Zdravje > Otrok
53 ogledov

"Srce se jim lahko nenadoma ustavi"

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Sandra Martin Quero razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Sandra Martin Quero
Vsi njeni otroci so bolni, zaradi finančnih težav jim težko privošči zdravo in raznoliko hrano, ki jo potrebujejo. Pomagate jim lahko tudi vi.

Mamica Ana, pravo ime je znano uredništvu, je samohranilka, doma pa ima tri šoloobvezne otroke. “Je brezposelna in zaradi statusa invalida tudi težje zaposljiva. Oče otrok preživnine za otroke ne plačuje,” so nam njeno stanje opisali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer jim pomagajo.

Pojasnjujejo, da je največji problem družine v tem, da so vsi trije otroci bolni in mamica nujno potrebuje finančno pomoč, saj ji zmanjkuje celo za hrano. “Novih oblačil tako ali tako še niso imeli, prav tako ne nove obutve. Zgodba je precej težka, ker gre za bolezen otrok,” dodajajo.

Vsi trije otroci na zdravilih

Ana se je od moža ločila pred dvema letoma, saj so se težave z alkoholom in financami vse bolj stopnjevale. “Ugotovila sem, da je to za otroke edina rešitev,” pravi. Ker sta imela z možem v lasti hišo, vloge za neprofitno stanovanje lani ni mogla oddati in plačujejo višjo najemnino. Z možem sta v tem času uspela prodati stanovanje, denar pa porabila z poplačilo dolgov. Ker je brez hiše, bo letos lahko zaprosila za neprofitno stanovanje.

Ana dobi občasno kratkotrajno delo, a je zdaj že več mesecev pri iskanju kakršne koli zaposlitve neuspešna. “Po hujši nesreči sem postala invalid tretje stopnje, zato imam pri zaposlitvi določene omejitve,” je pojasnila. Zaradi tega pridejo v poštev predvsem pisarniška dela, a je po njenih besedah zelo težko kaj dobiti. Tako dobi cela družina vsega skupaj 720 evrov na mesec, za najemnino in položnice pa porabijo mesečno 665 evrov. “Ostalo imamo za hrano, obleke dobim od Zveze prijateljev mladine, a se otroci ne pritožujejo,” pravi. Zelenjavo dobi od svojih staršev, kolikor zmorejo ji pomagajo tudi z občasnim nakupom ostale hrane, čistil in podobnih stvari.

Kljub izvršbi brez preživnine

Preživnine oče ne plačuje že vse od ločitve. “Izvršbo sem že vložila. Zdaj je potekla in bom lahko vložila prošnjo za preživninski sklad, da bomo lahko prejemali preživnino,” pojasnjuje Ana. “Res je težko v takšnem položaju, ko gremo v trgovino s hrano je najtežje, ker si lahko privoščimo le najnujnejše. Ko si starejši, trinajstletni sin zaželi dodatni jogurt, mu ga enostavno ne smem kupiti,” opisuje. Drugi sinček ima deset let, zdravniki pa so mu zaradi srca pravkar prepovedali nadaljevanje udejstvovanja v športu. “To je zelo težko zanj, saj obožuje šport. Rada bi ga vpisala kam drugam, pa je zaradi srca zelo omejen. Če bodo finančna sredstva dovoljevala, bi ga vpisala v kakšen kuharski tečaj, saj ga tudi to zelo veseli …” dodaja.

“Kot pravim, je najbolj težko pri hrani. Kakšnih igrač niti ne zahtevajo, tudi osemletna hčerkica ne. Hudo mi je, ker si želijo kakšnega izleta v toplice, pa je vse tako drago. Že sam prevoz predstavlja problem,” opisuje. Z boleznijo so se vsi trije sprijaznili, Ana pa pravi, da je njej zaradi tega zelo hudo: “Vsak šport je zanje lahko usoden. Srce se jim lahko nenadoma ustavi, res se je težko sprijazniti.”

Z nekaj dodatnega denarja bi otrokom kupila novo majico za prvi dan šole, morda bi jih peljala tudi na bazen, ostalo pa bi prihranila za hrano … Družinici lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun, denar pa gre v celoti do zadnjega evra k družini. 

ZPM LJ.MOSTE POLJE, Proletarska 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 330000001303865
SKLIC: 00 530-3
BIC:HAABSI22
KODA NAMENA: CHAR

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Komentarjev 9
  • ojla 18:42 18.avgust 2016.

    Za domorodce je pri nas slabo poskrbljeno ; ker se sramujemo svoje revščine in smo tiho.Država ima več posluha za vse druge prisklednike. Slovenci hvala vam, ker vam tudi domači človek nekaj pomeni.

  • Avatar Leon
    Leon 13:56 18.avgust 2016.

    jozekD................pamalslovnicetinebiskodiloponoviti ................

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 18.avgust 2016.

    ....pamalslovnicetinebiskodiloponoviti ................