Slovenija
19 ogledov

Vlada za poroštva Teš 6

Zvonko Černač Anže Petkovšek
Vlada se je danes odločila državnemu zboru predlagati, da potrdi predlog zakona o poroštvu za Teš 6, po katerem bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB. Ob tem pa je postavila določene pogoje.

Pred odobritvijo poroštva v DZ mora investitor, torej Termoelektrarna Šoštanj (Teš), opraviti pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti iz četrtega noveliranega investicijskega programa in jih čim bolj približati vrednostim iz tretjega, pri čemer morajo biti v končni vrednosti zajeti vsi potrebni stroški, Premogovnik Velenje in Teš pa morata skleniti pogodbo o dolgoročni dobavi po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, kot jo določa zadnji noveliran investicijski program, je pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Projekt se mora tudi dokončati po priloženem terminskem načrtu, določenem v zadnjem noveliranem programu za Teš 6, hkrati pa je treba pred odobritvijo poroštva izpolniti vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike ter zagotavljati zmanjšanje emisij CO2 iz zadnjega noveliranega investicijskega programa.

Teš 6 trenutno na 1,3 milijarde

"Vsi ti pogoji morajo biti vključeni v pogodbo med državo in Tešem, ki mora biti sklenjena pred odobritvijo državnega poroštva," je poudaril minister in dodal, da je imela vlada danes pred seboj dve možnosti, odločila pa se je za najmanj slabo – "tisto, ki bo omogočila, da bo investicija dokončana ceneje, kot bi bila brez državnega poroštva".

"Za naprej je treba zagotoviti, da bo investicija vodena racionalno," je poudaril Janša in pojasnil, da gradiva, ki jih je vlada obravnavala, kažejo, da del projekta ni bil voden racionalno, zato so zahtevali nekatera pojasnila. Ob tem je premier še spomnil, da je že prejšnja vlada lansko pomlad zahtevala dodatna pojasnila, a jih še vedno ni.

Teš 6 je trenutno ocenjen na 1,3 milijarde evrov. Teš je sicer pri Evropski investicijski banki (EIB) najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje projekta pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki ni zahtevala državnega poroštva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.