Svet
48 ogledov

Starši zavrnili kemoterapijo, deček umrl v bolnišnici

Na PU Zagreb so zatrdili, da je ponoreli Slovenec želel med vožnjo skočiti iz re Žurnal24 main
Starši so zavrnili kemoterapijo, deček mesec dni kasneje umrl v reški bolnišnici

Devetletnemu dečku so pred mesecem diagnosticirali agresivni ne-Hodgkinov limfom (NHL), to je vrsta raka limfatičnega sistema. Zdravniki v reški bolnišnici so priporočili kemoterapijo, a so jo starši zavrnili. 

Starši so govorili, da ga bodo odpeljali v Rusijo in v Italijo, zato so socialni delavci odlagali odvzem otroka. V noči na soboto so ga reševalci v spremstvu policije odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl, poroča 24sata. 

Že prvi obisk je bil prepozen

Deček je prvič prišel v bolnišnico z zelo otečenim vratom, starši pa naj bi njegovo bolezen skrivali, so za Jutarnji list povedali njihovi sosedi. Po enem dnevu so ga starši vzeli iz bolnišnice, češ da ga bodo odpeljali na zdravljenje v Rusijo. Naj otroka zdravijo v bolnišnici so starše nagovarjali tudi sosedje, a neuspešno, saj naj bi starši zdravljenju s kemostatiti ostro nasprotovali. Dečka so zdravili pri zdravilki na Reki, ki naj bi zagotavljala, da ga bo pozdravila v dveh do treh urah. 

Na centru za socialno delo je oče menda pristal, da bo dovolil eno kemoterapijo ter dejal, da otroka peljejo na pregled v Aviano, kar je govoril tudi zaskrbljenim sosedom, ki so jim kupili star Renault 4, da bi otrok lahko peljali v Italijo, in mobitel, ki ga do takrat niso imeli. 

Prišli so brez naloga za odvzem otroka

V noči s srede na četrtek je deček okrog dveh zjutraj kričal od bolečin, sosedje so obvestili center za socialno delo. Socialni delavci so prišli v četrtek zjutraj v spremstvu policije. Oče jim otroka ni predal, ker niso imeli naloga, so pa policisti popisali izjave sosedov. Zvečer so starši z otrokom pobegnili v zapuščeno družinsko hišo v Gorski kotar. 

Otroka so kasneje v bolnišnico pripeljali reševalci, v noči s petka na soboto pa je umrl. 

Ali starši na Hrvaškem nimajo pravice zavrniti zdravljenja, portala ne poroča. Primer preiskuje državno tožilstvo, bolnišnica in policija pa o njem ne smeta govoriti, ker gre za otroka. 

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Počasi rastoči NHL je hujši kot agresivni

Obstaja dve vrsti raka ki ga je imel deček: prva je počasi rastoči (indolentni), ki pa je hujši, saj bolnik dolgo časa nima simptomov, ki se pojavijo šele, ko je bolezen razširjena že po vsem telesu. 

"Večina bolnikov z razširjenimi indolentnimi limfomi ima neozdravljivo bolezen, se pa običajno dobro odzovejo na zdravljenje in dosegajo dolgotrajna obdobja brez bolezni (remisije). Cilj zdravljenja bolnikov z indolentnimi limfomi so čim daljša obdobja, ko lahko živijo kakovostno brez zdravil,“ pojasnjujejo na spletni strani Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo. 

Agresivni NHL se razvija hitreje in ga hitreje diagnosticirajo, zato "od 40 do 75 odstotkov bolnikov z agresivnim limfomom doseže popolno remisijo bolezni, cilj zdravljenja pa je popolna ozdravitev,“ še piše na spletni strani društva. Jutarnji list poroča, da je imel deček agresivni NHL, kar pomeni, da bi imel v primeru zgodnjega odkritja bolezni dobre možnosti za popolno ozdravitev. 

dezurni@zurnal24.si

S

detarši zavrnili kemotarapijo, deček umrl v reški bolnišnici

 

 

 

Devetletnemu dečku so pred mesecem diagnosticirali agresivni ne-Hodgkinov limfom, to je vrsta raka limfatičnega sistema. Zdravniki v reški bolnišnici so priporočili kemoterapijo, a so jo starši zavrnili in ga zdravili z zelišči.

 

Starši so govorili, da ga bodo odpeljali v Rusijo in v Italijo, zato so socialni delavci odlagali odvzem otroka. V noči na soboto so ga reševalci v spremstvu policije odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl, poroča 24sata.

 

Primer preiskuje državno tožilstvo, bolnišnica in policija o primeru ne smeta govoriti, ker gre za otroka. 

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:28 09.september 2015.

    Nevem zakaj predvidevaš kdo sta bila, ker take neumnosti delajo tako belci kot tud vsi ostali. Vidm da se trudš na vsak način preko svojih razmišljanj omadaževat tiste ki ti pač niso všeč in jim pripisovat tisto kar sploh niso ...prikaži več naredil. V najslabšem primeru pa namigovat in spustit senco dvoma nad tiste ki tvoji manipulaciji nasedajo.

  • Swap 14:54 08.september 2015.

    No no mediji, njemu tudi kemoterapija nebi pomagala, vsi vemo kaj je kemoterapija in kdo z njo sluzi

  • Swap 14:54 08.september 2015.

    No no mediji, njemu tudi kemoterapija nebi pomagala, vsi vemo kaj je kemoterapija in kdo z njo sluzi