Svet
23 ogledov

Premier Vučić odhaja v Srebrenico na spominsko slovestnost

Srebrenica EPA
Srbski premier je sprejel odločitev, da se bo udeležil sobotne spominske slovestnosti. Rusija pa je na zahtevo Srbije vložila veto na predlog resolucije, s katero bi pokol v Srebrenici opredelili kot genocid.

"Čas je, da pokažemo, da smo pripravljeni na spravo, da smo se pripravljeni pokloniti žrtvam," je po sinočnji izredni seji vlade dejal srbski premier Aleksandar Vučić in pri tem dodal, da so nekateri v Srebrenici zagrešili zločine, zato bomo, kot je dejal "kaznovali slehernega zločinca".

Na odločitev VS ZN vplivala Rusija 

Beograd pa je zadovoljen, ker je Rusija, po tem ko so že dvakrat preložili glasovanje o resoluciji, na predlog resolucije, ki Srebrenico opredelil kot genocid, vložila veto. Predlog resolucije je dobil podporo desetih članic Varnostnega sveta, proti je bila le Rusija, štiri države pa so se vzdržale - stalna članica Kitajska ter nestalne članice Angola, Nigerija in Venezuela.

Srbija bi pristaja na besedilo, da se pokol Bošnjakov v Srebrenici opredeli kot težak ali celo najtežji zločin, vendar ne kot genocid.

Srbija: Pokol v Srebrenici ni genocid

Na Vučićevo odločitev, da se udeleži sobotne spominske slovestnosti, se je župan občine Srebrenica Ćamil Duraković odzval z besedami" dobrodošli" vendar poudaril, da teptanja in poniževanja žrtev genocida v Srebrenici nikakor ne bodo dovolili: "Bo v imenu srbskega naroda priznal in obžaloval genocid ali prihaja z namenom, da nas poniža?" se je vprašal župan in dodal: "Brez priznavanja ni opravičevanja."

Marš za Srebrenico

Iz vasi Nezuk pri Tuzli je dopoldne krenil na pot 100 kilometrov dolgi mirovni marš za Srebrenico, v katerem sodeluje okoli 5.000 ljudi. V Srebrenico naj bi prispeli dan pred slovesnostjo. Udeleženci se bodo na poti poklonili žrtvam genocida po padcu Srebrenice v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, ob tem pa spodbuditi lokalne oblasti in mednarodno skupnost k hitrejšim aretacijam in sojenjem odgovornim za zločine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.