Magazin > Film & Glasba & TV
56 ogledov

Staro na novo: prvenec 'About Time'!

Kamerad Krivatoff Žurnal24 main
Kamerad Krivatoff izdali svoj glasbeni prvenec About Time.

Kamerad Krivatoff je sumljiv lik: njegovo delovanje je bilo moč opaziti že davnega leta 2005, ko se je v mladostni zagnanosti odpovedal avtorstvu v zameno za iskanje samosvojega zvoka. V skrinji, ki jo je našel na podstrešju svoje babice, je odkril zakladnico starih pesmi - pesmi iz časov, ko užitek še ni redil, ko ljubezen še ni bila škodljiva in zajemanje življenja s polno žlico še ni bilo nemoralno. In končno, po desetletju krojenja, spreminjanja in piljenja, je nastal album, zgodba o času. Staro, ukrojeno na novo. 'About Time'!

Zasedba Kamerad Krivatoff je navdih pri iskanju lastnega glasbenega izraza našla v popevkah prve polovice dvajsetega stoletja. Glede na svoj specifični instrumentarij - kopico analognih in digitalnih sintetizatorjev zvoka, bobnov, basa in glasa so menili, da je sebi lasten zvok bolje poiskati v priredbah močnih avtorskih pesmi. Pod prste so si med drugim nastavili dela glasbenih velikanov, kot so Henry Mancini, Cole Porter, Ervin Drake in Charles Aznavour. Nastalo je 8 močnih komadov iz kolektivne zavesti prejšnjega stoletja ('I'm Gonna Live Till I Die', 'Lulu's Back in Town', 'The Sweetheart Tree', 'J'en Deduis Que Je T'aime', 'Nature Boy', 'Night and Day', 'Too Close for Comfort', 'It Was a Very Good Year'), Kamerad Krivatoff pa so na prvenec dodali  tudi enega  avtorskega ('Beach Boy'), ki so ga navdihnili prav njegovi sopotniki v času.

Iz svoje ustvarjalne skrinjice Kamerad Krivatoff predstavljajo skladbo 'Lulu's Back in Town', jazz standard, ki sta ga v zgodovino zapisala avtorja Harry Warren in Al Dubin davnega leta 1935. Skladba je bila spisana za musical Broadway Gondolier, Kamerad pa jo je v novem tisočletju ukrojil malce po svoje.

Kdo ali kaj je Kamerad Krivatoff?

Člani zasedbe Kamerad Krivatoff se raje kot skupina posameznikov predstavljajo kot Kamerad - virtualno-fantazijski lik, nadčasovno bitje, ki ga najbolj zaznamujejo občasno navdušenje nad popularno popevko z začetka 20. stoletja, razvoj ruske avantgarde, vzpon množičnih medijev ter digitalna revolucija zgodnjega 21. stoletja. Kamerad Krivatoff je otrok svojega časa, rojen na prepihu prejšnjega stoletja.


Zasedbo sestavljajo Tim Kostrevc, Luka Jamnik, Jernej Jurc, Damir Babić, Luka Šalehar in Gregor Gruden. Vsi so bili v preteklosti, ali pa so še, člani glasbenih skupin, ki so zaznamovale slovensko alternativno in popularno glasbeno sceno v zadnjih deset in več letih. Laibach, Silence, Srečna Mladina, Cancel, Niowt, Gušti in Polona, The Frictions je le nekaj imen, ob katerih se Kamerad počuti nenavadno domače.

Kamerad Krivatoff skozi čas

V živo je svoje delo zasedba Kamerad Krivatoff javnosti prvič predstavila na internetnem koncertu “Live on the internets” 1. novembra 2007. Ogledati si ga je bilo moč na Kameradovi spletni strani, na portalu MMC RTV Slovenije in spletišču glasbene revije RSQ. Koncert je bil označen za prvi ekskluzivno internetni glasbeni dogodek v Sloveniji. V naslednjih letih je sledilo še nekaj festivalskih in klubskih nastopov.

Prvi Kameradov studijski posnetek je izšel leta 2006 na kompilaciji 'Pankrti 06' (B-Pop), za katero je zasedba prispevala skladbo 'Nadzorovani, Kontrolirani' legendarnih Pankrtov. Odzvali so se tudi povabilu prijateljske skupine Melodrom in za njihove 'Variacije' (Nika, 2008) priredili skladbo 'Anything Goes'. V letu 2009 so za predstavo Ples na vodi v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega prispevali parodično skladbo 'Dejmo jih'.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.