Šport
20 ogledov

Stane z Anžetom na poti v Slovenijo

Anže Kopitar BrownWilliams Los Angeles Kings finale
1/16
Reuters
Kralji so na šesti tekmi finala lige NHL premagali New Jersey s 6:1 in tako dobili še četrto tekmo, s tem pa tudi Stanleyjev pokal.

"Čutim, da je danes tisti dan. Dovolj je bilo letenja z enega konca ZDA na drugega," je pred šesto finalno tekmo lige NHL dejal Anže Kopitar. Njegove besede so se uresničile, Stanleyjev pokal – Stane, kakor so ga označili slovenski navijači – pa bo po njegovi zaslugi prišel tudi v Slovenijo. V končnici je Kopitar zbral osem golov in 12 podaj, z enakim izkupičkom pa se lahko pohvali tudi Dustin Brown, s katerim si je razdelil naziv najboljšega strelca.

Konec v petih minutah

Kralji so tokrat odlično odprli dvoboj in že v prvih minutah zagospodarili na ledu, odločilno prednost pa so si priigrali ob petminutni izključitvi Steva Bernierja. Ta je grobo naletel na branilca domačih Roba Scuderija, ki je okrvavljen moral zapustiti ledeno ploskev. Bernier si je tako prislužil predčasno pot pod prho, ob petminutni igri z igralcem manj pa so Hudiči prejeli kar tri zadetke. Za prvega je poskrbel kapetan Kraljev Brown, ki je do tega dvoboja v finalu zbral eno samcato podajo. Tokrat je preusmeril plošček, ki ga je na njegovo palico poslal branilec Drew Doughty, nato pa je Martina Brodeurja premagal še Jeff Carter po strelu Browna. Piko na i k neulovljivi prednosti je dodal še Trevor Lewis, ki je izkoristil nekoliko slabše posredovanje legendarnega Martyja in plošček le potisnil mimo njega. Če je bila sreča Hudičem naklonjena na prejšnjih dvobojih, pa se je tokrat dobre pol minute pred koncem prve tretjine nasmehnila Kraljem, ko je okvir vrat zadel Patrik Eliáš.

Dvajseta točka

Druga tretjina se je znova začela odlično za gostitelje. Že v 22. minuti je namreč za 4:0 zadel Carter, med podajalci pa je bil tudi Anže Kopitar, ki je tako prišel do svoje 20. točke v letošnji končnici. Kanček upanja na vrnitev Hudičev je nato v 39. minuti zbudil gol Adama Henriqueja.

V zadnji tretjini se rezultat ni spreminjal do 57. minute, nato pa je v prazen gol plošček poslal Lewis, le 15 sekund pozneje pa je zadel še Matt Greene. Los Angeles je tako postal prva ekipa, ki si je lovoriko priigrala kot osmouvrščeno moštvo ene izmed konferenc po rednem delu. Za najkoristnejšega igralca končnice je bil izbran 26-letni vratar Kraljev Jonathan Quick.

Liga NHL, finale, 6. tekma:

Los Angeles Kings : New Jersey Devils 6:1 (3:0, 1:1, 2:0) /4:2/
Brown (12), Carter (13, 22), Lewis (16, 57), Greene (57); Henrique (39)

// - v poševnicah je izid v zmagah, igrali so na štiri zmage.

Komentarjev 3