Zdravje > Intima
144 ogledov

Sreča se začne pri petdesetem letu

telovadba Shutterstock
Strokovnjaki so ugotavljali, kako je sreča povezana z našo starostjo in kako nanjo vplivajo otroci, nosečnost, poroka, ločitev ter tako dalje.

Kdaj so najmanj srečna leta v življenju in kdaj se začnejo srečna leta? Strokovnjaki z Avstralskega inštituta za družinske študije so prepričani, da se srečni del življenja začne pri petdesetih letih.

Sodeč po njihovi raziskavi smo ljudje do 15-ega leta večinoma zadovoljni. Po dvajsetem letu stopnja zadovoljstva strmo pade in pada do 35-ega leta. Nato je zadovoljstvo minimalno in začne naraščati šele po petdesetem letu. Nato ves čas narašča, maksimum pa doseže pri 80-em letu.

Prihod otroka - manjša sreča 

V raziskavo so vključili več kot 27 tisoč ljudi starih med 15 in 90 let, ki so jim sledili v obdobju dvanajstih let. Stopnje zadovoljstva so ocenjevali z ocenami od nič do deset, ocenjevali so tudi v povezavi z dogodki, kot so osamosvojitev, prihod otrok, ločitev, upokojitev, smrt partnerje in tako dalje. 

Prihod otroka v prvem letu pri materi povzroči manjši padec zadovoljstva, v drugem letu pa zadovoljstvo matere strmo pade. Zadovoljstvo pade tudi pri očetu, a v manjšem obsegu. V odrasli dobi so moški v povprečju bolj zadovoljni od žensk, se pa zadovoljstvo žensk poveča v srednjih letih. V starejšem obdobju je zadovoljstvo podobno.

Kaj pa osamosvojitev? 

Ko se otroci osamosvojijo, se njihovo zadovoljstvo praviloma ne poveča. Se pa zadovoljstvo poveča za starše, predvsem za matere.

Avtor raziskave David de Vaus pravi, da so rezultati logični: “Ni težko razložiti, zakaj je najtežje med 35-im in 50-im letom. Tedaj so ljudje manj zadovoljni, ker je več pritiskov, kot so hipoteke, kariera, otroci in tako dalje.”

V tej starosti so ponavadi pritiski v službi najmočnejši, dogajajo se večje karierne spremembe, v tem obdobju je pogostejša tudi ločitev. S povečanjem sreče pa je povezana poroka, začetek skupnega bivanja s partnerjem in za ženske meseci nosečnosti.

Velik padec sreče so zasledili pred smrtjo partnerja, kar je ponavadi povezano s hudo boleznijo partnerja. Padec sreče je največji v letu po smrti partnerja.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.