Šport > Nogomet
17 ogledov

Katanec držal obljubo: "Nova" na seznamu

Katanec Zavrl
1/10
Saša Despot
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je na petkovi novinarski konferenci predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na naslednji kvalifikacijski tekmi proti Islandiji. Skladno z napovedmi je vpoklic po osebnem izgnanstvu spet dobil napadalec Milivoje Novaković.

"Prvo vesel praznik boljšim polovicam. Kar se tiče same tekme veste, kakšna je situacija. Nisem najbolj zadovoljen s tem, kar se dogaja z našimi igralci v zadnjem času po tekmi z Bosno. Ampak nič - čaka nas tekma z Islandijo, pričakujte in tudi sam pričakujem izredno težko tekmo," je na novinarski konferenci v Austria Trend Hotelu ob ljubljanski obvoznici uvodoma povedal Srečko Katanec.

"Igramo z reprezentanco, ki trenutno goji meni zelo všečen nogomet. Fantje, ki trenutno igrajo zanje, trenutno igrajo v zelo kvalitetnih klubih. Apeliram, da bomo gotovo potrebovali pomoč s tribun. Od danes do naprej pričakujte zelo težko tekmo. Islandija igra izredno kompakten nogomet, branijo se z vsemi igralci, zelo kvalitetno se transformirajo. To bo zelo težka tekma."

Novaković in Ljubijankić dodana vrednost

V reprezentanco se prvič po 6. septembru 2011, ko je v Firencah proti Italiji (0:1) odigral svojo zadnjo tekmo pred lastnoročno upokojitvijo, vrača najboljši aktivni strelec slovenske izbrane vrste Milivoje Novaković. Napadalec japonske Omije Ardije je dobil Katančev vpoklic skupaj s soigralcem Zlatanom Ljubijankićem.

"Z obema sem se slišal. Fizično sta pripravljena, seveda po njunih besedah. Prvo tekmo so odigrali 2:2, tako da sta zdrava in menim, da bosta gotovo neka dodana vrednost reprezentanci v tem trenutku," je pojasnil selektor.

Katanec nesrečen za Triglav

Na drugem seznamu Katanca po povratku na klop Slovenije pričakovano ni Josipa Iličića in Andraža Kirma, ki sta na zadnji kvalifikacijski tekmi v Albaniji, takrat še pod vodstvom odstavljenega Slaviše Stojanovića, dobila parna rumena kartona in sta za tekmo z Islandijo suspendirana.

"To je gotovo določen 'hendikep' ... Toda tistega, ki ni, ga ni. Jaz moram sestaviti reprezentanco brez njih. Ampak priložnost bodo dobili drugi. Mlajši bodo na tej tekmi gotovo dobili priložnost, tako da je na njih, da se pokažejo v najboljši luči," je zatrdil Katanec.

Katanec novinarska konferenca Slovenija Islandija Austria Trend Hotel | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ob predstavitvi seznama je selektor izžrebal tudi pare polfinala Pokala Slovenije. Katanec je imel nesrečno roko za Triglav, ki bo na prvi tekmi gostil aktualnega državnega prvaka Maribor, drugi par pa je Aluminij-Celje.

Ogledal si bo vse tri derbije

"Morali bomo biti pametni in odigrati taktično," je napoved za tekmo proti otočanom nadaljeval Katanec. "Nikakor nisem zadovoljen s formo reprezentantov. Sem že povedal. Ampak imamo kar imamo. Na najboljši možni način se bomo v teh nekaj dneh skušali pripraviti na tekmo. Gotovo nisem miren. Čutim odgovornost, normalno. Karseda veliko tekem spremljam prek televizije, a je trenutno bolj malo videti. Večina sedi, drugi imajo zelo majhno minutažo ... Zaskrbljen sem, drugega ni za reči. Ampak to je del mojega poklica. Meni bi bilo lažje, da bi vsak teden odigali po 90 minut na najvišjem nivoju, toda tako je. Temu se moram v tem trenutku prilagoditi."

Katanec si je ogledal tudi oba zadnja derbija med Olimpijo Ljubljano in Mariborom, v načrtu pa ima tudi ogled nedeljskega. Na seznam je uvrstil štiri nogometaše Maribora, poleg standardnega vratarja Jasmina Handanovića še drugič zapored tudi branilca Aleksandra Rajčevića, ki je proti BiH debitiral, poleg njiju pa tudi Gorana Cvijanovića in Aleša Mertlja. Katanec je znova poudaril, da mladi nogometaši izkušenj v reprezentanci ne morejo dobivati kar tako.

"Če določeni igralci kot so (Rene) Krhin ali kateri drugi v klubu ne igrajo, potem nanj težko dolgoročno računaš. Krhina sem rekel kot primer. To, da je pri Olimpiji veliko mladih še ne pomeni nič. Da bi se razvijali skozi reprezentanco je zelo težko. Moral bi biti nek konsenz, po katerem bi morali te fante 'trpeti' ne vem koliko let. Dve, tri, štiri, da bi si nabrali določene izkušnje, a to je znanstvena fantastika. Če se oni ne bodo razvijali v klubih in si pridobivali določenih izkušenj, je to nemogoče, da bi se razvijali v reprezentanci," je dejal Katanec.

"Moje delo je nadgradnja tega, kar se dela v klubih. Če k meni pridejo igralci v čim boljšem stanju, potem je meni lažje delati. To je jasno. Zame je bila prva tekma (večni derbi, op. a.) v Ljubljani kvalitetnejša, druga bi bila lahko boljša, a ni kaj. Poznam občutek prvih tekem po pripravah, ko sem bil tudi sam na igrišču. Fantje še lahko ulovijo določeno formo, prepričan pa sem, da lahko te fantje igrajo tudi bolje. Po mojem vedo, da lahko dajo več in tudi jaz vem, da lahko. Te tekme bom spremljal še naprej, vidite tudi, da so na spisku tudi igralci, ki morda ne bodo niti prišli na prvi dan priprav."

Zaskrbljen zaradi fizične priprave

Slovenski selektor je pred koncem novinarske konference še enkrat izrazil zaskrbljenost nad fizično pripravo svojih varovancev, ki v klubih v zadnjih tednih igrajo praviloma zelo malo. Katanec meni, da bo Slovenija odigrala tako, kot ji dovoljujejo trenutne okoliščine.

"Želim si, da odigramo dober, všečen in borben nogomet. Seveda toliko, kolikor bomo zmožni v tem trenutku. Skrbi me fizična priprava. V zadnjem času berem izjave, kolumne ali karkoli že, da tisti, ki ne igra, da to ni problem, da potem lahko igra. Seveda lahko igra, ampak to je ogromen problem, če mora nekdo trikrat na teden odteči 90 minut, ali pa mesečno enkrat 90 minut. To je velika razlika," je še povedal selektor.

Seznam igralcev slovenske nogometne reprezentance za tekmo z Islandijo (Ljubljana, 22.3.2013, ob 18.00):

Vratarji: Samir Handanović (Inter/ITA), Jan Oblak (Rio Ave/POR), Jasmin Handanović (NK Maribor/SLO);

Branilci: Mišo Brečko (FC Köln/NEM), Boštjan Cesar (Chievo/ITA), Branko Ilić (Anorthosis Famagusta/CIP), Bojan Jokić (Chievo/ITA), Dominik Maroh (Köln/NEM), Aleksander Rajčević (NK Maribor/SLO), Andraž Struna (KS Cracovia/POL), Marko Šuler (Legia Varšava/POL);

Vezisti: Armin Bačinović (Hellas Verona/ITA), Goran Cvijanović (NK Maribor/SLO), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg/AVT), Rene Krhin (Bologna/ITA), Jasmin Kurtić (Palermo/ITA), Aleš Mertelj (NK Maribor/SLO), Aleksander Radosavljević (VVV-Venlo/NIZ);

Napadalci: Valter Birsa (Torino/ITA), Zlatko Dedić (Bochum/NEM), Dejan Lazarević (Modena/ITA), Zlatan Ljubijankić (Omija Ardija/JAP), Tim Matavž (PSV Eindhoven/NIZ), Milivoje Novaković (Omija Ardija/JAP).

Komentarjev 1
  • d 13:42 08.marec 2013.

    Res nima lahkega dela pri vseh teh invalidih, ki jih premore slo reprezentanca. Taksnega nogometnega "kadra" se nismo imeli, tako slabega mislim.