• Pet 15 do 21 °C
  • Sob 16 do 23 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Poročilo

2 komentarja

Tako srečni smo Slovenci

Poročilo Združenih narodov razkriva, katera je najsrečnejša država na svetu. Slovenija se je odrezala podobno kot lani.

STA, B. P. / New York

 

(Foto: Profimedia)

Letošnje poročilo Združenih narodov, ki ga objavljajo na mednarodni dan sreče, na prvo mesto seznama najsrečnejših držav na svetu postavlja Norveško. Ta je od lani pridobila tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Skandinavske države so vseh pet let, odkar izhaja poročilo, zasedajo sam vrh lestvice. Za Norveško in Dansko so se uvrstile Islandija, Švica in Finska. 

Od šestega do desetega mesta si sledijo še Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. ZDA so na 14. mesto, Nemčija je že drugo leto zapored na 16. mestu, Rusija pa je pridobila sedem mest in pristala na 49. mestu. Na repu lestvice so Ruanda, Burundi, Tanzanija in Srednjeafriška republika.

Slovenija mesto bolje kot lani

Slovenija se je uvrstila na 62. mesto, kar je mesto bolje kot lani. Pred njo je Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto. Hrvaška je edina izmed četverice, ki je izgubila nekaj mest, ostale pa so jih pridobile.

Kot ključne dejavnike pri sreči raziskava upošteva skrb, svobodo, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni dan sreče se praznuje na današnji dan od leta 2012, ko je Generalna skupščina ZN "prepoznala srečo in dobrobit kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu", piše ameriški CNN.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima