Slovenija
38 ogledov

Stanovanja bi dali tudi v najem

slovenija 18.06.13, Torbjorn Mansson, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, Anže Petkovšek
Slaba banka. Povezali bi se z javnimi skladi.

Na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) tudi včeraj niso želeli komentirati prekinitve postopka prodaje stanovanj v Celovških dvorih. "Naš cilj je optimizacija vrednosti; iztržiti želimo čim več," poudarja izvršni direktor Torbjörn Mansson in dodaja: "Ni pa prodaja edina možnost, ko gre za upravljanje DUTB z nepremičninami. Razmišljamo tudi o oddaji v najem, možna je povezava z javnimi skladi." Na vprašanje, kaj svetuje ljudem, ki so bili tik pred nakupom stanovanja, a so se morali zaradi prenosa terjatev z NLB na DUTB obrisati pod nosom, pa odgovarja, da nasveta žal nima.

Seznama ne bodo objavili

Na slabi banki seznama toksičnih terjatev, ki sta jih NLB in NKBM prenesli nanjo, ne bodo objavili. Po posvetu s pravniki so ugotovili, da za to nimajo pravne podlage, pravijo. Po zakonu so zavezani k varovanju bančnih skrivnosti kot običajne banke. "Imamo tudi primere, ko smo v upravljanje dobili tudi terjatve, ki niso slabe, imajo pa podjetja finančne težave, ki se jih trudijo rešiti. Tem družbam bi naredili precejšnjo gospodarsko škodo, če bi objavili njihova imena, izključiti ne gre niti tožb," opozarja Mansson.

Terjatve Abanke še čakajo

Do konca aprila pričakujejo, da so bo fizični prenos slabih terjatev z NLB in NKBM zaključil. Dokler dokumentacije ne dobijo, terjatve upravljata banki, vso pravno odgovornost za posle pa nosijo oni.

Predvidoma aprila naj bi v upravljanje dobili tudi terjatve iz Abanke, a mora pred tem Evropska komisija potrditi načrt prestrukturiranja, ki ga pripravlja banka.

Poskušajo jih prepričati s peticijo

Skupina kupcev – nekateri so zaradi odločitve slabe banke, da nepremičnin v Celovških dvorih ne bo prodajala, ostali z najetim posojilom in brez stanovanja – se je organizirala ter premierki, poslancem in predstavnikom slabe banke poslala javni poziv, naj stanovanja vendarle dajo na trg in tako preprečijo povzročanje škode državnemu premoženju. "Sicer bodo še naprej propadala. Stroški njihovega vzdrževanja zanašajo več kot pol milijona evrov na leto. To bomo morali plačati davkoplačevalci," pravijo.

 

Komentarjev 2
  • mr.big 09:18 16.januar 2014.

    Če malo spremljaš dnevne novice, bi lahko prebral, da zaenkrat informacij kdo in komu se je podeljevalo kredite NE BO ! Še več: aktualna vlada razmišlja (ozBanka SLO), da bi zapufane državne banke združili in ne prodali (beri: v današnjih ...prikaži več Financah). Tako se bo rop nadaljeval, kriv bo pa itak JJ !!

  • Žurnalček 07:48 16.januar 2014.

    Vi klukci da klukci , PVMLMM , DENAR JE JAVEN -NAŠ in zato hočemo in zahtevamo spisek vseh , ki so NAS POKRADLI . JVPLMM sam hoštaplaraj vas je , žvite pa od našga dnarja . BANDA vsi ste glih ...prikaži več ! Jebe se mi za poslabšan renome pizdunov , kaj so pa jemali kredite , brez misli , da ga bo po pogodbi treba vrniti. Ven s spiskom , al boste šli pa vsi not, k vas bomo po demonstracijah in volitvah zamenjali ! Jel jasno !!!!