevalu, ampak je ob priimku vedno zapisal le začetnico imena.

Zakaj tudi tožilstvo meni, da gre za ponaredek?

Sicer je vrhovno državno tožilstvo oz. generalni državni tožilec Zvonko Fišer prejel prošnjo DeSUS-a za "pojasnitev zadeve člana stranke Ivana Simčiča, poslanca Državnega zbora RS, v zvezi z domnevno storitvijo kaznivega dejanja ponareditve spričevala srednje šole". Okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo ugotovitev že iz leta 2007, da je spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da naj bi primer zastaral.

Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je prejšnji teden ugotovila tudi protikorupcijska komisija, v DeSUS-u pa so v ponedeljek sklenili, da zoper Simčiča ne bodo ukrepali.

Komentarjev 15
  • nina 07:17 14.marec 2012.

    kaj pogrevate zgodovino najboljš da odstopijo vsi bo za slovenijo namajn škode

  • dragec 22:54 13.marec 2012.

    Žal, simčič bo na bolniški in bo odsoten do konca meseca junija. Tako se je odločil g Errrjavec.

  • atzz 20:52 13.marec 2012.

    Pametnjakoviči, to sploh ni stvar sodišč, ampak popolne izgube integritete in kredibilnosti, sprenevedanja, laži in goljufije. Dovolj smo slišali in videli. Ne nas imeti za buteljne!! Istočasno pljuvate po sodiščih, v barabijah kot je tale vam pa pridejo prav. ...prikaži več. Podobno kot Jaklič, dokler mu sveti Peter ne dokaže, bo gonil svojo. Marš nekam!