Zdravje > Prehrana
22 ogledov

Starejši bi le banane

juha jazkuham.si
Starejše osebe ponavadi pojedo premalo sadja in zelenjave. Ponudite jim ga tako, da bo še slajše in jim ne bo povzročalo problemov z žvečenjem ter požiranjem.

"Zaradi težav z žvečenjem in požiranjem starejši pogosto opuščajo uživanje sadja in zelenjave. Ali pa uživajo zgolj tiste vrste, ki jih pojedo brez težav, kot so na primer banane," ugotavlja vodja prehrane v Domu starejših Hrastnik, Damjan Zelenik. Sadje in zelenjava pa sta dve skupini živil, ki morata biti nujno zastopani v dnevni prehrani starostnikov: "Gre za živila s sorazmerno nizko energijsko vrednostjo, razen določenih izjem kot je suho sadje, so zelo kakovosten vir vitaminov, mineralnih snovi, vode in vlaknin."

Dodajte cimet in limonin sok

Zelenik svetuje, da izbiramo lokalno pridelano sadje in zelenjavo, po možnosti iz ekološke pridelave. "Sadje in zelenjavo enakomerno razporedimo preko celega dne, torej pri vseh dnevnih obrokih," pravi. Količino zaužitega sadja in zelenjave lahko po njegovih izkušnjah bistveno povečamo, če na primer sveža in dovolj zrela jabolka ter hruške naribamo, druge vrste sadja kot na primer slive pa narežemo na manjše koščke. 

"Sveže sadje in zelenjavo lahko ponudimo tudi v obliki smoothijev. Sadne jedi postanejo še bolj aromatične z dodatkom cimeta, limoninega soka in podobno," pravi Zelenik. Sveže solate kot je radič lahko narežemo na tanke rezance, korenček, ki sicer spada med bolj trdne vrste zelenjave, pa naj bo drobno nariban, začinjen s soljo, limoninim sokom in oljčnim oljem. "V kuhani obliki sadje ponudimo v obliki kompotov, sadnih kašic, sadnih krem, zavitkov. Kuhana zelenjava pa je prisotna v juhah, omakah, solatah in različnih sestavljenih jedeh," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.