Avto
129 ogledov

Sredi Ljubljane s frekvenco kradli avto

Daljinsko centralno zaklepanje Profimedias
"Tovrstna kraja se ne dogaja samo v filmu ali v časopisnih člankih," pred poskusom kraje avtomobila s pomočjo motenja frekvenc daljinskega zaklepanja avta opozarja skorajšnja žrtev.

Po socialnih omrežjih je zadnje dni zaokrožilo sporočilo, v katerem domnevna žrtev poskusa kraje oziroma vdora avtomobila opisuje dogodek, ki se mu je pripetil v ljubljanskem BTC.

"Včeraj popoldne sem parkiral na parkirišču pred Halo A v BTC. Preden sem izstopil, sem v retrovizorju opazil avto, ki je čakal, da jaz izstopim, da bi voznik lažje zapeljal ob moj avto. Postal mi je sumljiv, saj je imel še dovolj prostih mest. Ko je avto z dvema potnikoma zapeljal ob moj avto, tako da je bil vstop in izstop otežen, je postalo še bolj sumljivo ... V trenutku, ko sem avto zaklenil in videl, da mi lučka na daljincu ključa  nenormalno utripa (vsaj 5x namesto 1x), mi je bilo kristalno jasno,da imam opravka z lopovi, ki snemajo kodo ključavnice."

Kot je še dodal pisec, sta nato moška v avtomobilu z tablicami BiH takoj odpeljala, sam pa si je zapisal tablice in dogodek prijavil policiji. 

"No, torej, preizkušeno na lastni koži, da se tovrstna kraja ne dogaja samo v filmu ali v časopisnih člankih. Bodite pozorni!"

Policisti v Ljubljani ujeli dvojico

Na ljubljanski policiji so za zurnal24.si pojasnili, da takšne prijave zadnje čase sicer niso prijeli, kar pomeni, da je domnevni dogodek lahko že starejšega datuma. Predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je namreč pojasnil, da so policisti zaradi vdora v avtomobil s pomočjo motenja frekvenc daljinskega zaklepanja avtomobila doslej podali kazenske ovadbe že vsaj proti dvema osumljencema in sicer marca lani, marca letos in avgusta letos. Eden od dvojice je bil namreč osumljen vsaj dveh tovrstnih umazanih početij.

Stojnšek sicer potrjuje, da je scenarij, ki se dogaja pri tovrstnih krajah oziroma vlomih, identičen zgoraj opisanemu. "Osumljenci takšnih kaznivih dejanj praviloma parkirajo v neposredni bližini vozila žrtve". Najbolj osnovna zaščita vsakega voznika po priporočilu policije bi zato moral biti fizičen preizkus, ali so vrata avtomobila resnično zaklenjena. 

Beckhamu najprej ukradli frekvenco, nato še BMW-ja

Na trgu napravic za nepridiprave sicer mrgoli elektronike, med njimi pa niso zgolj motilci signala daljinskega zaklepanja temveč tudi takšne naprave, ki "posnamejo" radijsko kodo. Dovolj je le še pritisk na gumb in avtomobil se odpre. Tudi zagon za prave mačke nato ni posebej težaven. Vse zgoraj opisano je pred časom na lastni koži denimo občutil David Beckham, ko so mu na takšen način ukradli njegovega BMW X5.

Čez čas je avto po čudnem spletu okoliščin uporabljal celo eden od ministrov vlade v Makedoniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.