Avto
140 ogledov

Starši na kolesu ne vedo, kaj je prav in kaj narobe

Kolesarjenje Profimedias
Kolesarji zaradi svojega obnašanja v prometu ležijo v želodcu marsikaterega voznika avtomobila. Ob koncu vseslovenske akcije za večjo varnost kolesarjev smo policiste vprašali, ali upravičeno.

V nedeljo se je zaključila akcija, med katero so različne institucije in organizacije dva tedna opozarjala kolesarje in vse ostale voznike na to zelo ranljivo skupino udeležencev v prometu.

Policisti so v tem času poostreno izvajali nadzor nad kolesarji in tudi nad dejanji voznikov motornih vozil, ki so nevarna za kolesarje. 

"Kolesarji še vedno množično kršijo cestno prometne predpise. Najbolj je to opazno v mestnih središčih," je za zurnal24.si povedal Drago Menegalija iz generalne policijske uprave. "Zato so preventivne in represivne aktivnosti na tem področju nujne."

Menegalija dodaja, da bo predvsem več potrebnega storiti na izobraževanju in osveščanju kolesarjev, da se bodo bolj zavedali nevarnosti, ki jih povzročajo z neupoštevanjem pravil vožnje. "Pogosto je vidno, da starši vpričo otrok kršijo predpise in včasih dajejo vtis, da niti starši ne vedo kaj prav in kaj je narobe," opozarja Menegalija.

Njegov kolega Miran Šadel iz policijske uprave Maribor je sicer pojasnil, da so okoli desetino vseh prekrškov, ki so jih zaznali v povezavi s kolesarji na območju njihove uprave, zagrešili vozniki motornih koles, ki so s svojim početjem ogrožali kolesarje. Med kolesarji pa so odkrili kar nekaj takih, ki so vozili pod vplivom alkohola. 

"Ko gre za razloge na strani voznikov motornih vozil, se kot vzroki največkrat pojavljajo odvzemi prednosti, nepravilno prehitevanje in vožnja preblizu roba ceste ter neprilagojena hitrost vožnje voznika," dopolnjuje Bojan Kos iz policijske uprave Kranj. 

Kolesarji pa so nesreče večinoma povzročali z neprilagojeno hitrostjo vožnje kolesa, z vožnjo po
napačni strani ceste in preblizu roba ceste ter z vožnjo pod vplivom alkohola. V eni od nesreč, ki se je april končala s padcem je kolesarju preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,05 mg/l alkohola.

Policisti sicer pravijo, da se je v zadnjih letih oprema rekreativnih kolesarjev močno izboljšala, predvsem glede izpravnosti koles, odsevnih teles in uporabe čelad. 

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.