Svet
411 ogledov

Starši zapustili bolnega fantka

Bolan deček Blic
Direktor bolnišnice v Novem Sadu ugotavlja, da starši bolnega otroka lahko enostavno zapustijo. Med drugim zdravijo 4-letnega otroka, ki ga že 13 mesecev ni obiskal nihče od svojcev.

4-letni deček, ki že od rojstva boleha za več boleznimi, je že 13 mesecev v oskrbi novosadske otroške bolnišnice. V tem času ni dobil nobenega obiska ne s strani staršev ne morebitnih drugih sorodnikov.

Žalostno zgodbo objavlja srbski Blic, za katerega je neimenovana ženska povedala, da je za primer dečka slišala, ko je bila tudi sama s svojo hčerko v tej bolnišnici. “Kupila sem mu nekaj oblek in hrano, s čimer sem nadaljevala tudi takrat, ko je moja hčerka že ozdravela. Čez čas so mi to prepovedali češ da nisem njegova sorodnica,” je povedala.

Poudarila je, da za dečka ne skrbi nihče od njegovih sorodnikov, kar so potrdili tudi v bolnišnici. V času njegovega zdravljenja se je celo pojavila prošnja po posvojitvi; v svojo oskrbo ga je želela sprejeti Srbkinja, ki sicer živi in dela v Franciji. Njena prošnja je bila zavrnjena, na socialni službi so ji povedali, da zaradi dečkovih bolezni ne more postati njegova posvojiteljica, saj za to nima ustrezih pogojev.

Direktor bolnišnice dr. Slobodan Grebeldinger je povedal, da v takšnih primerih pokličejo socialno službo, ki ji predajo primer. “Naša naloga je zdravljenje otrok, vse ostalo prepustimo drugim službam.” Za portal Blic je dodal, da konkretnih primerov zaradi zaščite pacientovih pravic ne more komentirati, da pa je takšnih primerov več. “Nekateri starši ne morejo obiskati bolnih otrok, ker imajo še druge otroke.

Primer novinarji portala Blic preiskujejo naprej; s centra za socialno delo jim sicer še niso odgovorili, kakšni postopki tečejo v primeru tega dečka niti, ali je bil zaradi zapostavljanja formalno odvzet biološkim staršem. 

Komentarjev 6
  • malonaokoli 08:54 05.februar 2016.

    včasih je smrt , najmanj boleča rešitev za žrtev...

  • malonaokoli 08:54 05.februar 2016.

    včasih je smrt , najmanj boleča rešitev za žrtev...

  • Boris Odreitz 15:09 04.februar 2016.

    Ma težko je kaj reč tako na pamet. Saj ne vemo ozadja vsega tega.