Slovenija
29 ogledov

Srečno davčno novo leto

Davčna uprava Anže Petkovšek
Spremembe. Mala davčna revolucija pri najemninah. Študenti na slabšem z dohodnino, srednji sloj malenkost razbremenjen. DDV. Z novim letom vse ostaja, kot je bilo.

1. januarja se obeta kar nekaj davčnih novosti. Najbolj se spreminja obdavčitev najemnin, ki so se doslej prištele drugim dohodkom in obdavčile po dohodninski lestvici, zdaj pa bodo ne glede na druge dohodke obdavčene z enotno davčno stopnjo 25 odstotkov. Nekoliko se širi srednji dohodninski razred, začasno za dve leti pa se uvaja 50-odstotna obdavčitev za vse z zelo visoko plačo.

Ideje o dvigu DDV, ki so dvignile ogromno prahu, se z novim letom ne bodo uresničile. DDV za frizerske storitve, pasjo in mačjo hrano, lončnice in rezano cvetje, časopise ter komunalne storitve tako ostaja 8,5-odstoten. Tudi splošna stopnja DDV ostaja 20-odstotna; da bi jo dvignili, se je zavzemala predvsem Pozitivna Slovenija.

DOHODNINA 1

Protikrizni ukrepi za menedžerje

Bruto plače nad 7.700 evrov bruto (okrog 3.950 evrov neto, če ni vzdrževanih članov) bodo v letih 2013 in 2014 obdavčene s 50-odstotno dohodnino. Nov dohodninski razred je začasno za dve leti uvedel zakon o uravnoteženju javnih financ.

DOHODNINA 2

Srednji razred na plusu

Z novim letom se zviša meja, pri kateri je plača obdavčena 41-odstotno. Nova meja bo pri slabih 2.400 evrih bruto ali okrog 1.450 evrov neto (če nimajo otrok). Tisti, ki imajo toliko plače ali več, bodo za okrog 33 evrov na mesec na boljšem, za nekaj manj pa že vsi, ki imajo okrog 1.300 evrov neto. Namen razširitve davčnega razreda je bila razbremenitev srednjega sloja.

DOHODNINA 3

Manj študentske olajšave

Dodatna študentska olajšava se zmanjša za okrog 750 evrov. Letos je 3.228 evrov, prihodnje leto sicer ne bo razpolovljena, kot je bila prvotna ideja, ampak bo znašala 2.477 evrov. Dijaki in študenti bodo tako neobdavčeno lahko zaslužili največ 5.780 evrov, seveda če jih starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževane družinske člane.

OBRESTI

Davek bo 25-odstoten

Za obresti, dividende in obresti, ki jih boste prejeli leta 2013, bo davek 25-odstoten (zdaj je 20-odstoten). Pri obrestih bodo tudi po novem obdavčene samo tiste nad tisoč evri, do tisoč evrov so neobdavčene, prav tako vsem, ki prejmejo manj kot tisoč evrov obresti, ni treba oddati napovedi. Za obresti, ki ste jih prejeli letos, dohodnino pa boste plačali prihodnje leto (rok za oddajo napovedi je konec februarja), je davek še 20-odstoten. Zvišanje tega davka v Zujfu ni časovno omejeno.

NEPREMIČNINE

Za davek dovolj pol milijona nepremičnin

Z novim letom se bo znižala meja za davek na nepremično premoženje večje vrednosti. Od polletja so ga plačevali vsi, katerih nepremičninsko premoženje je večje od pol milijona evrov, z novim letom pa se bo meja razpolovila. Uveljavitev znižanja meje za obdavčitev z novim letom je bila vprašljiva, saj je vključen v zakon o izvrševanju proračuna, a so sindikati napovedali umik podpisov za referendum. Za hišo, vredno 600 tisoč evrov, bo moral lastnik plačati tri tisoč evrov davka, davek pa bo v veljavi v letu 2013 in 2014.

MALA PODJETJA

Poenostavitev pri računovodstvu

Podjetja, ki imajo največ 50 tisoč evrov prihodkov na leto, bodo lahko plačevala davek na osnovi normiranih stroškov. Od prihodkov se bo odštelo 70 odstotkov normiranih stroškov in le od razlike se bo plačal davek. V tej ureditvi ni možno uveljavljati olajšav, dejanskih stroškov in davčne izgube. Podjetje mora samo priglasiti, če želi tak način obračunavanja, in sporočiti, če presežejo mejo prihodkov.

DAVEK OD NAJEMNIN

Mala davčna revolucija

Pri obdavčitvi najemnin se v prihodnjem letu obetajo precejšnje spremembe. Vse fizične osebe, ki so drugim fizičnim osebam letos oddajale premoženje v najem, morajo do 15. januarja oddati napoved za odmero dohodnine. Napovedi ni treba vložiti tistim, ki so prek upravnika oddajali skupne prostore v blokih, denimo hišniška stanovanja. Obdavčitev bo še po starem. Od najemnine se odšteje 40 odstotkov normiranih stroškov (lahko pa dejanski stroški vzdrževanja), od razlike se plača akontacija v višini 25-odstotkov, sicer pa se dohodek upošteva pri odmeri dohodnine. Tisti, ki so v najnižjem razredu, so dejansko obdavčeni 16-odstotno in dobijo vrnjeno razliko, tisti, ki so v najvišjem razredu, pa morajo doplačati razliko do 41-odsotne obdavčitve. Če je bil nekdo v najvišjem razredu, je od deset tisoč evrov pobranih najemnin plačal 2.460 evrov dohodnine. Če je bil v srednjem razredu, je plačal 1.620 evrov, če pa na primer ni imel drugih rednih dohodkov in je bil v najnižjem dohodninskem razredu, pa 960 evrov (upoštevani so normirani stroški).

Vsi, ki bodo premoženje oddajali v letu 2013, pa bodo obdavčeni s 25-odstotnim davkom ne glede na druge dohodke, od najemnin pa bo mogoče odšteti le deset odstotkov normiranih stroškov, z računi za vzdrževanje stanovanja pa bo tako kot zdaj možno uveljavljati dejanske stroške. Ne glede na druge dohodke bo davek na deset tisoč evrov najemnin ob upoštevanju normiranih stroškov 2.250 evrov.

DAVEK NA FINANČNE STORITVE

Obdavčena tudi provizija 
za dvig na bankomatu

Z novim 6,5-odstotnim davkom se obdavčujejo stroški odobritve posojil, stroški vodenja transakcijskih računov, provizije za plačila položnic in direktnih bremenitev in podobno. Zavezanec za plačilo so sicer banke, vendar je pričakovati, da bodo davek prevalile na komitente. Davek se bo začel plačevati marca.

Komentarjev 2
  • modrec 13:22 24.december 2012.

    Vse kar je nad 10% je kraja. Kradt morajo pa zato, ker že 20 let začetni javni uslužbenci terajo not svojo familijo in prijatelje v pisarnice po ministrstvih.

  • dragec 11:23 24.december 2012.

    kaj, gremo protestirati???