Slovenija
25 ogledov

"Stanje popolne varnosti je iluzija"

protest Maribor Nino Verdnik
"Če se udeležiš takih demonstracij, moraš s kančkom razuma računati, da se takšne demonstracije lahko razvijejo v kaj več," v intervjuju pravi Denis Čaleta, varnostni strokovnjak z Inštituta za korporativne varnostne študije.

Veliko opazk pada na policijo, da so ravnali prek pooblastil? Je policija ravnala strokovno pravilno?
Prepričan sem, da bodo v slovenski policiji naredili vse, da se z nekimi internimi ocenami ugotovi, ali je bilo ravnanje policije korektno in pravilno. Problem je globlji, ko zadeve enkrat eskalirajo tako daleč, da je potreben samo še kanček, da celotna zadeva uide izpod nadzora - tako policiji kot organizatorjem nekega shoda. S tega stališča bi bilo treba predvsem razmisliti in pozvati vse ljudi, ki so nezadovoljni, kar upravičeno izražajo tudi z javnimi protesti.

Vendarle pa se je treba vprašati, ali ni bolje nekega demokratičnega diskurza voditi na drugačen način. Tudi skozi mirne demonstracije z drugačnim izražanjem teženj in želj, ne pa z nekimi nasilnimi stvarmi, ki se lahko hitro izrodijo in pripeljejo čisto v drugo smer, kot so želeli organizatorji nekega dogodka.

So mirne demonstracije v Mariboru še možne?
Morajo biti možne. Vsi moramo narediti potreben korak v tej smeri. Splošna družbena klima nekako kaže na to, da ljudje niso zadovoljni. Prav je, da ljudje izrazijo svoje nasprotovanje takim ali drugačnim ukrepom vlade. Vseeno pa obstaja pravna država, čeprav vanjo vedno manj verjamemo. Vendar kaj nam preostane drugega kot verjeti in se zavzemati za pravno državo? Preostane nam samo kaos. Kot varnostni strokovnjak in akademik, ki se ukvarjam s tem področjem, si ne želim, da politiko in javni pritisk v naši mirni lepi državi kreirajo navijaške skupine. Zavedati se je treba, da kadarkoli je taka masa ljudi navzoča na določenem kraju, določeni segmenti v tej množici ne potrebujejo veliko, da to množico sprovocirajo do te mere, da postane neobvladljiva. Takrat pa največkrat nastradajo nedolžni: otroci, ženske in slabotnejši, ki v taki množici težko obdržijo svoj položaj.

Ali otroci spadajo na take demonstracije?
Popolnoma sem prepričan, da starši, ki so racionalni in ki vedo, kaj je dobro za njihove otroke, nikakor ne smejo dovoliti, da otroci postanejo udeleženci takšnih stvari. Že majhna iskrica lahko pomeni nekaj hudega. Po navadi so ravno otroci in slabotnejše osebe žrtve. Toplo bi odsvetoval, da se tisti, ki ne namerava izražati nestrinjanja, izogne takim krajem. Sploh pa se jim morajo izogibati naši otroci.

Ocene policijskega odziva včeraj ne bi radi dali?
To oceno bi bilo nerealno dati. Nisem bil tam, stvari sem videl le prek medijev. Subjektivna ocena je lahko daleč od realnega.

Kot pravite, je le kanček potreben, da eskalira. Kaj se lahko zgodi na naslednjem protestu? So žrtve samo vprašanje časa?
Stanje v Mariboru trenutno ni dobro, ker vsi akterji nekako peljejo proti vrelišču. Tudi župan bi moral razmisliti, ali je naredil vse, kar je mogoče, da je umiril razmere v Mariboru. Probleme z župani imajo tudi druga mesta in na koncu ne bo samo Kangler tisti, proti kateremu se izraža nezadovoljstvo, ampak bo to nezadovoljstvo izraženo proti različnim stvarem. Vemo, da smo v gospodarski krizi, vlada izvaja restriktivne ukrepe za krčenje proračunske porabe, tudi v drugih mestih pa so župani vpleteni v sumljive posle, ki jih preiskujejo preiskovalni organi. Vse to je neka čudna mešanica, ki je zelo nevarna. Kdor je sprejel odločitev, da se dialog prenese na ulice, se mora zavedati, da so lahko posledice katastrofalne. Tudi ta iniciativa, čeprav poziva, naj bodo demonstracije mirne, mora nositi določene posledice, ki lahko nastanejo, če stvari uidejo izpod nadzora.

Najlažje je anonimno pozivati k uporu in k vstaji ter se ne razkriti in prevzeti odgovornosti?
To je splošna praksa v Sloveniji. Ljudje niso več pripravljeni izpostaviti svojega imena za neko stvar, pa naj bo ta dobra ali slaba, skrivajo pa se za nekimi anonimkami in pozivi. To ni dobro. Če je stvar dobra, naj organizatorji javno stopijo za njo in verjamem, da bodo dosegli želeni cilj.

Ali se policija mora odzvati, mora biti prisotna na protestih?
Po zakonu o javnih zbiranjih bi morali organizatorji poskrbeti za varnost udeležencev. Glede na to, da so se skrili za anonimno pozivanje, ne vemo, kdo je organizator. Policija mora ščititi javni red, lastnino in druge državljane, ki niso neposredno udeleženci demonstracij. Naloga policije je ravno to, da zaščiti ljudi, da omogoči dobro izvajanje demomstracij.

Kdor se udeleži takih protestov mora računati, da se lahko sprevržejo v nasilje?
Stanje popolne varnosti je iluzija. Če se udeležiš takih demonstracij, moraš s kančkom razuma računati, da se lahko takšne demonstracije razvijejo v kaj več in da jih lahko nekdo izkoristi za to, da izrazi svojo agresivno radikalno voljo. Tega bi se ljudje morali zavedati.

Kaj sledi, če takšne demonstracije preidejo tudi v druga mesta?
Nič dobrega, če se to zgodi. Policija ima omejene kadrovska sredstva in trdno sem prepričan, da bodo več takšnih mest, kjer bodo razmere eskalirale, težko obvladali. Ali si na drugi strani želimo, da v tej državi spregovori ulica, ali pa vsi poskušamo napeti vse moči, da pravni državi damo nov zalet ter da v tej naši do zdaj mirni in lepi Sloveniji živimo v smeri razvoja in ne varnostnih problemov.

Komentarjev 3
  • Marko Branisel 22:17 27.november 2012.

    Komu pri bogu milem ti komentarji niso všeč?! Janez, si ti?

  • Milan Samide 20:28 27.november 2012.

    Še miličniki niso bili tako brutalni ,kot so sedaj demokratični policisti. Gospodje tudi za vas bo enkrat USTAVA RS POSTALA ZAKON.....

  • Milan Samide 20:26 27.november 2012.

    čE BI POLITIKI SPOŠTOVALI SLOVENSKO ustavo PREDVSEM NJEN 26. ČLEN, bi danes ne bi bili v bankrotu kamor so nas politiki pripeljali in ne bi bilo treba pri ljudeh varčevati. "6.člen ustaveRS se glasi;26.člen URS, ( pravica do povračila škode)<br ...prikaži večVsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.MAR SEDAJ RAZUMETE , ZAKAJ naša država ni PRAVNA! čE LJUDJE ZAHTEVAJO PRAVNO DRŽAVO SE BODO TUDI POLICISTI MORALI ZAVEDATI koga ali kaj bodo branili. USTAVA NE GOVORI O ZASTARANJU DEJANJ, KI JIH JAVNI DELAVCI NAREDIJO PROTI LJUDSTVU.Kdo bo sedaj branil z USTAVO zagotovljene pravice, jludstvo zahteva kaj več ali le to , da se kaznujejo