Šport
27 ogledov

Sreča za Đokovića; ''Fedal'' v četrtfinalu

novak đoković EPA
Ples kroglic za tretji grand slam sezone v Wimbledonu je bil najbolj naklonjem Novaku Đokoviću. Na obzorju četrtfinalni spopad dvojice ''Fedal'' - Rogerja Federerja in Rafaela Nadala.

Teniška javnost si je od objave žreba za tretji grand slam sezone na sveti travi Wimbledona enotna, da jo je od favoritov najbolje odnesel prvi igralec sveta Novak Đoković. Ples kroglic je srbskemu šampionu namenil zgornjo polovico žreba, medtem ko so Rafael Nadal, Roger Federer in Andy Murray pristali v spodnjem delu. To pomeni, da se Đokoviću na poti do finala ne bo potrebno soočiti z nobenim tenisačem t.i. ''Velike četverice'' (''Big four'').

Nole, nekdanji zmagovalec (2011) in na stavnicah prvi favorit turnirja, bo pohod na sedmi grand slam v karieri začel proti Nemcu Florianu Mayerju. Srb bo ne glede na rezultat ostal na prvem mestu lestvice ATP, vendar potrebuje dober turnir, če želi ohraniti stik z Rafaelom Nadalom, ki je v prvi polovici sezone zbral 2000 točk več od številke ena svetovnega tenisa, in to kljub temu, da ni zaigral na OP Avstralije.

Đoković bi lahko v četrtem krogu prekrižal loparje bodisi s Francozom Gillesom Simonom bodisi z Nemcem Tommyjem Haasom, ki je letos že okusil slast zmage proti srbskemu šampionu. Predvideni četrtfinalni nasprotnik je Čeh Tomaš Berdych, ki ga je na sveti travi ugnal leta 2010, v polfinalu pa bi ga lahko pričakal četrti nosilec Španec David Ferrer.

Nadal se vrača na travo, Federer brani naslov

Rafael Nadal, dvakratni zmagovalec (2008, 2010) in drugi favorit turnirja, bo svojo kampanjo začel proti Belgijcu Stevu Darcisu. Španec je na travi zadnjič igral junija lani, ko je v drugem kolu Wimbledona presenetljivo izpadel proti Čehu Lukašu Rosolu.

Letos se je odločil, da se ne bo udeležil pripravljalnega turnirja v Halleju, saj je v štirih mesecih zaigral v devetih finalih in osvojil sedem lovorik. Nadal se bo v četrtfinalu verjetno pomeril z Rogerjem Federerjem, ki začenja proti Romunu Victorju Hanescuju, s katerim sta v All England Clubu trikrat zaigrala v finalu. Dvakrat je zmagal Federer (2006, 2007), enkrat pa Nadal (2008). Slednji je na Otok prispel na krilih 22 zaporednih zmag, ki jih je nanizal s turnirskimi zmagami v Barceloni, Madridu, Rimu in OP Francije.

Murray: prostora za napake ni več

Drugi nosilec turnirja Andy Murray, ki je okreval po poškodbi hrbta in se na teniška igrišča vrnil s turnirsko zmago v Londonu, prav tako sodi v ožji krog favoritov. Britanec je lani zaigral v finalu, kjer ga je premagal Federer, nato pa se je Švicarju maščeval dva tedna kasneje, ko ga je na istem igrišču premagal v finalu olimpijskega turnirja in osvojil zlato odličje. Murray se bo v prvem kolu pomeril z Nemcem Benjaminom Beckerjem, najverjetnejši četrfinalni nasprotnik pa je Francoz Jo-Wilfried Tsonga. Za vstop v veliki finale bi lahko prekrižal loparje bodisi z Nadalom bodisi s Federerjem. Murray bo poskušal postati prvi Britanec po Fredu Perryju (1936), ki bi zmagal v Wimbledonu.

Turnir v Wimbledonu je prvi grand slam v zadnjih 12 mesecih, na katerem bodo nastopili vsi člani ''Velike četverice''. Nadal je manjkal na OP ZDA in OP Avstralije, Murray pa ni zaigral na Roland Garrosu. Zadnji zmagovalec Wimbledona, ki ni bil postavljen od prvega do četrtega mesta, je bil Hrvat Goran Ivanišević, ki je leta 2001 kot povabljeni igralec v finalu presenetil Avstralca Patricka Rafterja. Ivanišević je bil takrat uvrščen šele na 125. mesto lestvice ATP.

V žrebu trije slovenski predstavniki

V glavnem delu turnirja v Wimbledonu bodo zaigrali trije Slovenci. Grega Žemlja (53. z lestvice ATP) se bo v prvem krogu udaril z Američanom Michaelom Russellom (97.), tekmec Aljaža Bedeneta (92. na lestvici ATP) je Argentinec Leonardo Mayer (80.), Blaža Kavčiča (132.) pa čaka Nemec Jan-Lennard Struff (116). Slovenska trojica bo na wimbledonsko travo predvidoma stopila v torek.

Bedene in Žemlja se bosta pomerila tudi v moških dvojicah. V prvem krogu bosta prekrižala loparja s tajsko bratsko navezo Sanchai in Sonchat Ratiwatana. V primeru uvrstitvi v drugi krog pa se bosta Slovenca spoprijela z boljšim iz dvoboja med drugima nosilcema Špancema Marcelom Granollersom in Marcom Lopezom ter kolumbijskim dvojcem Juan Sebastian Cabal in Robert Farah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.