Slovenija
41 ogledov

Starši odpovedali operaciji

Operacija Reuters
Otroške srčne operacije. Sodelovanje s srbskim 
kirurgom pod vprašajem.

Beograjski kirurg Igor Šehić, ki ga je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana povabil k sodelovanju pri operaciji otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je v minulem tednu uspešno operiral

Igor Sehić | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
tri, je potrdil strokovni direktor UKC Sergej Hojker. Tri operacije so odpadle, ena iz medicinskih razlogov, dve zaradi nezaupanja staršev srbskemu kirurgu.

UKC ne zaupajo

"Žal smo opravili le tri operacije, in sicer zaradi nemoralne in neetične napadalnosti ljudi, ki so starše prepričevali, da ne znamo operirati, da doktor Šehić ni primeren kirurg, je pa eden od dveh kirurgov beograjske klinike," je dejal Tomislav Klokočovnik, vodja programa otroških srčnih operacij.

"Šehić je gotovo strokovnjak, vendar mora UKC najprej zagotoviti sistem, v katerem se bomo počutili varne. Vedeti moramo, da ljudje, ki sprejemajo odločitve, delajo najboljše za naše otroke," je dejal Mark Žitnik, predstavnik združenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami Veliki srček.

Sodelovanje pod vprašajem

Šehić je usposobljen operirati 95 odstotkov prirojenih srčnih napak, pravijo na UKC. V Ljubljano naj bi prihajal od dva do trikrat na mesec in ostal še dva dni po operaciji, vendar je sodelovanje z njim zaradi nezaupanja staršev pod vprašajem. "Ne vem, zakaj mi starši ne zaupajo, vem pa, da ne bi sprejel nečesa, česar me znam. Če mi starši ne zaupajo, tudi moji prihodi nimajo smisla," je pojasnil Šehić.

Mishaly do oktobra

Na UKC bo še operiral kirurg David Mishaly, ki ima pogodbo do oktobra. Končal bo operacije, ki jih je začel – veliko otrok potrebuje od dve do tri operacije. Otroke s hudo srčno napako, ki potrebujejo urgentno pomoč, vozijo v bolnišnico v Münchnu. Od tam se je en že vrnil, dva bodo operirali v prihodnjih dneh.

Komentarjev 5
  • dragec 11:55 24.januar 2014.

    vedno mi se dokazuje teorija, da smo Slovenci veliki ksenofobiki. Ko pa bereš, kako veliko število slovencev obiskuje Beograd, Gučo, Srbe v Sloveniji, pa bog ne-daj. Zakaj, če je človek dober strokovnjak, zakaj??? Rajši bi videli, da vam otroka operira ...prikaži več žid, ki otroka operira, pobere masten denar in takoj spizdi v Izrael. Tebi skot bi si žežel, da ti srb operira hemeoride, aliti zlato žilo.

  • Scott 22:50 23.januar 2014.

    V vseh porah družbe, v vseh poklicih že imamo te državljane agresorske nam države in očitno jih še ni dovolj, jih moramo še uvažati.?Kot, da katere druge države na planetu zemlja ni?Vse bolj se zdi, da gre za načrtno srbizacijo Slovenije?

  • apt 21:47 23.januar 2014.

    Vprašal bi starše iz društva Srček: če se dotičnemu kirurgu iz Izraela vname živec na prstu ene od obeh rok (kar je pri kirurgih dokaj pogosto) in takrat niso sposobni operirati, ali bi zaupali svojega otroka temu kirurgu iz Beograda? ...prikaži več Pa še nujno bi bilo... Res smo postali bolana družba. Ko laiki začno soditi stroko.