Slovenija
92 ogledov

Stanovanje za 45 evrov

stanovanja BS3 Saša Despot
Javni uslužbenci. Službena stanovanja uporablja skoraj 500 uslužbencev. Povprečno zanje odštejejo 180 evrov na mesec. Pingpong. Janša stanovanja prenesel na sklad, Bratuškova pa nazaj.

Država ima za svoje javne uslužbence na voljo 507 stanovanj. Ta hip jih je praznih 55. Lani so zanje za vzdrževanje porabili skoraj 80 tisočakov, za tekoča vzdrževalna dela z urgencami pa skoraj sto tisoč evrov. Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo (Mnzju) pojasnjujejo, da je "najnižja mesečna najemnina 45 evrov, najvišja pa 700. Povprečna najemnina je 180 evrov." Za primerjavo: povprečna neprofitna najemnina stanovanja je v Kopru 140 evrov, povprečna oglaševana tržna najemnina v Ljubljani pa nekaj več kot 600 evrov.

Kdo je opeharil koga

Na Mnzju pojasnjujejo, da je povprečna površina službenega stanovanja 51 kvadratnih metrov. Največja stanovanja merijo 140 kvadratnih metrov, najmanjše pa 11. Vlada pod vodstvom Alenke Bratušek je razveljavila sklep o prenosu tega fonda stanovanj izpod upravljanja vladine stanovanjske komisije na stanovanjski sklad. Vlada Janeza Janše je namreč v opravljanju tekočih poslov ta stanovanja, ki so večinoma zasedena z javnimi uslužbenci, brezplačno prenesla na stanovanjski sklad. Vlada meni, da se je s tem "država zavestno odpovedala svojemu stvarnemu premoženju ter prihodkom, pridobljenim na podlagi gospodarjenja s tem premoženjem."

Nezakonit prenos

Vlada prenos stanovanj nazaj pod svoje okrilje utemeljuje s tem, da je fond namenjen izvrševanju kadrovske politike. Ker o prenosu komisija ni bila obveščena, je vlada prepričana, da je bil sklep nezakonit. Prenos na sklad bi bil mogoč le, če nepremičnin začasno ne bi nihče potreboval, kar pa po mnenju vlade v tem primeru ne drži. Janševa vlada je prenos sicer utemeljevala s tem, da bodo tako povečali premoženje in kapital stanovanjskega sklada.

Novi ministri jih nimajo

Do službenih stanovanj so sicer upravičeni tudi ministri, ki zanje plačujejo nekoliko višje najemnine. Za najmanjše, 47 kvadratov veliko stanovanje, na mesec odštejejo 244 evrov, za največje, veliko 85 kvadratnih metrov, pa 412. Takšni najemnini sta v prejšnjem mandatu plačevala minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter minister za zdravje Tomaž Gantar. Do stanovanja so po navedbah Mnzju upravičeni funkcionarji, "če nimajo stanovanja v kraju, kjer ima organ sedež, in če zaradi oddaljenosti nad 60 kilometrov od delovnega mesta ne morejo dnevno prihajati na delovno mesto." O dodelitvah stanovanj novemu sestavu ministrov vladna komisija še ni odločala, saj je vlada še ni ustanovila.

Poslanca za cimra

Za poslance je namenjenih 49 službenih stanovanj, za katere lahko zaprosijo kadarkoli, ne le ob začetku mandata. V prejšnjem mandatu jih je imelo v najemu 28 poslancev, v zdajšnjem pa 25. V prejšnjem mandatu pa sta imela dva poslanca, Luka Juri in Dejan Levanič, poslansko stanovanje v souporabi.

Kdo je upravičen do stanovanj?

Poslanci. Stanovanje lahko dobijo, če sami ali njihov partner živijo več kot 60 kilometrov od državnega zbora. Če živijo bližje, lahko službeno stanovanje dobijo, če nimajo primerne lastne stanovanjske hiše ali stanovanja oziroma če nimajo sklenjene najemne pogodbe za primerno bivališče.

Izjeme. Stanovanja lahko poslanci dobijo tudi, če se na njihovi poti gradijo avtoceste ali obnavljajo železniške proge. Komisija pa lahko po svoji presoji stanovanje podeli tudi brez upoštevanja vseh meril. Pri dodelitvah imajo prednost najbolj oddaljeni poslanci.

Komentarjev 2
  • Sara Sonja Sakelšek 22:10 14.april 2013.

    imajo dost veliko plačo,pa sejnine,pa itd da si lahko plačajo hotelsko sobo,delavci na terenu si delijo sobo,pa ne samo z enim sostanovalcem,pa plačujejo več...sramota za politike...

  • sprehajalec 21:41 14.april 2013.

    Nauk zgodbe. Ne volit poslancev, ki so dlje kot 60 km od Ljubljane. Itak je isto, sam pršpara se.