Svet
23 ogledov

"Srbski džihadist je bil Amrijev guru"

Milano streljanje EPA
Televizija CNN je objavila, da razpolaga s 345 stranmi dokumentov nemških preiskovalcev, ki se ukvarjajo s primerom napada islamista Anisa Amrija na božični sejem v Berlinu. Med drugim dokumenti navajajo, da je bil 36-letni nemški državljan srbskega porekla Boban Simeonović "Amrijev guru".

CNN poroča, da je bil Tunizijec Anis Amri, ki ga je po treh dneh skrivanja po Evropi včeraj v Milanu ubila italijanska policija, del mreže za novačenje v vrste Islamske države, ki se je spletla okrog radikalnega verskega voditelja Abuha Vale po poreku iz Iraka.

"Še eden vodilnih v mreži Abuja Vale je bil Boban Simeonović, 36-letni nemški državljan srbskega porekla iz Dortmunda. Bil je Amrijev guru in tudi v krogih radikalnih skrajnežev užival sloves izrednega fanatika," navaja CNN.

Simenović naj bi svojim sledilcem izpostavljal, da je v državi vojno stanje in da so napadi neizogibni. Tako Abu Vala kot Simeonović sta bila novembra prijeta; skupaj še s tremi pripadniki omenjene mreže so ju nemške oblasti obtožile terorizma. Sojenje zoper skupino se še ni začelo.

CNN navaja tudi, da je Simeonović v lanskem letu, ko se je Amri pripravljal na pridružitev Islamski državi, njega in druge potencialne džihadiste vodil na dolga pešačenja s tovori na hrbtu, da bi pridobili ustrezno fizično pripravljenost. Nemški mediji med drugim navajajo še, da je bila Simeonovićeva naloga, da potencialne kandidate nauči osnov jezika, v kolikor ga še niso obvladali.

Srbski sosedje: "Prijazen mladenič"

Starša Bobana Simeonovića poleti živita v Šarbanovcu v Srbiji, pozimi praviloma v Nemčiji. Pred prazniki sta se spet vrnila v Srbijo, kjer so ju o sinu spraševali tudi tamkajšnji novinarji. Na vprašanja nista želela odgovarjati.

Bolj zgovorni so bili njuni sosedje. "Prijazen, pameten mladenič je. Nazadnje je v Srbijo prišel lani. Prišel je skupaj s svojo soprogo, Nemko, ki se je spreobrnila v islam. Nosila je burko," je za srbski Blitz povedala ena izmed sosedov.

36-letnik srbskega porekla se je rodil v Nemčiji, kjer se je tudi izobraževal. Kot vedo povedati sosedje njegovih staršev v Srbiji je študiral biokemijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 13:33 26.december 2016.

    Sem brala tudi kako je sin od poznanega hollywood-skega režiserja šel med isis, ker je to pač v modi tako kot je bilo nekaj časa v modi med ameriški igralci, da so postali budisti.To so osebki, ki imajo preveč ...prikaži več časa in ne vedo kaj bi delali čez dan in za izpopolnitev svoje praznine posegajo po čudnih metodah ali pridruževanju čudnim skupnostim kot je naprimer satanizem. Takih je še dosti žal.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:49 24.december 2016.

    Govedo trofazno,ki isli,da je obrezana bomba??Približno tako bi se lahko maček izdajal za mastifa?Bolan srbćić,ki je mel preveč cajta in premalo možganov.