Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Več o nesreči znanega naslednji teden

Nesreča balona v Ljubljani. Boštjan Tacol
Po včerajšnji balonarski nesreči pri Igu v Ljubljani, v kateri so umrli štirje ljudje, se danes nadaljujeta preiskava in identifikacija trupel, odzval pa se je tudi Balonarski center, ki je polet organiziral.

V Balonarskem centru so v izjavi za javnost najprej izrekli iskreno in globoko sožalje svojcem umrlih, poškodovanim pa želijo čimprejšnje okrevanje.

"Eden redkih na svetu, ki leti s tako velikimi baloni"

Poudarjajo, da je balon, eden največjih serijsko izdelanih na svetu, v času nesreče vodil zelo izkušen pilot, ki se s to dejavnostjo aktivno ukvarja že več let in ima opravljenih nekaj tisoč poletov. Je eden redkih balonarjev na svetu z izkušnjami za letenje s tako velikimi baloni. Letno je za balonarski center prepeljal več tisoč potnikov brez kakršnegakoli incidenta. V preteklosti pa je večkrat odpovedal polet zaradi vremenskih in drugih okoliščin, ki ne bi omogočale varnega letenja.

Podatke o vremenu večkrat preverili

Ob tokratnem vzletu balona je pilot preveril vse meteorološke podatke, ki so v času poleta izkazovali, da je polet možen in izvedljiv. Ob 4. uri zjutraj je tako preveril radarske meteorološke podatke na radar sliki in podatke iz računalnika (Aladin), spustili pa so tudi pet helijevih balonov, na katerih so meritve kazale, da je do višine 300 metrov brezvetrje, nad to višino pa piha veter s hitrostjo tri metre na sekundo.

Te podatke so po navedbah balonarskega centra dvakrat preverili na hidrometeorološki postaji na Krimu, prav tako so bile pred poletom opravljene še ponovne meritve s sondami, ki so pokazale, da je stanje nespremenjeno. Tudi oblačnosti ni bilo razvidne, dodajajo.

Stanje ponesrečenih se izboljšuje

Iz UKC Maribor so sporočili, da je en človek, ki so ga pripeljali k njim, še vedno v kritičnem stanju. Opekline ima na 60 odstotkih telesa. Stanje drugega je nekoliko boljše. Ima približno 18 odstotkov opeklin, zlom levega gležnja in poškodbo hrbtenice, ki pa je stabilna, ter zlom ledvenega vretenca.

"Zdravljenje pri obeh bo dolgotrajno, verjetno več tednov ali več mesecev," je dejal Erik Vrabič, predstojnik Oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v UKC Maribor.

V UKC Ljubljana, kjer so zdravili 19 poškodovancev, so nam potrdili, da sta v kritičnem stanju še dva človeka, trije so huje ranjeni, med njimi en otrok, a so izven smrtne nevarnosti, pet pa so jih premestili na druge oddelke. Devet ljudi so že izpustili iz bolnišnice.

V Splošno bolnišnico Novo mesto so na zdravljenje odpeljali pet lažje poškodovanih. Dva so odpustili že včeraj, preostale tri pa danes.

V Celje so odpeljali enega poškodovanca, ki je stabilen in zunaj smrtne nevarnosti, vendar pa ostaja na zdravljenju. Prav tako na zdravljenju ostaja pacientka na Jesenicah, ki ima več zlomov in jo bodo še nekaj dni zadržali zaradi bolečin.

Identifikacija še poteka

Identifikacija žrtev in enega poškodovanca po besedah tiskovne predstavnice PU Ljubljana Maje Ciperle Adlešič še poteka. Potrdila je, da so bili v nesreči udeleženi trije otroci in štirje tujci, dva Italijana in dva Britanca. Oba Italijana sta utrpela le manjše poškodbe in so ju že odpustili iz bolnišnice.

Adlešičeva je potrdila tudi, da je med hospitaliziranimi pilot, ki naj bi se neuradno zdravil v Mariboru.

Je šlo za kaznivo dejanje?

Po do zdaj zbranih podatkih sta v četrtek nekaj pred 7. uro iz travnika na Brdu vzletela dva balona. Med letom v bližini naselja Matena je enemu uspelo pristati, medtem ko je drugi balon večkrat udaril ob tla ter na koncu obstal na travniku. Košaro je takrat zajel požar, so sporočili iz policije.

V okviru preiskave policija preverja tudi, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, vendar pa se o morebitni opredelitvi kaznivega dejanja sedaj še ne more govoriti, pravi Adlešičeva.

Pilot ni imel dovoljenja

Balon, ki je eden največjih na svetu, je pilotiral direktor balonarskega centra Miro Kolenc, ki pa za to ni imel veljavne licence. "Po mojih informacijah je Miro Kolenc opravljal izpit, ampak v tem trenutku nima veljavnega dokumenta, ker mu je bilo 7. junija odvzeto. Poslan je bil na izredni zdravniški pregled, ki pa ga v določenem roku ni opravil," je dejal direktor Javne agencije za civilno letalstvo Žiga Kotnik.

Kriva sprememba vetra

Prve ugotovitve kažejo, da je nesrečo povzročila nenadna sprememba smeri in hitrosti vetra. "V času letenja tega balona so na področju te nesreče nastali vremenski pogoji, ki so povzročili tako imenovano striženje vetra pri tleh, kar je seveda otežilo upravljanje balona. Za posledico tega je ugotovljeno, da je prišlo do nekajkratnega trka v tla," je pojasnil glavni preiskovalec Roman Rovanšek.

Potem pa je balon zagorel. Ostanke balona so prepeljali na varno, kjer bodo nadaljevali preiskavo.

Neviht vremenoslovci v sredo zvečer še niso napovedovali, jih je pa bilo predvideti uro do dve prej, pravijo na agenciji, in tako kot ostali balonarji poudarjajo, da je dolžnost pilota preveriti vremenske razmere.