Slovenija
553 ogledov

Statistično ima vaš direktor 5,5-krat višjo plačo kot vi.

Povprečna bruto plača je januarja znašala nekaj manj kot 1.500 evrov.(Foto: Isto Žurnal24 main
Povprečno ima direktor 5,5-krat višjo plačo od povprečne v podjetju, se pa razmerja razlikujejo glede na velikost podjetja: v mikro podjetju ima direktor dvakrat višjo plačo od povprečne plače v podjetju, v velikem pa skoraj sedemkrat višjo.

Gre za primerjavo bruto zneskov, razlike med neto zneski so zaradi visoke obdavčitve višjih plač še bistveno manjše. V mikro podjetju manager zasluži povprečno 48 tisoč evrov bruto na leto, v majhnem 58 tisočakov, v srednje velikem 97 tisočakov in v velikem podjetju 123 tisoč evrov bruto na leto, je pokazala raziskava, ki sta jo Ekonomska fakulteta in Združenje Manager opravila na vzorcu 225 podjetij.

"Mislila sem, da je to misija nemogoče, saj ljudje praviloma o plačah ne želijo govoriti,“ je dejala Sergeja Slapničar z Ekonomske fakultete, a je misija nemogoče uspela.

Šteje predvsem velikost

Najpomembnejši dejavnik pri določitvi plače ni uspešnost družbe, ampak njena velikost, na plačo pa vpliva še profitna marža, ki jo ima podjetje. Pri družbah, ki kotirajo na borzi, se je izkazalo celo, da so imeli direktorji tistih z višjim donosom na kapital in sredstva nižje plače, kar je po mnenju Slapničarjeve "katastrofalna ugotovitev".

Merila za nagrade si pripravijo sami 

Izkazalo se je, da smo pri nas precej konzervativni pri nagrajevanju. Variabilni del plače ima dve tretjini managerjev, gre pa povprečno za 25 do 30 odstotkov plače. Praviloma pa je pogoj za izplačilo izpolnitev poslovnega načrta, ki pa ga pripravi uprava sama, potrditi pa ga mora sicer tudi nadzorni svet. Zanimivo imajo direktorji borznih družb le okrog deset odstotkov variabilnega dela plače. 

managerske pogodbe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
V Združenju Manager si želijo, da bi bile plače managerjev bolj odvisne od poslovnega uspeha, variabilni delež pa naj bo od tretjine do polovice plače. V priporočila, kako naj se sklepajo managerske pogodbe, pa so dodali možnost vračila variabilnega deleža, odlog do ene tretjine variabilnega deleža za dve leti ali več in to, da je zavarovanje odgovornosti lahko boniteta. 

Uprave državnih podjetij delujejo na idealizem 


managerske pogodbe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"O nacionalnem interesu govorimo samo z vidika lastništva, ampak naš nacionalni interes je mednarodna konkurenčnost, to pa lahko zagotovijo samo mednarodno konkurenčni posamezniki, omejevanje plač z zakonom pa to omejuje,“ je dejal Blaž Brodnjak, član uprave NLB. Dodaj je še, da imajo čez mejo na primerljivih mestih tri do petkrat višje plače, takšno plačo, kot ima uprava NLB pa imajo vodje oddelka.

Na vprašanje, zakaj potem vseeno dela v upravi NLB-ja, pa je odvrnil: "Do neke mere je poleg plače relevanten tudi strokovni izziv, ampak na neki točki se idealizem in entuziazem izpoje.“

Komentarjev 8
  • Edvard Močnik 03:50 21.januar 2015.

    ko bo počilo bo počilo in se ne bo gledalo tabel in grafov

  • Papaja Popi 18:05 20.januar 2015.

    Od minimalca nekateri tudi 50 x več.

  • maresem 17:53 20.januar 2015.

    Ja, 5,5x ali 7x... kaj pa od minimalne? Pa 30x.