Vizita za živali > Novice
52 ogledov

Podporniki živali preprečili prevzem zavetišča

Mačka, zavetišče Profimedias
V petek popoldan in zvečer so podporniki Obalnega društva za zaščito živali preprečili obalnim oblastem, da bi hitrem razdrtju pogodbe o upravljanju prevzeli nadzor nad zavetiščem.

"Na pomoč. Jemljejo nam zavetišče. Pridite množično v Sv. Anton. Moramo rešiti pse in mačke," se je v petek glasil poziv Obalnega zavetišča na svoji Facebook strani. Koprski župan Boris Popovič, izolski župan Igor Kolenc in piranski župan Peter Bossman so namreč razdrli pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali (ODPMŽ), za začasnega upravljalca pa so določili Komunalo Koper, ki jo vodi Gašpar Gašpar Mišič.

Pri podpisu sklepa pa ni sodeloval župan Občine Ankarana Gregor Strmčnik. “To je le ena od nezakonitosti, ki jih v tem postopku ugotavljamo,” nam je povedala predsednica ODPMŽ Andreja Bogataj Krivec. Na poziv društva se je odzvalo več sto zaskrbljenih občanov in prihitelo v zavetišče. Tja so namreč prišli predstavniki treh občin in Komunale Koper ter zahtevali primopredajo. Andreja Bogataj Krivec je bila zgrožena, za vse skupaj je izvedela pol ure pred začetkom samega dogajanja.

Popoviča primerjali s Kanglerjem

Na Facebook strani zavetišča so se množično vrstili komentarji, všečki in delitve. “Mogoče bi g. Popoviču lahko kdo pojasnil, kdaj se je začel padec g. Kanglerja v Mariboru... KAKO KRATEK SPOMIN IMAJO TI POLITIKI...Takrat je g. Kangler naredil nekaj v podobni smeri, kot hoče zdaj g. Popovič. Prvi so protestirali člani mariborskega društva, na koncu pa več kot 10 000 ljudi. G. Popovič, ne se igrati z ognjem, se hitro razširi in postane neobvladljiv,” se glasi eden od številnih komentarjev.

Številni v komentarjih pozivajo k odstranitvi župana, mnoge občane pa je sram svojih izvoljencev. “Mafija, ne pa inšpekcija!”, "Sram naj vas bodi!”, “Tam kjer Mišič zavoha denar, je itak vedno zraven,” “Sramota za naše krasne tri občine in njihove kriminalne barabe!” so se komentarji prek družbenih omrežij kar vrstili.

“Primorani takoj odreagirati”

Iz Komunale Koper so poslali obvestilo za medije, v katerem pojasnjujejo razloge za razdrtje pogodbe z društvom. Glavni razlog je po njihovih besedah obisk Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin minuli teden, “ki je vnovič odkrila več nepravilnosti v zavetišču za zavržene živali v Sv. Antonu, in izdani odločbi po kateri upravljavec zavetišča ne sme več sprejemati novih živali, obstoječe pa mora v 30 dneh oddati novim lastnikom.” 

Kuža v zavetišču | Avtor: Profimedias Profimedias

 

“Zaradi potrebe po takojšnji zaščiti živali, ki se trenutno nahajajo v zavetišču, z ozirom na izdano odločbo, so bile vse tri lokalne skupnosti primorane takoj odreagirati in zaščititi pravice živali v zavetišču ter jim zagotoviti primerno oskrbo ter omogočiti, da ostanejo še naprej v predmetnem zavetišču,” pojasnjujejo. Kot pravijo v treh občinah, naj bi bila ta odločitev nujna in edina razumna zaradi neprimernosti premeščanja v zavetišču zatečenih živali in zaradi nemotenega zagotavljanja nadaljnje oskrbe teh živali, kakor tudi nemotenega poslovanja in udejanjanja poslanstva zavetišča.

“Primopredajo bo danes opravil svet zavetišča, začasni interventni upravitelj do izbire novega, prek javnega razpisa, pa je Komunala Koper. Slednja naj bi pod svoje okrilje, seveda če bodo to želeli, prevzela tudi zaposlene v zavetišču,” so zapisali, preden so odšli v zavetišče.

Očitki, da z živali po domače ...

Po njihovih besedah je inšpekcijski nadzor med drugim ugotovil, da društvo kot zavezanec in upravljalec zavetišča ni pravilno vodilo evidenc živali, kljub temu pa je lokalnim skupnostim redno zaračunavalo svoje storitve. “Tako ni imelo evidenc o zdravljenju živali, ni bilo  sledljivosti podatkov od prihoda živali v zavetišče do njenega odhoda iz zavetišča,” opisujejo. Med drugim društvu očitajo, da ni poravnavalo svojih obveznosti veterinarjem, da niso dostavili finančnega poročila o izvajanju javne službe za leto 2014 in še nekatere birokratske napake.

Kot razlog za prekinitev pogodbe torej navajajo inšpekcijski nadzor, ki je upravljalcu oziroma društvu prepovedal nadaljevanje izvajanja dejavnosti zavetišča. Nj spomnimo, da so konec maja koprski svetniki že sprejeli spremembo odloka, po katerem bi izbrali upravljalca zavetišča brez razpisa. Zavetišče so želeli dati v upravljanje Komunali koper z začetkom julija. 

Načrtujejo shod

“Nekaj sto ljudi v azilu! Barbara Strmole (veterinarka op. p.) skupaj z glavnim inšpektorjem v objemu še vedno vztrajata. Ja, inšpektorjem, ki je nekaj dni nazaj ugotovil, da ni druge izbire, kot da gre zavetišče komunali,” se glasi ena od objav na Facebook zidu zavetišča med petkovim dogajanjem. Naposled so predstavniki občin, komunale in veterine odšli, psi in mačke pa so s člani društva ostali v zavetišču.

“Bitko smo zmagali vojne še ne. Rabili bomo vašo pomoč. V kratkem vam bomo sporočili datum za shod,” so obvestili svoje podpornike. "Predstavniki so želeli danes s predsednico društva opraviti primopredajo poslov in ga v istem trenutku predati Komunali Koper. Počutili smo se kot največji kriminalci,ki se jih mora v trenutku odstraniti iz zavetišča, v zavetišču je mrgolelo varnostnikov, redarjev," so v petek svečer sporočili z društva.

Zapisnika niso podpisali, saj je celotna zgodba po njihovem mnenju prešla prav vse meje nezakonitosti. "Poklicali smo pravno svetovalko, ki je za nas danes vodila postopek in tako smo se odločili, da se s Komunalo in občinami ne bomo pogajali. Ugotovili smo namreč veliko nezakonitosti, saj kot omenjeno Komunala ne izpolnjuje pogojev za opravjanje zavetiške dejavnosti, sklepa pa sploh ni podpisal župan Občine Ankaran, ki je solastnica zavetišča in tako naprej," pojasnjujejo. Prepričani so, da gre v tej zgodbi vse po liniji moči, denarja in politike. "Smo zadnja neprofitna organizacija v Sloveniji, ki upravlja zavetišče in po 13 letih izražanja izjemnega zadovoljstva nad nami, smo za njih čez noč in kar naenkrat postali najslabši upravljavec," pravijo. 

Pojasnjujejo, da so jim podtaknili goro nepravilnosti, za katere so po njihovih besedah odgovorne zgolj in samo občine, kot lastnice zavetišča. "Krivdo za velike nepravilnosti so sedaj prevalili na naše društvo, pri tem pa tesno sodelujejo z veterinarsko inšpekcijo, občinarji in lastno inšpekcijsko službo. Naravnost smešno je, kako postajajo občinarji nestrpni pri iskanju naših napak, tako zelo, da nam še njihove pripisujejo," pojasnjujejo. 

Preberite še:

"Prihaja do nenapovedanega prevzema Obalnega zavetišča"

V Obačnem društvu napovedali referendum

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Zakaj Tako 16:49 21.junij 2015.

    Spet se plete nova zgodba v stilu vladanja nad Koprom ,vršijo pritisk nad društvo za predajo zavetišča v upravljanje Komunali.Scenarij se bo verjetno končal v stilu Popoviča in Mišiča in ostalih podložnikov, modernih sužnjev .Sredstva za delovanje zavetišča bodo vkinjena ...prikaži več ,zavetišče prepuščeno na delovanje društvu_brez denarja tu ga imate in crknite skupaj z živalmi ,mi bomo z davkoplačevalskim denarjem zgradili novo moderno zavetišče na novi lokaciji vam pa dakazali da ste bili nesposobni upravljati.V novi zgodbo bodo vpleteni Bčina Popovič,komunala Mišič ,Grafist in veterina Strmole in stem se bodo njihove sanje uresničile.Slaba skrb za živali (ugotovitev veterenirske inšpekcije) zavetišče zapreti,če bi bilo tako bi morali zapreti UKC saj umirajo otroci to pa nič gremo naprejVidenja vedeževalke pa da vidimo koliko se je zmotila

  • Ferluci 11:02 21.junij 2015.

    Zakaj se sploh ukvarjajo s tem? Živali bi prodali Kitajcem, zavetišče pa zaprli in bi bil mir.

  • maresem 15:53 20.junij 2015.

    Bagra pokvarjena kravatarska... dobili jih boste tudi vi po pič-i.... ko bo čas za to... in prišel bo.