Šport > Nogomet
17 ogledov

Na prvem seznamu Rajčević, brez "Nove"

Katanec novinarska konferenca Brdo pri Kranju dres reprezentanca
1/6
Anže Petkovšek
Srečko Katanec je v ljubljanskem Austria Trend Hotelu na svoji drugi novinarski konferenci po povratku na slovensko klop razkril imena nogometašev, ki jih bo povabil na prijateljsko tekmo proti Bosni in Hercegovini 6. februarja. Milivoja Novakovića, ki je napovedal povratek, zaradi nerešenega klubskega statusa (še) ni zraven. Prvi vpoklic za Aleksandra Rajčevića.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je na svojem prvem seznamu igralcev po vrnitvi na klop Slovenije le malenkostno spremenil zadnji seznam, ki ga je javnosti predstavil zdaj že bivši selektor Slaviša Stojanović.

Znova dobro razpoloženi Katanec je premierni vpoklic poslal branilcu Maribora Aleksandru Rajčeviću, sicer pa je ostal zvest že preverjenim reprezentantom, medtem ko še čaka ureditev klubskega statusa Milivoja Novakovića.

"Kar se tiče samega izbora, imate liste pred seboj, tako da o tem ne bi veliko govoril. Seznam je zdaj v prvi fazi takšen; moram reči, da na koncu ni bilo lahko dati 20 igralcev na seznam, ker gre za takšen čas. Saj veste, kakšen je. Dosti igralcev nisem videl, eno tekmo sem si pogledal v živo. Nekaj informacij sem dobil prek prejšnjih tekem in kaset, še enkrat sem se pogovoril tudi s Slavetom (Slavišo Stojanovićem, op. a.), tako da na koncu koncev verjetno nisem poklical koga, ki bi morda bil z nami, a ga nisem imel priložnosti videti," je ob objavi seznama uvodoma povedal Katanec.

"Ta seznam ni dokončen, normalno to je le ena prijateljska tekma. Če kdo ni bil poklican, ni rečeno, da ne bo dobil priložnosti na naslednji tekmi. Zbrali se bomo v ponedeljek, ker devet igralcev ne more priti v nedeljo, saj imajo tekme, jaz pa si želim imeti vse igralce naenkrat skupaj. Akcija bo zelo kratka, dva treninga bomo naredili in odigrali tekmo. Upam na najboljše, to bo moj prvi kontakt z njimi in komaj čakam, da že začnem delati. Več se družim z vami, kot da bi delal."

O tem, kakšen vtis o vzdušju je dobil po pogovorih z igralci

"Slišal sem se le z nekaterimi, ker ni moja navada klicati igralce. Kontakt po telefonu je zelo neoseben, človeka ne vidiš ... Vse pogovore, ki sem jih imel, so bili v redu, prijetni, toda meni je pomembneje, da začnemo delati, da imamo treninge, da vidim, kako se obnašajo na treningih, izven treningov in izven igrišča. Ti pogovori so bili povsem formalni, niso bili nič preveč specifičnega, le z nekaterimi sem šel v malce globlje pogovore. Preostalo je vse v redu, fantje gotovo imajo voljo od njih je odvisno vse. Seveda tudi od nas, ampak mi ne igramo, igrajo oni. Prva akcija bo pomembna samo zato, da vidimo, kakšni smo, kaj smo in kaj moramo postoriti do prve tekme z Islandijo. Vse drugo je irelevantno."

Katanec prvi seznam spisek Austria Trend Hotel Bosna in Hercegovina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

O tem, ali bi se zadovoljil z zmago 3:0 (vprašanje srbskega kolega)

"To bi bilo zelo lepo, ampak jaz na prijateljskih tekmah resnično mnogi bodo mislili, da je to demagoško želim dati čim manj informacij svoji ekipi, proti komurkoli že igramo. Želim videti, kako se prilagajajo dogajanjem na igrišču, rezultat na prijateljskih tekmah pa mi absolutno ni pomemben. Pomembneje mi je, da vidim, kako se odigra, kako razmišljajo, kako se postavljajo v določenih situacijah, ker je nogomet pač takšna igra, da ne moremo predvideti vseh situacij na igrišču, sploh zdaj na prvi tekmi. Na prijateljski tekmi lahko ti zmagaš tekmo tudi zato, ker si zamenjal šest igralcev, a na pravih tekmah igralcev ne moreš menjavati kot po tekočem traku. Rezultat je vedno dober za vzdušje, toda moraš vedeti, kako in kdaj pride."

O tem, ali je že izbral novega kapetana, in komentar odločitev Korena in Novakovića

"Ni komentarja. Že na prvi tiskovki sem povedal, da se bom pogovoril z vsemi. Vsi so dobrodošli, a to še ne pomeni, da bodo avtomatično tukaj. Normalno moram poznati njihov status, šel pa bi jih tudi pogledat, ker teh fantov še nisem videl igrati v živo. Zakaj bi zgubljali besede? Moj kontakt z (Robertom) Korenom in Milivojem (Novakovićem) je super. Koren se je zahvalil, temu ni kaj dodati. Jaz sem imel željo, da bi bil zopet član reprezentance, odločil pa se je tako, kot se je. Super, želim mu vse najboljše. Tako mora biti. Milivoje pa bo z nami, z njim sem se slišal tudi zjutraj, ko si uredi svoj status. Potem bo član reprezentance v takšnem ali drugačnem smislu ali bo igral, ali bo zraven, ali bo pomagal ... Vse to je v igri in to je zelo lepo, in kar se tega tiče, sem zadovoljen, kdo bo kapetan, pa boste izvedeli pred tekmo."

O tem, kako je Samir Handanović sprejel novico, da ne bo več kapetan

"Kje pa je to problem? Samir je profesionalec ... Že v uvodu sem povedal, da mi je popolnoma, popolnoma ... Ne da mi je vseeno, seveda imajo igralci svoje poglede na nekatere reči, ampak jaz imam svoje mišljenje. Želim si kapetana na igrišču, ki ima kontakt s sodnikom. Vratar ne more teči na drugi konec igrišča reševat določene situacije in imeti kontakt. Jaz mislim, da s Samirjem ne bo nobenega problema. On naj le na najboljši možni način dela tisto, kar najbolje zna, in to je biti vratar. To seveda ne pomeni, da če ne nosi traku, da ni spoštovan v ekipi ali da ima kakšen drugi vpliv na igralce same. To so čisto druge stvari. Tisti pa, ki nosi trak, je samo 90 minut. Vodja ekipe je lahko popolnoma drug igralec, kot je kapetan ekipe. Jaz ne bom imel težav z nobenim, če bo največji vodja v ekipi Samir. Bilo bi mi zelo všeč, če bi bilo temu tako. Če bomo imeli problem, bomo imeli na igrišču igralskega, ne pa tega, kdo bo nosil trak. Če se malce pošalim, bom Nike vprašal, ali bodo lahko imeli vsi dresi trakove na eni roki, tako da bodo vsi kapetani in bodo vsi zadovoljni. Potem bomo pa dali črke A, B in C, da bo kot pri hokeju."

O tem, kako ocenjuje reprezentanco Bosne in Hercegovine

"No, to je že bolj specifično vprašanje, kar se mene tiče. Moramo se zavedati, da igramo prijateljsko tekmo z reprezentanco, ki je bolj ali manj sedem, osem ali deset let skupaj. Poglejte si spisek (Edin) Džeko, (Vedad) Ibišević, (Senad) Lulić, (Miralem) Pjanić, (Zvjezdan) Misimović ... Da ne naštevam. To je reprezentanca, ki pa je ... huda! Meni je žal, vam povem po pravici, ko sem prebral, da se je poškodoval (Sejad) Salihović, kar je za prijateljske tekme sicer povsem nepomembno, toda žal mi je Safeta (Sušića), če mu bodo nato manjkali igralci za kvalifikacijsko tekmo. Jaz ne vem, s kakšno postavo bodo prišli. Tudi če ne bodo kompletni, bo to gotovo reprezentanca, ki je zame trenutno med desetimi na svetu. Pogledal sem si CD-je, pogledal sem si tekme z Grčijo in z Litvo, 3:0. Na tej tekmi so dali tri gole v 15 minutah, štirikrat so 'šutnili' proti golu in dali tri, tako da je kakovost takšna, da si jo lahko vsak le želi. Za nas bo izjemno dober, hud test, da vidimo, kje smo in kaj smo. Bral sem že zelo veliko, da smo boljši, veliko boljši ... Upam, da bomo, ampak na papirju trenutno, objektivno, če kdo reče, da imamo mi na papirju boljšo reprezentanco od njihove, lahko takoj povem, da je nimamo. To pa ne pomeni, da na tekmi ne bo drugače. Poskušal bom storiti vse, da bo temu tako."

Džeko Tevez Kompany Arsenal Manchester City Premier League Anglija liga prvenstv | Avtor: EPA EPA

O igralnem sistemu

"Nikoli nisem rekel, da bomo igrali tako, kot smo. Tudi na prejšnji novinarski konferenci sem povedal, da smo z Emirati igrali s tremi zadaj. Sploh ni nobenega problema, lahko igramo v več sistemih. Bom videl, odločil se še nisem, naredili bomo dva treninga, zato je težko delati kakšne drastične spremembe, ni pa rečeno, da ne bomo poskusili, saj zato pa so prijateljske tekme. Moja želja bi bila, da imam več treningov, jaz bom praktično naredil en resen trening, potem pa je že tekma. Moram se pogovoriti z igralci; če bi jih imel več časa spremljati v klubih ... Določenih nisem videl igrati, priznam, ampak zdaj je bila takšna situacija. Po enem treningu ali že pred prvim treningom bomo poskusili z obema variantama, potem pa se bom odločil, saj zgrešiti nimam kaj."

O vremenski napovedi za februar in polnih Stožicah

"Vremenska napoved po mojem mnenju ni problem, vsaj kar se nas tiče. Za Stožice se mi zdi, da so suhe, tako da bodo razmere za igranje odlične, res pa je lepo videti in slišati, da je zanimanje za tekmo takšno, kot je. Tudi če bi bil stadion večji, mislim, da bi prodali več vstopnic. Upam, da bomo ljudem vrnili zaupanje ... Upam, da bomo naredili največ, da bodo ljudje zadovoljni."

O dveh igralcih Maribora, ki sta prišla na seznam

"Se mi zdi, da so trije ... (smeh) Trije so, vratarja ne šteješ ti ... Ja, saj to je to ... Jaz sem rekel (da ne bo vpoklical igralcev iz slovenske lige, op. a.), ampak določene stvari moram videti. Slišal sem se z Darkom (Milaničem), ne skrbi me, da ne bodo povsem v formi. Seveda so v specifični situaciji, kot so nekateri, ki so na seznamu, saj tudi oni še niso začeli s prvenstvi, ampak morajo biti, ker preprosto nimamo toliko igralcev, da bi lahko poklical le tiste, ki igrajo. Darko mi je dal nekaj informacij kdo je specifičen po konstituciji, kdo je lahko malce prej v formi, kdo malce lažje prenaša vse te napore na začetku, ker ni enako biti visok meter devetdeset in imeti takšno postavo, saj težje prideš v formo. (Aleksandra) Rajčevića sem videl na tekmah Evropske lige Maribora, (Gorana) Cvijanovića pa sem pošteno povedano videl na prijateljski tekmi, kjer sem bil kar prijetno presenečen, in mislim, da potrebujemo igralce takšnega kova. Pravim pa to je ena tekma, tako da jih bom v prihodnosti potreboval še več, na katerih se bom prepričal z lastnimi očmi in videl, kakšno kontinuiteto imajo. Takrat bom videl, ali je to to ali ni."

Seznam igralcev slovenske nogometne reprezentance za tekmo z Bosno in Hercegovino:

Vratarji: Samir Handanović (Inter/ITA), Vid Belec (Inter/ITA), Jasmin Handanović (Maribor/SLO);

Branilci: Mišo Brečko (Köln/NEM), Boštjan Cesar (Chievo/ITA), Branko Ilić (Anorthosis Famagusta/CIP), Bojan Jokić (Chievo/ITA), Mišo Brečko (Köln/NEM), Dominic Maroh (Köln/NEM), Aleksander Rajčević (Maribor/SLO), Andraž Struna (Cracovia/POL), Marko Šuler (Legia Varšava/POL);

Vezisti: Armin Bačinović (Hellas Verona/ITA), Goran Cvijanović (Maribor/SLO), Josip Iličić (Palermo/ITA), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg/AVT), Andraž Kirm (Groningen/NIZ), Rene Krhin (Bologna/ITA), Jasmin Kurtić (Palermo/ITA), Aleksander Radosavljević (VVV Venlo/NIZ);

Napadalci: Valter Birsa (Torino/ITA), Zlatko Dedić (Bochum/NEM), Dejan Lazarević (Modena/ITA), Tim Matavž (PSV Eindhoven/Nizozemska).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.