Slovenija
22 ogledov

Bosanci prinašajo na Bled tudi nagrado za Pahorja

slovenija30.08.09....borut pahor....bled..forum...strateski forum...foto: anze p Anže Petkovšek
Na Bled za dva dni prihaja preko 500 politikov, gospodarstvenikov, intelektualcev iz sosednjih ter ostalih držav sveta.

Jutri se na Bledu začenja deveti Strateški forum Bled. Na eno največjih mednarodnih konferenc v tem delu Evrope za dva dni prihaja preko 500 gospodarstvenikov, intelektualcev, ministrov in drugih pomembnežev iz 65 držav.

Do torka bodo razpravljali med drugim o Zahodnem Balkanu, sodobnih grožnjah globalni varnosti, demografskih spremembah in težavah mladih ter o krepitvi gospodarskega sodelovanja Jugovzhodne Evrope z Indijo.

V torkovi razpravi o prihodnosti Zahodnega Balkana bodo rešitve in možnosti kako doseči še boljše regionalno sodelovanje tako med drugim iskali zunanji ministri držav, ki so izšle iz nekdanje Jugoslavije. Ivica Dačić, minister za zunanje zadeve Srbije, minister za zunanje zadeve Kosova Enver Hoxhaj, Nikola Poposki, makedonski zunanji minister in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Pahorju prinašajo nagrado

Tako v ponedeljek kot pred zaključkom srečanja v torek bodo nekatere goste iz tujine ločeno na dvostranske pogovore sprejeli predsednik države Borut Pahor, odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek in celo bodoči predsednik vlade Miro Cerar.

Gostje iz Bosne in Hercegovine (BiH) pa prihajajo v Slovenijo s posebno nagrado, ki jo bodo predstavniki Evropskega gibanja BiH Pahorju v ponedeljek izročili za njegov osebni prispevek k napredku BiH na poti proti njenemu članstvu v Evropski uniji (EU).

Rdeče-modra luč - takoj ustavite!

Gostje bodo v Slovenijo pripotovali tako z letali kot z osebnimi vozili. Policisti kljub temu, da se bo na Bled skoraj hkrati pripeljala velika množica ljudi, ne pričakujejo, da bi to povzročilo večje težave v prometu. Vseeno pa je potrebno upoštevati, da bo večina teh gostov imela na cesti prednost pred ostalimi vozniki. Prvi prihajajo že danes zvečer.

"Posebnosti, ki bi voznike in ostale udeležence v prometu zaradi dogodka bistveno ovirale pri udeležbi v prometu, na poti do Bleda ne pričakujemo. Bodo pa na cestah policisti in vozila za spremstvo, ki med vožnjo uporabljajo svetlobne in zvočne znake. Vozila za spremstvo so opremljena z rdečo in modro svetilko, ki pomeni, da morajo vozniki takoj ustaviti vozila, drugi udeleženci cestnega prometa pa se morajo takoj umakniti z vozišča in dati vozilu, ki daje tak znak ter vozilu oziroma vozilom, ki ga spremlja, prosto pot. Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo smejo nadaljevati šele, ko odpelje mimo zaključno vozilo, ki daje znake z rdečo in modro svetilko. Na avtocesti vozniki zmanjšajo hitrost in se pomaknejo na skrajni desni rob voznega pasu. Vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu se je prepovedano priključiti ali jih prehiteti," poudarjajo na policiji.

Komentarjev 7
  • VZMD 11:04 02.september 2014.

    STRATEŠKI FORUM BLED – z visokimi predstavniki o aktualnih vprašanjih, podpis pomembne poslovne pogodbe, tudi ob tokratnem mednarodnem srečanju o poslovno-investicijskih programih VZMD - Ponedeljek, 02.09.2013www.vzmd.si/novice/183273VIDEO REPORTAŽA Bled Strategic Forum 2014 – aktivno sodelovanje VZMD tudi ...prikaži več na današnjem visokem srečanju THINK TANKS 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko ter na sledečem obisku investitorske konference GrodnoInvest v Belorusiji.www.vzmd.si/novice/200971

  • Johan Spohan 08:19 01.september 2014.

    Milanček ti pa na psihiatrijo. Ampak si tak bebec da bi na sprejemnem padel.

  • janez 00:35 01.september 2014.

    @Fulmmer Marš kući yugić!