Šport > Košarka
540 ogledov

Srbom uspelo: na Eurobasketu vsa "ex-Yu"

Dušan Ivković Reuters
Na evropskem prvenstvu v košarki, ki ga bo prihodnje leto kot vse kaže le gostila Slovenija, bodo zaigrale vse reprezentance z območja nekdanje Jugoslavije. Skozi šivankino uho se je na Eurobasket 2013 sinoči uspelo uvrstiti Srbiji, ki je premagala Izrael (83:67).

Do začetka evropskega prvenstva v košarki leta 2013, ki ga bo med 4. in 22. septembrom gostila Slovenija, je manj kot eno leto, znane pa so vse sodelujoče reprezentance, saj je bil v torek na sporedu zadnji, deseti krog kvalifikacij. Na prvenstvu bo poleg gostiteljice Slovenije zaigralo še 23 reprezentanc, skupine pa bo določil žreb 18. novembra.

Sloveniji se bodo na prvenstvu pridružile ekipe Francije, Velike Britanije, Grčije, Litve, Makedonije, Rusije, Španije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Finske, Gruzije, Nemčije, Italije, Latvije, Črne gore, Poljske, Turčije, Ukrajine, Srbije, Švedske, Izraela in Belgije.

V sinočnjem zadnjem krogu kvalifikacij so si mesto na Eurobasketu zagotovile Srbija, ki si je nastop priigrala šele v zadnjem krogu, in sicer kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip (v zadnjem krogu je s 83:67 premagala Izrael in za las prehitela Estonijo), Švedska, Latvija, Belgija in Turčija, osem ekip pa je bilo na prvenstvo uvrščenih neposredno: branilka naslova Španija, evropski podprvaki Francozi, Rusi, Makedonci, Litovci, Grki, Slovenci in Britanci.

Ivković: "Upam, da nam bo odprlo oči"

"Ni treba, da se hvalimo s tem, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo. Iz vsega tega se lahko nekaj naučimo in upam, da nam bo odprlo oči. Imeli smo veliko težav, zadnjih nekaj tekem smo igrali s šestimi centri in šestimi 'beki'," je po odločilni zmagi v dvorani Pionir dejal srbski selektor Dušan Ivković.

Žreb skupin evropskega košarkarskega prvenstva bo 18. novembra letos v Postojnski jami. Žreb bo prvi v zgodovini, ki bo potekal povsem pod zemljo, in sicer v veliki Koncertni dvorani Postojnske jame s površino 3.000 kvadratnih metrov in prostornino 50.000 kubičnih metrov. Dvorana lahko sprejme kar 10.000 obiskovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.